Marți, 20 Noiembrie 2018 14:12

Bugetarii vor primi normă de hrană din 2019. La primării şi Consiliul Judeţean Prahova, asta va duce la diminuarea bugetelor de investiţii

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ani întregi în care aproape că le plângeai de milă dacă vedeai o familie în care şi soţul şi soţia lucrau într-o instituţie publică, acum salariaţii din administraţia publică, la fel ca mulţi alţi bugetari, au ajuns să încaseze salarii consistente. Din 2019, sunt toate şansele ca la aceste salarii, majorate considerabil în ultimii doi ani, să se adauge şi norma de hrană! La Consiliul Judeţean Prahova, conducerea a făcut deja calculele pentru a estima efortul bugetar necesar, pentru mai bine de 600 de salariaţi, iar concluzia e simplă: va fi nevoie de tăierea bugetului de investiţii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la foarte multe primării din judeţ.

Norma de hrană e obligatorie din 2019, pentru toţi bugetarii, cu mici excepţii, unele dintre excepţii vizând personalul care deja beneficia de mai mult timp de aceste lucruri. Măsura a fost luată prin Legea 153/2017, aşa-zisa lege a salarizării unitare, act normativ care a desfiinţat complet bonurile sau tichetele de masă sau alte stimulente de acest gen, dar a introdus obligativitatea plăţii normei de hrană, stabilind şi formula de calcul, raportată la salariul minim brut. Conform legii menţionate, acest lucru ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 decembrie 2018, însă între timp a existat o decizie prin care aplicarea acestei măsuri se amână pentru anul viitor. Asta înseamnă că, dacă Guvernul nu va veni cu vreo eventuală nouă amânare, de la 1 ianuarie plata normei de hrană va deveni obligatorie în majoritatea instituţiilor de stat.

La Consiliul Judeţean Prahova, conducerea a făcut calculele şi spune că această măsură, dacă va ajunge să se aplice, va genera o cheltuială de personal importantă, care va putea fi acoperită, evident, din reducerea sumelor pentru investiţii. CJ tot este un exemplu fericit, pentru că bugetul îi permite, însă sunt alte instituţii publice, inclusiv Primăria Ploieşti, care abia fac rost de bani, fie că-i vorba de investiţii, fie că vorbim de bugetul de funcţionare şi cu greu ar face faţă unei noi majorări de cheltuieli.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primarul Ploieştiului anunţă un buget foarte prost şi pentru 2019: "Pe partea de investiţii, sumele sunt aproape inexistente"

"Din 2019 va trebui să asigurăm norma de hrană pentru angajaţii din Consiliul Judeţean şi structurile subordonate. Tot de anul viitor se va aplica şi acea creştere a salariului minim în funcţie de studii, care de asemenea va avea un impact asupra cheltuielilor noastre de personal. Avem 235 de salariaţi din Consiliul Judeţean care vor primi normă de hrană, iar în total, cu DGASPC şi alte structuri, ajungem la peste 600, toţi cei care are fi trebuit să primească şi vouchere de vacanţă. După calculele noastre, fiecare va primi încă 245 de lei pe lună. Şi pentru primării va fi valabilă aceeaşi măsură. Asta va însemna că vom avea o creştere a cheltuielilor de funcţionare şi, automat, vom rămâne cu un buget mai mic pentru investiţii", a explicat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.

CITIŢI ŞI:

Primăria Ploieşti se va împrumuta la bancă pentru cofinanţarea unor proiecte europene

Primăria Ploieşti ar putea PIERDE 30 de milioane în instanţă, în litigiile cu firmele care au lucrat la proiectele europene

La un calcul rapid, plecând de la suma de 245 de lei vehiculată de autorităţile prahovene, ajungem la o cheltuială lunară totală de peste 150.000 de lei în cazul Consiliului Judeţean, ceea ce ar însemna un efort financiar de 1,8 milioane de lei în 2019, asta în cea mai "ieftină" variantă. Raportată la bugetul de investiţii, această sumă ar fi putut fi alocată, spre exemplu, pentru eficientizarea energetică a unei unităţi de învăţământ sau turnarea de covoare asfaltice pe câţiva kilometri de drumuri judeţene.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.