Marți, 07 Mai 2019 17:12

VIDEO | Primăria nu mai are bani de spectacole. Adio Zilele Ploieştiului, festival medieval şi concerte de sărbători şi 1 iunie!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Confruntate cu un buget de criză, autorităţile ploieştene au "tăiat" fondurile alocate în 2019 pentru evenimente culturale. Multe festivaluri, spectacole sau concursuri au rămas fără alocare financiară sau cu una simbolică, în urma deciziei luate astăzi în Consiliul Local, banii economisiţi cu această ocazie fiind duşi în fondul de rezervă al bugetului, cu intenţia să fie direcţionaţi ulterior, după nevoie, către serviciile publice. La cum arată lucrurile acum, Primăria Ploieşti nu va avea bani ca să organizeze aşa-zisul festival medieval, zilele oraşului sau spectacolele dedicate sărbătorilor de iarnă ori Zilei Copilului.

Primul eveniment "tăiat" vizează organizarea Zilelor Ploieştiului, pentru care autorităţile nici măcar nu mai solicitaseră fonduri în momentul creionării bugetului pe 2019. A urmat târgul domnesc, aşa-zisul festival medieval, din care până acum se derulaseră două ediţii, în 2017 şi 2018, ambele considerate de succes dacă ne raportăm la numărul de participanţi. De bine ce se dorea să devină o tradiţie, evenimentul a rămas fără fonduri alocate, în urma unui amendament aprobat marţi de Consiliul Local, în timpul dezbaterilor privind bugetul Ploieştiului, în condiţiile în care, iniţial, fusese propus să existe măcar o alocare simbolică, de 1.000 de lei, cât să rămână deschisă o poziţie în buget, cu posibilitatea unei eventuale rectificări pe parcursul următoarelor luni. Mai departe, pentru spectacolele şi atelierele dedicate sărbătorilor de iarnă, bugetul pe 2019 va fi de 5.000 de lei, din nou simbolic, cu menţiunea că iluminatul festiv se face separat, dintr-un alt capitol, şi oricum ar putea fi decontat în prima parte a anului următor. Renunţând la zilele oraşului, autorităţile au prevăzut totuşi un capitol bugetar pentru spectacole de vară, pentru a compensa cumva, însă şi aici s-au făcut tăieri, suma rămasă fiind de 10.000 de lei, faţă de o alocare iniţială de 33.000. Pentru Festivalul "Magie, Feerie, Poveşti", dedicat copiilor, alocarea rămasă este tot de 5.000 de lei, suficientă pentru câteva premii. Cel mai bine a scăpat proiectul "Caută eroii la tine acasă", lansat cu ocazia centenarului Marii Uniri şi în cadrul căruia a fost organizat un concurs de istorie, iar câştigătorii vor fi premiaţi cu o excursie în localităţile care au marcat evenimentele din 1918, inclusiv Cernăuţi şi Chişinău. Pentru derularea în continuare a acestui proiect în 2019, organizatorii au considerat că e nevoie de 100.000 de lei, însă până la urmă, în criză de bani, în proiectul de buget apăruseră doar 50.000. După amendamentul consilierilor, suma a mai fost înjumătăţită o dată, ajungând, evident, la 25.000 de lei. Surse din administraţia locală spun că, în propunerea iniţială, se dorea ca premiul din acest an să fie o excursie la Paris, deosebit, dar un pic paradoxal dacă ne amintim titlul concursului.

La finalul "tăierilor", Direcţia de Comunicare din Primăria Ploieşti, structura care coordonează aceste evenimente, a rămas cu un buget total de 462.500 de lei, aproape la jumătate faţă de propunerea iniţială, de 800.000 de lei. Desigur, nu este obligatoriu ca aceste spectacole să fie anulate. Există fie varianta unei rectificări bugetare, presupunând că Primăria ar obţine vreun venit nesperat în viitorul apropiat, fie cea a obţinerii unor sponsorizări din mediul privat, de altfel sugerată şi de consilierii care au aprobat reducerea alocărilor.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primăria Ploieşti va avea în 2019 un "buget al falimentului". Vezi cât va cheltui administraţia locală pentru curăţenie sau asfaltări!

În schimb, festivalurile organizate de instituţiile de cultură din subordinea administraţiei locale nu vor fi afectate. Astfel, în 2019 vom avea în continuare festival de jazz, de teatru şi de teatru pentru copii, organizate de Filarmonica "Paul Constantinescu", respectiv Teatrul "Toma Caragiu". De asemenea, Casa de Cultură "I.L. Caragiale" Ploieşti a primit 200.000 de lei pentru a organiza a doua ediţie a târgului de sculptură, lansat tot cu ocazia centenarului. Întrebaţi de ce la unele evenimente au renunţat şi la acesta nu, mai mulţi consilieri din majoritatea PSD-ALDE au motivat că sculpturile realizate aici rămân în patrimoniul municipiului, iar conducerea Casei de Cultură a explicat că acesta este, în viziunea sa, cel mai mare eveniment cultural din Ploieştiul zilelor noastre, dacă ne raportăm nu numai la alocarea bugetară, dar şi la perioada de desfăşurare, pregătirile necesare şi amploarea procedurilor pentru selecţia artiştilor şi apoi jurizarea lucrărilor. Desigur, depinde ce criterii aplici în momentul în care faci comparaţia, pentru că, privind obiectiv, s-ar putea să constatăm că priza la publicul larg a festivalullui medieval, de exemplu, a fost incomparabil mai mare decât cea a târgului de sculptură de la Parcul Municipal Vest, cu tot cu creaţiile artistice rămase în patrimoniul municipiului. Dar, desigur, nu e uşor să faci o comparaţie între două evenimente, mai ales într-un domeniu atât de subiectiv, aşa cum nu e neapărat uşor nici să raportezi importanţa sau impactului unui festival la cele ale unei lucrări de asfaltare de exemplu.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.