Luni, 21 Mai 2018 16:09

VIDEO | Modernizare la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Judeţean. CJ Prahova solicită două milioane de euro

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O veste proastă şi una bună la proiectul pregătit de autorităţile prahovene pentru modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Ploieşti! După ce-au depus un proiect european pentru extinderea şi dotarea UPU cu aparatură nouă, autorităţile au aflat zilele trecute că valoarea totală a cheltuielilor care pot fi decontate de Uniunea Europeană este prevăzută la 1,5 milioane de euro, reprezentând aproape 40% din costul total estimat. Vestea bună este că au început deja demersurile pentru majorarea acestui plafon, conducerea Consiliului Judeţean Prahova anunţând că sunt şanse mari ca valoarea eligibilă pentru finanţarea europeană să crească, foarte probabil până la două milioane de euro.

Documentaţia a fost deja depusă de CJ Prahova şi este în evaluare la autoritatea de management, reprezentanţii instituţiei anunţând că sunt şanse foarte mari ca proiectul să obţină fonduri europene şi că imediat după semnarea contractului de finanţare va fi lansată o licitaţie pentru proiectare şi execuţie, investiţia totală fiind estimată la 18 milioane de lei cu toate taxele incluse. Luni, consilierii judeţeni au fost conovaţi, în şedinţă extraordinară, pentru a aproba o modificare mai degrabă formală, venită în urma unor clarificări transmise de la nivel central, care arată că suma totală eligibilă pentru proiecte de acest gen, de 1,5 milioane de euro, include şi TVA-ul. Asta reprezintă o veste proastă, în contextul în care, la primele calcule făcute, autorităţile judeţene se aşteptau la o valoare eligibilă la finanţare de 1,5 milioane de euro fără TVA, ceea ce ar fi însemnat, pe scurt, mai mulţi bani din sursă externă şi mai puţini de la bugetul judeţului. Totuşi, sunt şanse ca acest plafon să fie majorat, a anunţat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, care a precizat că există o corespondenţă cu Ministerul Sănătăţii pentru creşterii valorii eligibile până la două milioane de euro, în contextul în care în toată ţara au fost depuse doar 37 de proiecte de acest gen, cu o valoare însumată mai mică decât cea anticipată.

"Proiectul nostru constă în modernizarea, extinderea, reabilitarea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe. Într-un singur cuvânt, modernizăm absolut totul acolo şi adaptăm acea clădire la condiţiile necesare unei unităţi de primiri urgenţe la nivelul judeţului Prahova. Clădirea va fi extinsă cu aproape 50% ca spaţiu efectiv de lucru, va fi amenajată o nouă intrare, prin mijlocul imobilului, iar partea de triaj, unde avem o problemă cu timpul de aşteptare, va fi complet modificată. Practic, vor fi separate cazurile grave de cele minore. Vor fi amenajate şi vestiare pentru medici şi, nu în ultimul rând, va fi adusă aparatură medicală de ultimă generaţie. Toată această investiţie e estimată la 18 milioane de lei", ne-a declarat preşedintele CJ, Bogdan Toader, care a precizat că speră că lucrările să înceapă în acest an.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.