Joi, 25 Aprilie 2019 16:02

VIDEO | A fost aprobată prelungirea contractului de termie. Vezi cât vor plăti ploieştenii!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu o săptămână înainte de termenul final din contractul cu Veolia Energie, Consiliul Local Ploieşti a aprobat, joi, prelungirea pe trei ani a înţelegerii. Actul adiţional propus de primarul Dobre şi aprobat, după îndelungi discuţii, de forul legislativ local vine cu o nouă formulă de calcul, care va duce preţul gigacaloriei, de la 1 iulie, la aproape 400 de lei, potrivit avertismentelor transmise de mai mulţi consilieri. Au fost discuţii aprinse şi cu privire la posibilitatea Primăriei de a acoperi o parte din tarif prin subvenţie de la bugetul local.

Riscul ca ploieştenii să rămână fără apă caldă după 1 mai a fost evitat, după aprobarea actului adiţional care permite prelungirea contractului. Mai lipseşte, desigur, ca şi operatorul să semneze, însă autorităţile spun că n-ar trebui să existe o problemă în acest sens şi că actul adiţional propus acum fusese agreat şi de Veolia Energie.

Discuţiile în şedinţa de joi a Consiliului Local Ploieşti au fost aprinse, mai mulţi consilieri de la PSD şi ALDE reproşându-i primarului că a gestionat incompetent situaţia şi că i-a lăsat fără alternative. Aceştia au amintit şi că, în ianuarie, când ei aprobaseră o majorare la 237 de lei fără TVA a gigacaloriei, primarul şi colegii lui din PNL criticaseră dur decizia, pentru ca acum să prezinte, triumfal aproape, o soluţie care ar putea să ducă la costuri mult mai mari. Tot consilierii locali au încercat să-i "smulgă" lui Adrian Dobre un răspuns cu privire la subvenţionarea căldurii şi apei calde, acesta argumentând că în propunerea de buget pe 2019 a prevăzut o sumă de 10 milioane de lei pentru acest lucru şi că mai aşteaptă alte 10 milioane de lei în baza promisiunii făcute de conducerea Consiliului Judeţean Prahova.

În privinţa tarifului, acesta rămâne la valoarea actuală până în iulie. Atunci urmează să fie aprobată noua formulă de calcul, pentru care se mai aşteaptă un aviz final de la ANRE şi care, conform analizei consilierilor din comisia de utilităţi, va duce tariful practicat de operatorul de termie la aproape 400 de lei pe gigacalorie, undeva în media naţională şi desigur mult peste cel care a fost folosit în Ploieşti până acum.

"Variantele pe care consilierii le au acum sunt doar două, să aprobe un tarif majorat, care poate ajunge la 400 de lei pe gigacalorie, sau să nu avizeze acest act adiţional, care va duce la o întrerupere a apei calde. Vă ascundeţi în faţa faptului că noi v-am mandatat să găsiţi o soluţie. Dumneavoastră ce aţi vota? Jocul acesta, ducerea până în ultima zi, tragerea de timp, a fost o strategie ca să duceţi Consiliul Local în situaţia de a nu avea o alternativă", i-a transmis viceprimarul George Pană primarului Dobre. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 22 de voturi pro şi o abţinere, iar vicele a reluat acuzaţiile.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.