Joi, 23 Ianuarie 2014 06:22

În atenţia DNA. Circuitul secret al banilor în administraţia ploieşteană

Scris de  Andreea Echimescu
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deşi returnarea de către Primăria Ploieşti a vestitului credit BERD s-a încheiat de mai bine de doi ani, Curtea de Conturi a descoperit că în tariful de termoficare s-a păstrat o cotă de returnare, însă banii au căpătat alte destinaţii. Surse neoficiale spun că premierea către Petrolul s-ar fi făcut, în mod nelegal, din aceşti bani.

Un împrumut obţinut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare ce avea ca scop reabilitarea sistemului de termoficare din municipiul Ploieşti îşi încheia aplicabilitatea în anul 2011. În tariful la energie termică livrată către agenţii economici şi populaţie exista şi o cotă parte pentru rambursarea acestui credit. La momentul încheierii contractului, mai existau însă facturi neîncasate. Până aici totul în regulă. 

Clauze nerespectate

Potrivit surselor, auditorii Curţii de Conturi, care au intrat pe firul acestui contract, au identificat în actul încheiat o clauză care prevedea ca sumele încasate ulterior să fie direcţionate tot către investiţii, de genul celor pentru care s-a solicitat împrumutul iniţial. Controalele organelor financiare abilitate au scos însă la iveală că banii, deloc puțini, au ajuns, contrar clauzelor stipulate în contract, în contul Primăriei Ploieşti. Practic, potrivit surselor, auditorii Curţii de Conturi au identificat recent 70 de miliarde lei vechi care, în perioada 2011 - 2012, au plecat de la RASP către Primăria Ploieşti, unde în cele din urmă au fost folosiţi pentru cheltuieli curente.

Sursele arată că banii au căpătat în final o altă destinaţie decât cea pentru care erau prevăzuţi, respectiv investiţii în reabilitarea sistemului de termoficare. Auditorii Curţii de Conturi au dipus recuperarea sumelor în contul RASP, aceştia susţinând că este posibil ca şi la momentul actual să se încaseze sume la facturile restante. În plus, la momentul controlului, se pare că reprezentanţi ai Primăriei au susţinut că banii au plecat în subvenţionarea transportului către Regia Autonomă de Transport Public Ploieşti.

În mod interesant, gurile rele susţin că sumele ar fi fost redirecţionate pentru premierea fotbaliştilor de la FC Petrolul. Până la proba contrarie, vă rugăm să trataţi informaţia sub rezerva că ea nu a fost confirmată oficial, chiar dacă vine de la surse demne de luat în seamă. Problema cere o rezolvare, în contextul în care astfel de măsuri se reflectă, nici mai mult nici mai puţin, în factura la căldură a ploieştenilor, factură care iarna aceasta i-a usturat tare la portofel pe foarte mulţi dintre cei care locuiesc la bloc. „Telegrama de Prahova” a iniţiat demersul oficial către instituţiile implicate în vederea aflării destinaţiei şi scopurilor în care au fost folosite aceste sume. În acest sens, deşi am trimis o solicitare pe adresa de corespondenţă a Primăriei Ploieşti, în data de 11 decembrie 2013, nici până în ziua de astăzi nu a ajuns un răspuns la redacţie.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.