Marți, 07 Mai 2019 18:04

EXCLUSIV | Primăria Ploieşti, nevoită să găsească 11 milioane de euro pentru achiziţia de autobuze electrice din fonduri europene

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa cum s-a întâmplat şi cu loturile de tramvaie şi troleibuze, Primăria Ploieşti e nevoită să plătească TVA-ul aferent şi pentru proiectul european de achiziţie de autobuze electrice, acest lucru însemnând, mai pe româneşte, că dacă vor să aducă autobuze electrice noi în oraş, chit că vor fi din fonduri europene, autorităţile vor fi obligate să achite, din surse proprii, aproape 11 milioane de euro.

Informaţia a fost confirmată astăzi de primarul Adrian Dobre, răspunzând întrebărilor adresate de reporterii "Telegrama" cu privire la aceste proiecte europene. Edilul a explicat că, aşa cum s-a stabilit deja pentru tramvaie şi troleibuze, va fi nevoie de un proiect de hotărâre în Consiliul Local şi pentru asumarea de către administraţia locală a cheltuielilor pentru cele nouă autobuze electrice solicitate. Aici e un paradox, pentru că, în momentul în care vorbim despre fonduri europene, de cele mai multe ori ne gândim că există o cheltuială proprie într-o cotă foarte mică, undeva la 2% din total plus eventualele cheltuieli neeligibile. În cazul de faţă, achiziţiile pentru 20 de trolee, 20 de tramvaie şi 9 autobuze electrice se fac prin parteneriate cu Ministerul Dezvoltării, licitaţiile se fac centralizat, pentru mai multe localităţi, iar beneficiarii direcţi au fost informaţi în acest an că, potrivit ghidurilor, sunt nevoiţi să suporte şi TVA-ul.

Vestea bună este că aceste sume pot fi recuperate ulterior. Vestea proastă este că, până atunci, autorităţile sunt nevoite să identifice fondurile necesare într-un buget catalogat ca "falimentar". O altă veste proastă este că suma necesară pentru acoperirea TVA-ului pentru noile autobuze electrice e de 11 milioane de euro, care se adaugă la cele 8 deja aprobate pentru acelaşi lucru în cazul achiziţiilor de tramvaie şi troleibuze.

CITIŢI ŞI:

Veste proastă pentru Primăria Ploieşti. Dacă vrea tramvaie şi troleibuze, trebuie să facă rost de 38 de milioane de lei

VIDEO | Primăria Ploieşti va avea în 2019 un "buget al falimentului". Vezi cât va cheltui administraţia locală pentru curăţenie sau asfaltări!

"Şi în cazul achiziţiei de autobuze electrice se aplică acelaşi lucru ca la loturile pentru tramvaie şi autobuze. Urmează să intre în dezbaterea Consiliului Local un proiect privind acoperirea TVA-ului. Această sumă trebuie achitată de noi, trebuie să găsim o sursă, dar se decontează, în 45 de zile. Valoarea estimată pentru autobuze este de circa 58 de milioane de euro, deci puteţi calcula ce înseamnă TVA-ul aferent acestei sume", ne-a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.