Miercuri, 15 Mai 2019 14:15

VIDEO | Punct final într-un proiect european de 30 de milioane de euro pentru gestionarea deşeurilor din Prahova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Judeţean Prahova a semnat, miercuri, contractul cu viitorul operator al staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor construite din fonduri europene la marginea Ploieştiului. La semnarea contractului au participat şi premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Eugen Teodorovici, Sorina Pintea, Radu Oprea şi Nicolae Bădălău.

Staţia de tratare a deşeurilor a fost construită printr-un proiect european derulat de CJ Prahova, fiind considerată o premieră în România. Lucrările au costat aproximativ 30 de milioane de euro, iar planul, pe scurt, este ca aici să fie duse toate deşeurile produse în judeţ care nu se încadrează în categoriile clasice vizând reciclarea, estimarea fiind că aici pot fi tratate până la 150.000 de tone pe an. După un amplu proces de sortare, deshidratare şi mărunţire, gunoaiele ajunse aici, în special menajere sau vegetale, sunt transformate în compost sau materie primă pentru alte industrii, inclusiv cea de producere a cimentului, ţinta fiind, evident, reciclarea şi reducerea cantităţilor care ajung în final să fie depozitate în rampele clasice. Viitorul operator are posibilitatea să câştige pe două părţi, o dată prin perceperea unei taxe de la firmele de salubritate, nevoite, conform master-planului de management al deşeurilor, să aducă aici tot ce colectează, şi a doua oară din eventuala vânzare a produselor rezultate din procesele de tratare.

Contractul a fost semnat miercuri cu SC SWO SRL (Solid Waste Operation), compania preluând astfel operarea staţiei de sortare de la Boldeşti-Scăeni şi a noii staţii de tratare a deşeurilor construită la marginea municipiului Ploieşti, în zona de est a oraşului, în vecinătatea fostei rampe de gunoaie.

MAI MULTE DETALII AICI:

FOTO şi VIDEO | La Ploieşti a fost creată cea mai mare staţie de tratare a deşeurilor din România

La semnarea contractului a participat şi premierul României, Viorica Dăncilă, însoţit de miniştrii Finanţelor, Sănătăţii, Mediului de Afaceri şi Economiei. Aceştia au vizitat, de dimineaţă, staţia propriu-zisă, iar apoi, după semnarea contractului, au mers şi la sediul Serviciului de Ambulanţă Prahova.

Viorica Dăncilă a fost întâmpinată de câţiva protestatari în timpul vizitei. Vreo cinci persoane, păzite de un număr considerabil mai mare de jandarmi, au protestat paşnic în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti, înainte de sosirea oficialităţilor. De asemenea, circa 10 protestatari s-au mobilizat şi la Urlaţi, după ce au aflat că programul oficial al vizitei cuprindea şi trecerea prin acest oraş şi prin Tomşani.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.