Luni, 12 Decembrie 2016 08:56

Intenția a Primăriei Ploiești de a cumpăra 50 de autobuze noi începe să miroasă dubios

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aleșii locali s-au certat în urmă cu două săptămâni asupra votului pentru un studiu de oportunitate privind achiziția a 50 de autobuze noi cu motorizare diesel Euro VI prin sistem de leasing operațional. Până la urmă, proiectul a fost aprobat și poate începe procedura legală și administrativă de achiziție a 50 de autobuze, pentru acest lucru fiind necesară o sumă de aproape 11 milioane de euro. Numai că...

În mod ciudat, după numai câteva zile, pe străzile Ploieștiului şi-a făcut apariția, ca un cal alb, un autobuz Iveco Crossway Le, trimis în probe pe traseul 30. Adică, urmare a proiectului aprobat de consilieri, un dealer auto s-a mișcat repede și a oferit deja un autobuz nou-nouț, să fie testat de șoferii sătui de Ikarus și MAN-uri rablagite. Modelul constructorului italian a circulat, cu călători, trei zile pe străzile orașului, utilizatorii beneficiind de transport gratuit.

Un studiu care spune mai multe decât e nevoie

Interesant este și cum executivul Primăriei a făcut așa repede un studiu de oportunitate, în care explică mai multe decât era necesar. Ideea studiului era de arăta aleșilor locali că 60-90% din parcul auto al TCE e depășit moral și fizic și că s-ar impune achiziția a 50-80 de autobuze moderne. Atât.

Însă în raportul de specialitate se arată foarte clar metoda de achiziție și perioada de leasing, programul de livrare al autobuzelor și specificațiile tehnice ale vehiculelor. Aproape că-ți vine să te gândești dacă nu cumva proiectul a fost întocmit de un dealer auto, nu de serviciile primăriei. Sau nu?! Se spune că marca e italiană și parte a Grupului Fiat? Nu încă.

Detalii de luat în seamă

În proiect se arată că metoda de achiziție ar putea fi sistemul leasing-ului operațional, cu avans de 0%. Potrivit proiectului, achiziţia se va realiza din bugetul local, în trei etape: 30 de bucăți pe parcursul anului 2017, 10 bucăţi până la 30 iunie 2017 şi 10 bucăţi până la 30 august 2017. 

Fără necunoscute

Potrivit expunerii de motive, se propune achiziţionarea a 50 autobuze noi Diesel Euro VI ( cu valoare unitară estimată de 210.000 euro inclusiv TVA/unitate). În proiect este prevăzută o perioadă de 6 ani și 4 luni pentru plata autobuzelor. Valoarea maxima estimată este de 49.500 000 lei. Valoarea  estimată  a  acordului cadru, pentru cantitatea maximă de 50 bucăți, este de 10.500.000 euro cu  TVA.

Potrivit proiectului, leasing-ul operațional este mai avantajos pentru operatorul autovehiculelor, deoarece dealerul se va ocupa cu întocmirea actelor, a taxelor de înmatriculare, de asigurări, lucrările de întreţinere, reparaţii, managementul anvelopelor. Toate acestea vor fi incluse în rata lunară de leasing. 

Diferența dintre leasing operațional și cel clasic este că dealerul este responsabil de gestionarea documentelor, programări la service, asistența la drum etc. Practic, TCE ar fi scutită de birocrație.

Sindicaliștii de la TCE aduc drept argument în favoarea solicitării lor numărul de reclamaţii din partea călătorilor. Astfel, ploieștenii au acuzat lipsa unui confort corespunzător, lipsa căldurii în mijloacele de transport, canapele rupte, burdufuri rupte, geamuri/trape blocate, pătrunderea gazului de eșapament în interior.

Acum, în condițiile speciale ale Ploieștiului, oprit din dezvoltare, orice achiziție de autobuze noi ar fi o realizare de excepție, dar este suspectă graba și precizia cu care s-a întocmit acest proiect, mai ales că demersul înseamnă a obliga bugetul local la plata unui leasing de 10,5 milioane de euro.

Foto: transploiesti.ro

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.