Miercuri, 13 Iunie 2018 16:10

Directorul RASP: Draftul expertizei asupra investiţiilor Veolia în Ploieşti, lipsit de concizie

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipalitatea ploieşteană a primit un prim draft cu informații din cadrul expertizei care se efectuează asupra contractului cu Veolia.

Cei de la Regia Autonomă de Servicii Publice nu sunt foarte încântaţi de primele concluzii ale schiţei de raport, în sensul în care acestea sunt destul de echivoce şi lasă loc de multe interpretări.

„Avem un draft pe care consultantul l-a elaborat. Suntem în stadiul în care analizăm această expertiză, atât din punct de vedere economic, cât şi punct de vedere tehnic. În opinia mea, aceasta nu face decât să adâncească problemele şi să genereze o aplecare mai mare către identificarea unor soluţii. Ne străduim ca în această celulă de criză să nu ajungem la soluţia prin care să fie mărit preţul gigacaloriei. Încerăm să găsim o modalitate prin care acesta să fie plafonat la valoarea din 2011. Cert este că acest contract expiră pe 29 aprilie 2019 şi ar trebui ca în acest an să vedem care este direcţia către care se îndreaptă Primăria Ploieşti. Sunt controverse legate de investiţii şi reparaţii. Această expertiză nu este una tranşantă şi categorică. Sunt anumite reparaţii pe care unii le-au catalogat va fiind investiţii. De fapt, operatorul actual de termoficare le cataloghează astfel, ceea ce nu este în regulă. Încercăm să ajungem la nişte concluzii care să ne plaseze pe o postură cel puţin egală cu operatorul în momentul în care se va trece la partea de negocieri. Nu s-a ajuns la o decizie unitară în acest sens, pentru că încă analizăm. Cert este că speranţele noastre erau ceva mai mari legate de această expertiză“, a declarat Raul Petrescu, directorul RASP Ploieşti.     

Primarul Adrian Dobre a explicat săptămâna trecută, că societatea care efectuează expertiza verifică mai multe aspecte, inclusiv investițiile pe care Veolia susține că le-a făcut în Ploiești, dar pe care municipalitatea nu le recunoaște.

În mare, Veolia ar fi trebuit ca pe parcursul celor 14 ani să realizeze investiții în valoare de 25 de milioane de euro. În anul 2014, pragul a fost atins, iar de atunci nicio listă de investiții nu a mai trecut spre avizate prin legislativul ploieştean.

Cu toate acestea, Veolia susține că a continuat să investească, iar suma se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro. Diferența de 10 milioane de euro este acum imputată municipalităţii.

Cei din primărie arată că pe lista aşa-ziselor investiţii apar mai mult lucrări de mentenanţă, reparaţii, nu modernizări de echipamente. Ca atare costurile trebuie suportate doar de către companie de termie, întrucât a avut întreaga infrastructură în administrare.

Contractul cu Veolie se apropie de final, în mai anul viitor, şi această expertiză poate constitui baza de negociere între cele două părţi.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.