Marți, 07 Mai 2019 16:12

VIDEO | Primăria Ploieşti va avea în 2019 un "buget al falimentului". Vezi cât va cheltui administraţia locală pentru curăţenie sau asfaltări!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, marţi, bugetele pe 2019 ale Primăriei şi structurilor subordonate. Afectat de reduceri ale veniturilor şi creşteri ale cheltuielilor, bugetul local a fost catalogat drept unul al falimentului de către mai mulţi oameni din administraţia locală, care avertizează că acest an va fi cu adevărat primul de criză, cu alocări financiare care ajung doar până în iulie sau august pentru anumite servicii de interes, cum ar fi iluminatul puglic, transportul în comun sau curăţenia.

Amânate la şedinţa anterioară, ţinută înainte de Paşte, proiectele de hotărâre au intrat astăzi în dezbaterea forului legislativ şi au fost aprobate de consilieri, în contextul în care, în lipsa unui vot, exista riscul blocării cheltuielilor. Au existat mai multe amendamente propuse şi aprobate, cap-coadă, în timpul dezbaterilor, majoritatea în ideea limitării unor cheltuieli. Sunt şi structuri ale administraţiei ploieştene care au avut noroc, beneficiind de majorări odată cu aceste amendamente, cum este cazul la Teatrul "Toma Caragiu", Filarmonica "Paul Constantinescu" sau Clubul Sportiv Municipal. Pentru teatru, spre exemplu, consilierii au alocat în plus faţă de propunerea iniţială o sumă de 400.000 de lei, la secţiunea de dezvoltare din buget, pentru amenajarea unui bazin colector, fără de care clădirea riscă să rămână fără avizul de securitate la incendiu. La CSM, bugetul a fost majorat de la 12,5 la 13 milioane de lei în acest an, suplimentul mergând la bunuri şi servicii, în contextul în care oricum clubul e obligat să achite daune, conform unor sentinţe, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, rămase de pe vremea celebrelor contracte cu PFA-urile. Tot 13 milioane de lei va fi şi bugetul Filarmonicii Ploieşti în 2019, în timp ce Administraţia Parcului Memorial "Constantin Stere" a primit 1,8 milioane de lei în plus tot pe baza unui amendament. În schimb, la Administraţia Serviciilor Sociale Comunitare s-a "tăiat" un milion de lei, de la sumele pentru asistenţa socială destinate persoanelor cu invaliditate.

Ultimul pus în discuţie a fost bugetul mare, cel al Primăriei, care a generat şi cele mai multe comentarii, majoritatea pe subiectele legate de salubritate şi reparaţiile la străzi. La ultimul capitol, suma este ridicolă, alocarea pe 2019 pentru reparaţii curente fiind de 2 milioane de lei, aproximativ 15% din cheltuielile altor ani. De asemenea, la capitolul salubritate, de unde se plătesc curăţenia căilor publice, ridicarea deşeurilor din aşa-zisele puncte negre, deszăpezirea, deratizarea, dezinsecţia şi dezinfecţia, dintr-un necesar caluclat la 28 de milioane de lei, administraţia locală va avea la dispoziţie în acest an 16 milioane, şi acelea "găsite" cu chiu cu vai, după tăieri, în condiţiile în care iniţial propunerea era pentru 14. Ca să mai reducă din cheltuielile lui 2019, Primăria Ploieşti va încerca să renegocieze înţelegerile cu băncile de la care s-a împrumutat în trecut, în speranţa că rambursările de credite vor scădea de la 38,9 milioane de lei, cât era propus în primă fază, la 33,9 milioane, suma aprobată astăzi de consilieri. Deşi, conform reglementărilor în vigoare, primarul este cel care are în atribuţii să propună bugetul, varianta care a trecut de Consiliul Local a suferit modificări importante faţă de cea iniţială şi s-a ajuns la paradoxul ca toţi consilierii din partidul acestuia care au participat la vot să se abţină, bugetul fiind aprobat cu 15 voturi, ale reprezentanţilor PSD, ALDE şi PMP.

În condiţiile actuale, mai mulţi aleşi locali de la PSD şi ALDE au avertizat că 2019 va fi cu adevărat primul an de criză pentru administraţia ploieşteană, acuzându-l pe primar că a gestionat incompetent resursele instituţiei. În replică, Adrian Dobre a reclamat că bugetul este afectat de decizii ale guvernanţilor, cu referire la trecerea cheltuielilor cu asistenţa socială - aproape 47 de milioane în cazul de faţă - în sarcina exclusivă a autorităţilor locale şi reducerea sumelor alocate de la bugetul central din impozit pe venit şi TVA. Primarul nu a uitat nici de majorarea salariilor, aprobată la finalul lui ianuarie de majoritatea PSD-ALDE, invocând că efortul suplimentar generat de această măsură se ridică la aproape 30 de milioane de lei pe durata întregului an, sumă din care, în viziunea lui, ar fi putut fi acoperite cheltuieli pentru servicii publice sau proiecte de dezvoltare şi s-ar fi evitat un impas. "Am început acest mandat cu marota falimentului, însă acesta este cu adevărat un buget al falimentului. De aceea, se va merge cu jalba-n băţ la toate băncile, să ne ierte vreo doi ani de datoriile pe care le avem", a afirmat, în timpul dezbaterilor, consilierul PSD George Botez. "Este un buget echilibrat, raportat la încasările pe care le vom avea în acest an. Ştiţi foarte bine că aceste cote ne sunt stabilite de către Ministerul Finanţelor. Anul acesta, din bugetul nostru plătim asistenţa socială, o decizie care s-a luat la nivel de Guvern. Nu putem să ne întindem mai mult decât ne ţine plapuma. Probabil vor exista rectificări, aşa cum a fost şi anul trecut, după data de 1 iulie", a răspuns primarul Dobre, invocând că numai din cotele din TVA administraţia ploieşteană încasează în acest an mai puţin cu circa 47 de milioane de lei decât în 2018. Vedeţi mai jos VIDEO cu dezbaterile din timpul şedinţei!

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.