Joi, 08 Februarie 2018 15:36

Câte tramvaie, autobuze şi trolee vrea Primăria Ploieşti din fonduri europene

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conducerea Primăriei Ploieşti pregăteşte un proiect european pentru achiziţia de mijloace de transport public electrice. Acesta are mari şanse să fie primul depus de municipalitate în cadrul axei de finanţare de la UE pentru mobilitatea urbană, autorităţile ploieştene estimând că noua flotă ar putea fi livrată complet până în 2020. În paralel, municipalitatea merge în continuare şi cu achiziţia de autobuze diesel, din fonduri proprii.

În cadrul axei de finanţare pentru mobilitatea urbană, Uniunea Europeană pune la dispoziţia Ploieştiului undeva la 45 de milioane de euro, bani care pot fi investiţi în proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere, dar şi pentru achiziţia de material rulant, condiţia, la acest ultim capitol, fiind ca administraţia locală să cumpere mijloace de transport public electrice. Conducerea Primăriei Ploieşti a confirmat că intenţionează să profite de această oportunitate şi să depună un proiect pentru achiziţia de tramvaie, troleibuze şi autobuze electrice. De altfel, administraţia locală a depus deja, zilele trecute, 18 fişe de proiecte la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, printre care se regăseşte şi propunerea vizând mijloacele de transport în comun, cu şanse mari ca aceasta să fie chiar prima în ordinea în care vor începe proiectele din această axă de finanţare.

Numărul vehiculelor dorite este de 50, a anunţat primarul Adrian Dobre, care a explicat că ţinta din acest moment vizează 20 de tramvaie, tot atâtea troleibuze şi 10 autobuze. În paralel, Primăria doreşte să cumpere şi 50 de autobuze noi diesel, de data aceasta din fonduri proprii, dintre care 10 în 2018 şi restul de 40 în 2019 şi 2020. Tot până în 2020 ar putea să ajungă în Ploieşti şi mijloacele de transport din fonduri UE, a anunţat primarul.

"După depunerea fişelor de proiect, ADR face o evaluare şi le confirmă, după care putem începe să depunem la autoritatea de management proiectele pentru atragerea de fonduri europene. Achiziţia de material rulant este prioritară, ea oferind un avantaj major, în sensul că primăriile care îşi finalizează repede proiectele au şanse, spre finalul sesiunii, să primească fonduri suplimentare de la Uniunea Europeană, prin redistribuirea sumelor rămase neconsumate. Cum o achiziţie se poate finaliza mai rapid decât un proiect de lucrări de exemplu, putem să beneficiem de această prevedere. Depindem, desigur, de termenele de livrare. Ne dorim 20 de tramvaie, 20 de troleibuze şi 10 autobuze electrice şi cred că până în 2020 vor ajunge toate în municipiu", ne-a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

Din datele colectate de municipalitate, preţul unui tramvai este de aproape 1,5 milioane de euro, în timp ce troleele şi autobuzele electrice se "învârt" undeva la 400.000. Pentru toate cele 50 de bucăţi, asta ar însemna un preţ de pornire de circa 42 de milioane de euro, cu şanse mari, totuşi, ca preţul final să ajungă la o valoare mult mai mică în urma licitaţiei, mai ales că şi comanda este una mare.

Un alt avantaj pentru acest proiect de achiziţie de material rulant, pe lângă nevoia uriaşă, determinată de starea actuală a parcului auto de la TCE, este legat de obligaţia impusă de UE pentru realizarea de proiecte integrate şi/sau complementare. Având în vedere că Primăria a derulat deja lucrări în precedenta sesiune de finanţare pentru modernizarea căii de rulare şi că în actuala sesiune mai propune un terminal multimodal în dreptul "buclei" tramvaielor de la Spitalul Judeţean, ne putem aştepta ca acest proiect să primească un punctaj foarte mare în momentul evaluării, garantând prioritatea la începerea implementării.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.