Marți, 08 Ianuarie 2019 16:46

O localitate din Prahova rămâne fără conducere. Primarul a murit, Consiliul Local riscă dizolvarea, secretarul e cercetat

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Situaţie nemaiîntâlnită în comuna prahoveană Gura Vitioarei, care riscă să rămână fără conducere administrativă! Localitatea a rămas fără primar, care a decedat anul trecut, haosul a fost amplificat de o luptă politică pentru funcţia de viceprimar şi totul a degenerat la finele anului, când Consiliul Local, forul legislativ al comunei, nu s-a mai întrunit, după mai multe excluderi şi demisii, ceea ce, automat, poate conduce la dizolvarea acestui for, caz în car şi viceprimarul îşi pierde funcţia şi atribuţiile ar urma să fie preluate de secretarul localităţii, numai că şi această funcţie este incertă. Practic, s-ar crea un vid de putere unic în istoria recentă a judeţului. Ar fi, în limbaj popular, un sat fără câini...

Prefectura Prahova a transmis astăzi o cerere de chemare în judecată, pentru constatarea dizolvării Consiliului Local. Potrivit explicaţiilor oferite de prefectul judeţului, Mădălina Lupea, dizolvarea acestui for legislativ se poate face doar printr-o sentinţă judecătorească, iar măsura a fost propusă de instituţie după ce forul decizional din Gura Vitioarei a rămas fără 10 dintre cei 15 membri şi nu a mai reuşit să se reunească timp de două luni consecutive în şedinţe ordinare, lucru care a creat condiţiile prevăzute de lege pentru dizolvare. Situaţia este încâlcită pentru că, aşa cum prevede legislaţia din România, în absenţa primarului toate atribuţiile de conducere sunt preluate de către viceprimar. Mai departe, legea spune că viceprimarul este ales de către Consiliul Local, din rândul consilierilor. Or, la Gura Vitioarei, primarul Ghjeorghe Tirifon s-a stins din viaţă, iar o eventuală dizolvare a forului legislativ ar duce în situaţia în care şi cel care îi ţine locul şi-ar pierde calitatea de consilier şi, automat, şi funcţia de viceprimar. Dar legiuitorul s-a gândit la astfel de situaţii şi a prevăzut că, în cazul unui asemenea impas, atribuţiile îi revin secretarului localităţii. A nu se face o confuzie între secretarul unei localităţi - funcţionar public cu funcţie de conducere care se ocupă de respectarea legalităţii - şi un secretar sau o secretară care stă în anticameră, preia apeluri telefonice sau face cafeaua!

Ce face tot cazul de la Gura Vitioarei unic este că şi persoana care ocupă postul de secretar este într-o situaţie incertă, făcând obiectul unei cercetări penale. O eventuală trimitere în judecată a funcţionarului public ar duce, automat, la suspendarea exercitării funcţiei, scenariu în care cu adevărat nimeni nu va mai avea cum să conducă Primăria.

Prefectul Mădălina Lupea a explicat astăzi că instituţia a transmis cererea de chemare în judecată către Tribunalul Prahova, Secţia contencios-administrativ, ca urmare a faptului că forul legislativ din Gura Vitioarei nu s-a mai reunit în şedinţele ordinare din noiembrie şi decembrie, situaţie în care legea prevede explicit dizolvarea. Oricum se mai întrunea şi un alt criteriu, cel vizând numărul de consilieri, care a scăzut sub 50% plus 1, după ce patru dintre cei 15 consilieri au fost schimbaţi din funcţii de către PNL, iar cei 6 consilieri PSD şi toţi potenţialii supleanţi au demisionat, respectiv au semnat declaraţii că nu doresc să intre în CL. În aceste condiţii, mai rămân doar cinci persoane, prea puţine ca să adopte vreo hotărâre în condiţii legale.

Decizia în privinţa unei eventuale dizolvări poate fi luată de către Tribunal şi, cu riscul unei antepronunţări, pare o formalitate inevitabilă în condiţiile date. În scenariul în care nici secretarul comunei nu ar mai putea să îşi exercite funcţia, prefectul poate detaşa un subaltern pe acest post. Practic, în această ipoteză, s-ar ajunge ca un angajat al Prefecturii Prahova să devină "primar" pentru câteva luni la Gura Vitioarei.

Alegerile interimare pentru un nou primar s-ar putea ţine la finalul lunii mai a acestui an, odată cu europarlamentarele. Rămâne de văzut, în cazul dizolvării forului legislativ, dacă va fi timp şi pentru organizarea la aceeaşi dată a unor alegeri parţiale pentru desemnarea noilor consilieri locali.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.