Vineri, 31 Mai 2019 14:55

VIDEO | Primăria Ploieşti va lua un credit de 140 de milioane de lei, pentru lucrări în oraş

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După mai bine de jumătate de an de contre şi amânări, autorităţile ploieştene au decis să aprobe contractarea unui împrumut bancar, care va fi folosit pentru finanţarea unor proiecte de modernizare. Faţă de primele două propuneri, a fost modificată suma. Nu vor fi aproape 190 de milioane, cum solicitase iniţial primarul, dar nici 68, cum fusese cea mai recentă propunere. Totuşi, în cele mai optimiste scenarii, Primăria nu are şanse să obţină vreun ban până în 2020.

Consiliul Local Ploieşti a discutat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Dobre, pentru contractarea unui credit în valoare de 68,6 milioane de lei. Pe lista proiectelor finanţabile din aceşti bani se numărau opt obiective de investiţii, de la construirea unui centru de radioterapie oncologică şi până la extinderea de reţele subterane şi modernizarea de drumuri şi locuri de joacă. Lăsat la finalul şedinţei, proiectul a fost în cele din urmă aprobat de consilierii locali, însă abia după ce reprezentanţii coaliţiei majoritare PSD-ALDE au mai introdus pe listă câteva proiecte. PSD a propus asfaltarea unui număr mare de străzi din cartierul Mitică Apostol, iar ALDE a cerut finanţarea lucrărilor pentru construirea noii pieţe alimentare, pe platoul Halelor Centrale, dar şi pentru documentaţia tehnică necesară în vederea realizării viitorului spital municipal de urgenţă.

Automat, după introducerea celor trei puncte noi pe lista de priorităţi, valoarea totală a creditului solicitat a urcat de la 68,6 la 140,7 milioane de lei.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Primăria Ploieşti solicită un credit de 68,6 milioane de lei. Vezi ce investiţii vrea să finanţeze!

Deşi s-au certat mai bine de jumătate de an pe tema bugetului sărac şi a necesităţii de contractare a unui împrumut bancar, autorităţile ploieştene, ajunse într-un final la un consens, recunosc că nu sunt şanse ca acest credit să fie luat mai devreme de 2020. Pe de o parte, licitaţia pentru găsirea băncii va dura câteva luni, iar pe de alta, mult mai important, se pare că abia de anul viitor instituţia va mai putea să primească acordul necesar pentru a face trageri, din partea Comisiei de Avizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanţelor. Informaţiile sunt că în 2019 Primăria Ploieşti va mai putea face trageri suplimentare din credite doar pentru finanţarea de proiecte europene, lucru care nu se aplică în cazul celor 11 de pe lista actuală. Cu alte cuvinte, primii bani vor veni, în varianta optimistă, abia anul viitor, ceea ce pune sub semnul întrebării unele dintre aceste proiecte...

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.