Marți, 19 Martie 2019 14:30

VIDEO | Bogdan Toader: Consiliul Judeţean îi va preda primarului Dobre centrala termică, pentru că văd că ştie ce are de făcut

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu o lună şi câteva zile până la expirarea actualului contract de termie din Ploieşti, în timp ce primarul Dobre avansează mai multe posibile soluţii de continuare a serviciului public, conducerea Consiliului Judeţean Prahova respinge în continuare propunerea pentru crearea unui operator public, în parteneriat cu administraţia locală. Instituţia nu are nici cunoştinţele şi nici resursele financiare necesare, a explicat preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, care a reluat marţi discuţia despre ieşirea instituţiei din acest parteneriat cu Primăria Ploieşti. "Îi vom preda domnului Dobre centrala termică de la Brazi, pentru că văd că se pricepe", a comentat, ironic, Bogdan Toader, adăugând că, prin propunerea de creare a unei noi societăţi, primarul Ploieştiului intră într-o "zonă întunecată" şi "se ridiculizează".

Declaraţia a fost făcută marţi, ca răspuns la acuzele aduse de primarul Ploieştiului, care se plânsese că reprezentanţii CJ, care deţin în proprietate reţeaua primară de producţie a agentului termic, nu şi-au respectat obligaţiile contractuale. Totodată, primarul mai reclamase că aleşii PSD-ALDE, care au majoritate şi în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean, au blocat un proiect privind constituirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară în parteneriat cu CJ-ul. Bogdan Toader a declarat că discuţiile pentru respectiva asociaţie nu au vizat şi crearea unui operator public pentru sistemul de termie, argumentând că instituţia pe care o conduce nu e dispusă să îşi asume cheltuielile foarte mari care ar decurge de aici.

"Discuţia cu primarul Dobre pe această temă a fost de înfiinţare a unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară pentru realizarea viitoarelor investiţii, în parteneriat cu Primăria Ploieşti, pentru ceea ce înseamnă reabilitarea reţelelor, atât de producţie cât şi de distribuţie. Nu s-a discutat înfiinţarea unei societăţi, nu s-a luat în calcul o astfel de analiză. Din ceea ce am discutat, în baza studiului efectuat de Romcapital şi plătit de ambele părţi, s-au evaluat mai multe posibilităţi de gestionare a sistemului pe viitor şi una dintre acele posibilităţi era înfiinţarea unei societăţi în parteneriat. Eu pot să-i transmit domnului Dobre că noi ne dorim predarea acestei centrale de producţie către Primăria Ploieşti, pentru că văd că dumnealui se implică foarte mult şi ştie tot ceea ce este de făcut în ceea ce priveşte gestionarea acestui sistem. Eu, unul, mi-am asumat faptul că Consiliul Judeţean nu a administrat şi nu a gestionat niciodată această unitate de producţie a energiei termice şi din acest motiv am agreat de fiecare dată să fie continuate discuţiile cu un partener privat, numele lui chiar nu contează. Consiliul Judeţean nu-şi poate asuma o astfel de responsabilitate. Din acest motiv îi vom preda, îi vom solicita să preia această unitate de producţie, iar dacă dumnealui consideră că ştie ce este de făcut - pentru că până la acest moment nu a dovedit că ştie să administreze oraşul - îi doresc mult succes", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Acesta făcuse o afirmaţie similară şi acum câteva săptămâni, mesajul de acum venind mai degrabă să puncteze faptul că la nivelul Consiliului Judeţean nu există fonduri pentru un asemenea demers. El mai reclamase, în trecut, şi că situaţia celorlalte societăţi comerciale aflate în subordinea Primăriei Ploieşti, adică TCE, SGU şi Hale şi Pieţe, nu prezintă încredere.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Cu doar câteva săptămâni rămase din contract, primarul Dobre cheamă ploieştenii la o dezbatere publică pe tema termiei

VIDEO | Noi negocieri între Primărie şi Veolia Energie. Vezi anunţul făcut azi de primarul Ploieştiului!

Referitor la costuri, surse din administraţia locală spun că viitorul operator ar trebui să facă dovadă că are fonduri în avans pentru a achiziţiona gazul natural, materia primă folosită un sistem, pentru un an întreg. S-a vorbit despre o cheltuială necesară undeva între 150 şi 200 de milioane de lei. Preşedintele CJ Prahova spune că suma iniţială nu ar fi chiar atât de mare, ci undeva la aproape 25 de milioane de lei, însă oricum peste posibilităţile celor două instituţii la momentul de faţă. "Costurile iniţiale pentru producţia viitoare, pe un an de zile, atât în ceea ce priveşte apa caldă cât şi termia, se ridică undeva la 5 milioane de euro. Sunt doar costurile iniţiale, pentru că trebuie achiziţionat gazul în avans, trebuie plătite anumite certificate, staţia de cogenerare, trebuie obţinută licenţă... noi nu am avut de a face până în acest moment cu o astfel de situaţie. Dumnealui intră într-o zonă întunecată, despre care nu are cunoştinţă şi totuşi se ridiculizează spunând că ştie ce are de făcut", a conchis Bogdan Toader.

CITIŢI ŞI:

PSD Ploieşti: "Primarul Dobre Adrian îi lasă pe ploieșteni fără apă caldă și fără căldură"

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.