Joi, 02 Mai 2019 14:00

Analiză pe tema sistemului antigrindină din Prahova. Autorităţile explică de ce n-a funcţionat conform aşteptărilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fenomenele meteo extreme înregistrate în România în ultimele trei zile au stârnit discuţii aprinse legate de sistemul de rachete antigrindină, gestionat de Ministerul Agriculturii, şi sistemul de informare a populaţiei RO-Alert, gestionat de IGSU. În timp ce la nivel central se anunţă că prin RO-Alert vor fi transmise pe viitor şi mesaje de avertizare despre furtuni, în Prahova discuţiile se concentrează pe producţia de struguri şi pe pagubele înregistrate la plantaţiile de viţă de vie. La Prefectură a avut loc în această dimineaţă o şedinţă pe această temă, la care au luat parte şi reprezentanţii centrului de comandă pentru sistemul antigrindină, criticaţi vehement în ultimele zile.

În timpul discuţiilor, aceştia au explicat că în ziua de 30 aprilie au fost lansate 16 rachete antigrindină, din şase dintre cele opt puncte de tragere existente pe raza judeţului. Cam puţine rachete, ar spune mulţi localnici, care îşi amintesc că în alte cazuri au fost şi mai bine de 20 de trageri dintr-un singur punct. În apărarea lor, cei care gestionează acest sistem au argumentat că norii s-au aflat la o altitudine foarte mare, "celula" principală fiind undeva la 11-12 mii de metri înălţime, caz în care eficienţa rachetelor este extrem de limitată. Aceeaşi explicaţie fusese oferită, anterior, şi de ministrul Agriculturii, Petre Daea, care spusese că sistemul a funcţionat în parametri, dar natura a fost mai puternică.

Discuţiile de acum vin în contextul în care, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, solicitase demiterea şefilor care gestionează sistemul antigrindină, reclamând că producţia din Delau Mare, una dintre principalele zone viniviticole ale României, este aproape compromisă în 2019.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Grindina a făcut prăpăd în Prahova. Producţia de viţă de vie, aproape compromisă în acest an. Autorităţile fac verificări

Explicația lui Petre Daea, după prăpădul de marți: "Sistemul antigrindină a funcționat, dar natura a fost mai puternică"

Tot astăzi, conducerea Prefecturii Prahova a anunţat că se face o verificare prealabilă a pagubelor şi că aşteaptă sesizări oficiale, pentru a trimite în teren echipele de control, în speranţa obţinerii unor despăgubiri de la bugetul de stat.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.