Vineri, 31 Mai 2019 14:07

Când a fost ilegală?!? Autorităţile ploieştene au anulat o taxă aprobată acum 6 luni şi care viza cazinourile şi agenţiile de pariuri

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O nouă dovadă de inconstanţă în administraţia ploieşteană! Consiliul Local, forul legislativ al municipiului, a anulat o taxă considerată ilegală, dar pe care autorităţile ploieştene au apucat s-o încaseze timp de jumătate de an. Situaţia bizară este pusă pe seama unor diferenţe de opinie între juriştii din Primărie, unii considerând că această taxă, care viza activităţile de jocuri de noroc şi pariuri, era justificată, alţii explicând că administraţia locală nu era instituţia abilitată s-o aplice.

Această taxă a fost aprobată în decembrie 2018, odată cu stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe 2019. Implicit, de la 1 ianuarie, ea s-a aplicat, pentru toate societăţile care desfăşoară activităţi pe codul CAEN 9200, dedicat jocurilor de noroc şi pariurilor. În varianta iniţială, toate aceste societăţi, deloc puţine la număr, au fost obligate să achite 10.000 de lei pe an către bugetul local, pentru fiecare punct de lucru, suma reprezentând, conform hotărârii de atunci a Consiliului Local, "taxă de eliberare/viză anuală". Între timp, la şase luni distanţă, tot autorităţile ploieştene au iniţiat şi aprobat un proiect de hotărâre prin care au eliminat acest punct din lista cu dările locale.

Cum era de aşteptat, situaţia a generat discuţii aprinse în timpul şedinţei forului legislativ ploieştean, mai mulţi consilieri locali criticând reprezentanţii Serviciului Juridic şi secretarul municipiului, cel care, conform atribuţiilor, trebuie să verifice legalitatea proiectelor. Aceştia au cerut să vadă cine a avizat proiectul din decembrie 2018 şi au observat că legea în domeniu nu s-a schimbat de atunci şi până acum, întrebându-se, mai mult retoric, când s-a comis o ilegalitate şi ce se va întâmpla cu banii care au fost plătiţi între timp către bugetul local. Mai departe, consilierii i-au solicitat primarului Dobre măsuri disciplinare faţă de subordonaţii săi. "Ce era legal acum şase luni acum nu mai este legal. Este incredibil aşa ceva! Eu o să merg totuşi pe ideea că este o greşeală. M-am obişnuit cu greşelile. În ziua în care totul va merge ca pe aţă voi fi neîncrezător", a declarat consilierul George Botez, avocat de profesie. Proiectul de hotărâre pentru anularea acestei taxe a fost aprobat cu 24 de voturi favorabile.

În explicaţia oferită în timpul şedinţei, şeful de acum al Direcţiei Juridice din Primăria Ploieşti a explicat că, în interpretarea sa, există un singur for, la nivel naţional, care supervizează aceste tipuri de activităţi, iar municipalitatea nu avea voie să instituie o taxă suplimentară. Directoarea a mai explicat că raportul de specialitate de la hotărârea din decembrie a fost semnat de o altă persoană din cadrul instituţiei, care a considerat că taxa era legală.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.