Marți, 08 Ianuarie 2019 16:25

Situaţie gravă la TCE Ploieşti, care a pierdut eşalonarea datoriei la ANAF. Vezi ce înseamnă asta pentru operator!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Confruntată de câţiva ani cu uriaşe probleme financiare, generate în special de pierderea unor litigii cu ANAF-ul şi SPFL-ul, societatea de transport public a administraţiei ploieştene primeşte o nouă lovitură, după ce n-a reuşit să achite la timp o contribuţie către bugetul de stat, ceea ce echivalează cu "ruperea" acordului de eşalonare a datoriei la ANAF. Conducerea TCE încearcă acum o reeşalonare, care automat va fi în condiţii mai puţin avantajoase, iar un eventual eşec al acestui demers ar duce la situaţia în care statul ar scoate la licitaţie bunurile puse ca gaj, lăsând societatea în imposibilitatea de a continua activitatea. Directorul Transport Călători Express dă vina pe conducerea Primăriei, care nu a virat la timp, în decembrie, sumele care fuseseră aprobate de către Consiliul Local.

Potrivit explicaţiilor oferite de Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploieşti, societatea a rămas fără vechiul acord de eşalonare a datoriei către ANAF, care fusese convenit după ce operatorul a pierdut un litigiu istoric. Ratarea de acum s-a datorat faptului că TCE n-a reuşit să vireze la timp către bugetul de stat o sumă aferentă TVA-ului curent, pe luna noiembrie, care ar fi trebuit plătită până la 21 decembrie 2018. La rândul ei, societatea de transport în comun aştepta circa 1,4 milioane de lei de la bugetul local al Ploieştiului, sumă aprobată de Consiliul Local, aferentă serviciilor prestate de operator, dar pe care Primăria n-a mai apucat s-o achite înainte de închiderea Trezoreriei.

În condiţiile date mai rămân cam două scenarii, unul al unei reeşalonări a sumei rămase de achitat şi unul mult mai sumbru, în care ANAF-ul poate să ia bunurile puse ca gaj şi să le scoată la licitaţie. Evident, al doilea scenariu ar conduce aproape inevitabil la închiderea societăţii. Nici primul nu este neapărat unul încântător. "Trebuie să facem o nouă eşalonare, pentru întreaga sumă rămasă de achitat, dar va trebui să vedem dacă mai ajung garanţiile, pentru că unele bunuri s-au mai depreciat între timp. Conform prevederilor, trebuie să garantăm cu bunuri care să aibă o valoare totală care să acopere datoria, plus o dobândă de 12%. Suma rămasă de achitat către ANAF, din vechea datorie, este de aproximativ 10 milioane de lei", a explicat Alexandri Nicolae, directorul TCE Ploieşti. Acesta a criticat conducerea Primăriei, pe motiv că nu a virat până la încheierea anului 2018 suma de 1,4 milioane pe care TCE o aştepta şi care i-ar fi permis operatorului să evite acest blocaj. Directorul societăţii de transport în comun a amintit că fondurile au fost alocate de către Consiliul Local, forul legislativ al Ploieştiului, dar n-au fost şi virate de către conducerea Primăriei, în condiţiile în care municipalitatea a încheiat 2018 cu un excedent bugetar de circa 3,5 milioane de lei.

Din cauza situaţiei financiare grave înregistrate în ultimele zile din 2018, şi salariile s-au dat cu întârziere şi "pe bucăţi".

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.