Miercuri, 22 Ianuarie 2014 06:58

Nesimţire la Primăria Ploieşti (III)

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Telegrama de Prahova publică în această săptămână un „mini-serial” dedicat administraţiei Bădescu şi modului în care, de un an şi jumătate, Primăria Ploieşti îşi bate joc de locuitorii oraşului. Astăzi discutăm despre modul dubios în care sunt gestionaţi banii publici!

 Primăria Ploieşti a încredinţat unei firme lucrările de reparaţii la străzi, trotuare şi mobilier urban, pentru următorii cinci ani, printr-o procedură dubioasă, la preţuri mult mai mari decât cele practicate până acum. Potrivit informaţiilor publicate de site-ul hotnews.ro, firma Delta ACM 93 din Bucureşti a fost aleasă să încheie acest contract-cadru în urma unei proceduri de achiziţii care s-a făcut fără publicarea pe Sistemul Electronic de Achiţii Publice (SEAP). În situaţia asta, greşeşte cineva dacă se gândeşte că respectivul contract a fost dat „pe sub mână”, cum se spune-n popor? Ba, mai grav de atât, ce părere aveţi despre faptul că, în urma acestei proceduri lipsite de transparenţă, preţurile din noul contract sunt mult mai mari decât cele de dinainte? Dacă asta nu e sfidare, atunci ce e?

 Bănci de 5 ori mai scumpe

 Delta ACM 93 va asfalta la un preţ ce depășește dublul celui cu care în Ploieşti se asfalta anul trecut. Cât priveşte mobilierul urban, o bancă montată în parcurile ploieştene va costa până la aproape 2.500 de lei, comparativ cu 450 de lei, cu cât se achiziţiona acest tip de mobilier urban în anii trecuţi, au mai dezvăluit cei de la Hotnews. Practic, în urma acestei proceduri, o bancă a ajuns să fie de cinci ori mai scumpă! Bravo, domnule primar!

 20 de milioane de euro pe an

 Consiliul Local Ploieşti a acceptat ca în contract să se prevadă o serie de lucrări publice care vor scoate între 15 şi 20 de milioane de euro pe an din buzunarul ploieştenilor către această firmă privată. Banii aceştia, aproximativ 100 de milioane de euro în cinci ani, se vor cheltui de către administraţia locală pentru următoarele tipuri de lucrări solicitate de municipalitate: asfaltare carosabil, întreţinere drumuri balastate, pietruite, asfaltare trotuare, execuţie mobilier urban, înlocuire mobilier urban, respectiv coşuri de gunoi, bănci de odihnă, reparaţii parcări, toalete publice.

 

Pentru operaţiunile de frezat asfaltul şi turnat un strat nou, cu o grosime de cinci centimetri, Primăria Ploieşti va plăti 64,2 lei pe un metru patrat. Până la acest contract pe cinci ani, asemenea operaţiuni nu costau mai mult de 30 de lei. Un metru liniar de borduri va costa nici mai mult nici mai puţin de 72,5 lei. Comparativ, la alte proceduri la care a participat aceeaşi societate, metrul liniar nu a costat mai mult de 35 de lei, mai informează sursa citată.

Un coş de gunoi va costa municipalitatea ploieşteană 2.340 de lei fără TVA! Pentru comparaţie, în anul 2011, aceleaşi piese de mobilier urban au fost achiziţionate la Ploieşti prin intermediul SGU la 450 de lei cu montaj inclus!


Contractul cu Asesoft, confidenţial

 În 2013, Telegrama a aflat că Primăria Ploieşti bagă bani publici în echipa privată CSU Asesoft. Măsura de susţinere a grupării de baschet a venit la scurt timp după ce administraţia locală a acceptat să ofere premii de performanţă, de până la trei milioane de euro pe sezon, echipei de fotbal Petrolul. Diferenţa a fost că, în vreme ce la Petrolul întreaga procedură, discutată mult timp în Consiliul Local, s-a făcut la vedere, contractul cu Asesoft a fost ţinut secret. Anul trecut, Telegrama de Prahova a trimis o solicitare la Primăria Ploieşti, pentru a afla mai multe informaţii despre acest parteneriat. Răspunsul venit a fost unul uluitor, reprezentanţii Clubului Sportiv Municipal precizându-ne la acea vreme că refuză să ofere orice informaţie, invocând, atenţie, o clauză de confidenţialitate în respectivul contract.

Întrebarea noastră este una simplă şi de bun-simţ: de ce există o clauză de confidenţialitate într-un contract făcut din bani publici? De aici, evident, se mai desprind şi alte întrebări: Ce obiective urmăreşte Primăria Ploieşti prin acest contract? Care este suma plătită anual către Asesoft? De ce procedura nu s-a făcut în mod transparent? Ce încearcă să ascundă primarul Iulian Bădescu?

Ca şi în cazul premierii din fonduri publice pentru Petrolul, finanţarea către Asesoft se face prin intermediul unui ONG, Asociaţia Basket Club „Asesoft” Ploieşti, în baza unui program anual de sprijinire a sportului de performanţă. Ulterior am aflat că suma plătită, în 2013, de Primăria Ploieşti, în acest caz, a fost de aproape 1,73 milioane de lei. Ce ar fi putut să facă administraţia locală cu aceşti bani? Ar fi putut, de exemplu, să asfalteze vreo opt străzi. Bine, evident, nu cu tarifele practicate de cei de la Delta ACM!

Sursa: evz.ro

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.