Miercuri, 09 Ianuarie 2019 13:40

MAJORARE de tarif propusă la gigacalorie. Vezi ce zic primarul şi viceprimarul Ploieştiului! | VIDEO

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autorităţile ploieştene discută un proiect de majorare a tarifului la termoficare, propus să ajungă la valoarea de 237 de lei fără TVA. În timp ce primarul Adrian Dobre declară că nu susţine proiectul şi că preţul, în opinia sa, e greşit calculat, viceprimarul Cristian Ganea aminteşte că tariful n-a mai fost ajustat din 2011 şi spune că se impune o modificare.

Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti, a declarat că tariful propus a fost deja aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar reclamă că formula de calcul e greşită, bazându-se pe folosirea ca materie primă de gaze naturale şi de păcură, deşi în ultimii ani nu s-a utilizat a doua categorie. În aceste condiţii, el a anunţat că a transmis o adresă oficială către ANRE şi face apel la ploieşteni, să participe într-un număr cât mai mare la şedinţa în care Consiliul Local va discuta proiectul, în speranţa de a-i determina pe consilieri să nu-l aprobe. "Eu nu sunt de acord cu aceste majorări, motivat şi de faptul că, din punctul meu de vedere, datele de la care s-a plecat în calculul acestui tarif nu exprimă realitatea, pentru că în momentul de faţă operatorul consumă doar gaz ca sursă de producere a energiei termice, drept pentru care calculul pentru acest tarif trebuia să plece de la 75 de lei plus TVA şi nu de la 90 de lei plus TVA. Am transmis şi o adresă către ANRE în acest sens, dorind să amintesc că la momentul la care s-a încheiat contractul cu Veolia a existat chiar şi un punct de vedere, precizându-se foarte clar că acel preţ de 90 de lei era peste media care exista în România, dar luându-se în calcul că se dorea realizarea unor investiţii se accepta preţul respectiv, cu condiţia ca în viitor, pe măsura amortizării, preţul gigacaloriei să scadă, lucru care nu s-a mai întâmplat. Acel preţ a rămas ţi s-a rostogolit de-a lungul timpului", a argumentat Adrian Dobre. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

"Îmi doresc un tarif echitabil pentru cetăţeni, suportabil şi corect calculat. De aceea am şi dat curs unei iniţiative de a avea şi o dezbatere cu participare publică. Din nefericire, nu a participat multă lume. Mi-am dorit o participare mult mai mare, pentru a-i determina pe cei care au iniţiat acest proiect şi au susţinut cu vehemenţă - mă refer la consilierii PSD - să nu meargă în şedinţă de Consiliu Local şi să adopte acest tarif majorat", a mai transmis Adrian Dobre.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Majorarea tarifului la energia termică supusă dezbaterii publice, la Ploiești

VIDEO | Veolia renunţă la termoficarea Ploiestiului: "Dezastru e puţin spus"

În replică, viceprimarul Cristian Ganea aminteşte că tariful a fost ţinut la valoarea din 2011, probabil din motive de imagine, dar spune că există riscul unui blocaj în sistemul de termoficare, în condiţiile în care operatorul înregistrează pierderi de câţiva ani, puse pe seama tarifului: "Îmi pare rău dacă vor avea cetăţenii de suferit, însă sunt nişte măsuri care au fost amânate foarte multă vreme. Tariful a fost menţinut la nivelul din 2011 mai degrabă din motive politice. Dacă ar fi fost ajustat din timp, dacă ar fi fost o creştere naturală, nu s-ar fi mai resimţit acum atât de mult această creştere". "Ne gândim la nişte soluţii ajutătoare pentru ploieştenii care vor avea dificultăţi să suporte tariful la termoficare", a mai declarat viceprimarul.

CITIŢI ŞI:

Veolia ar putea renunţa la termoficarea Ploieştiului. Notificare trimisă către Primărie

Veolia spune că a investit peste 32 de milioane de euro în sistemul de termoficare din Ploiești

Potrivit calculelor oficiale, circa 54.000 de gospodării din Ploieşti sunt racordate la sistemul centralizat.

În condiţiile în care contractul cu Veolia Energie expiră în primăvara lui 2019, autorităţile ploieştene mai declară că au mai multe variante de lucru pentru perioada următoare, analizând atât o posibilă prelungire, cât şi crearea unei noi societăţi, cu capital deţinut de Primăria Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova. "Contractul se încheie pe 30 aprilie. Noi am comandat un studiu de oportunitate, care vine cu două opţiuni, o societate nouă, printr-un parteneriat între Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, sau prelungirea contractului", a mai precizat primarul Dobre, care s-a arătat în favoarea primei variante.

   

1 comentariu

  • Link la comentariu cart Ploiesti Vest Joi, 24 Ianuarie 2019 11:44 postat de cart Ploiesti Vest

    Ia vedeti cat era pretul la gigacalorie can BADESCU a preluat ppostul de primar si faceti socotelile ca dubla subventie a fost data de VOLOSOVICI ca rasplata ptr voturi

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.