Luni, 15 Aprilie 2019 13:56

Primăria Ploieşti va avea în 2019 bani de investiţii doar pentru canalizări, blocurile de la Gara de Vest şi un pic din "podul de lemn"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Proiectul de buget local pe 2019, publicat pe pagina de internet a municipalităţii, arată că Primăria Ploieşti va avea un an extrem de sărac la capitolul investiţii, posibil cel mai prost din istoria recentă a localităţii. Singura variantă existentă la acest moment ţine de folosirea unor fonduri disponibile din creditul luat de la EximBank în 2016. Autorităţile visează la vreo 44 de milioane de lei, însă ultima aprobare venită de la comisia din Ministerul Finanţelor care avizează împrumuturile bancare permite trageri de puţin peste 20 de milioane, care, conform propunerii, vor merge doar spre trei direcţii, respectiv lucrările la blocurile de pe strada Libertăţii, lângă Gara de Vest, extinderea unor reţele subterane şi acoperirea unei părţi din proiectul de refacere a aşa-zisului pod de lemn. Toate sunt lucrări în continuare, ceea ce arată că, dacă proiectul va fi aprobat în forma propusă, Primăria Ploieşti nu va reuşi în 2019 să demareze nicio investiţie nouă.

Documentele publicate de Primărie confirmă că, din surse proprii, bugetul pentru proiecte de modernizare va fi aproape inexistent în acest an, lăsând ca singura soluţie pentru finanţarea obiectivelor de investiţii, în lipsa unor eventuale surse suplimentare de venituri care să apară peste noapte, să se lege de creditele bancare. Aici vorbim despre un credit existent, luat în 2016 şi din care încă se mai pot face trageri. Separat, primarul a mai propus un nou împrumut bancar, de aproape 190 de milioane de lei, dar care a fost respins de mai multe ori de Consiliul Local şi care oricum, conform tuturor semnalelor, s-ar fi putut materializa abia de anul viitor. Asta înseamnă că, în condiţiile actuale, Primăria Ploieşti are la dispoziţie pentru investiţii, în 2019, cel mult 44 de milioane de lei din creditul EximBank. Asta în teorie, pentru că, în practică, observăm că ultimul aviz venit de la Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale vorbeşte doar despre 20 milioane de lei, conform listei de investiţii publicate odată cu proiectul de buget.

Din aceşti bani, autorităţile vor să folosească aproape 2.8 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la locuinţele sociale situate peste drum de Gara de Vest, pe strada Libertăţii. Suma nu va acoperi necesarul, aşa că, suplimentar, municipalitatea a mai cerut avizul pentru încă 1,5 milioane de lei, sumă aflată în curs de aprobare, mai arată acelaşi document.

CITIŢI ŞI:

Achiziţia de autobuze noi la Ploieşti e în pericol! Primăria n-are bani de investiţii în 2019

Din acelaşi credit bancar, Primăria vrea să utilizeze 12,23 milioane de lei pentru extinderea reţelelor subterane. Din nou, vorbim despre proiecte începute înainte de 1 ianuarie 2019. Regăsim pe listă, cu alocări substanţiale, zonele Mitică Apostol şi Mimiu. La acelaşi capitol, municipalitatea anunţă că mai are în curs de aprobare la CAIL o propunere pentru trageri de 22,4 milioane de lei.

A treia investiţie propusă din acest împrumut bancar vizează continuarea lucrărilor la podul care să lege strada Depoului din zona Mimiu, în locul aşa-zisului pod de lemn, demolat la finalul anului trecut. Aici, aprobarea din partea CAIL este pentru o sumă de 5 milioane de lei, ceea ce ar acoperi aproximativ o cincime din costurile estimate ale acestui proiect multianual.

CITIŢI ŞI:

O nouă grădiniţă va fi construită în Ploieşti, cu bani de la Ministerul Educaţiei

Aşa cum arată lucrurile în momentul de faţă, mai multe proiecte de investiţii începute în 2018, precum şi unele obiective noi anunţate pentru acest an, rămân în suspans.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.