Joi, 18 Iulie 2019 14:59

VIDEO | În plin scandal al gunoaielor, RASP reclamă jocuri murdare ale primarului. Vezi ce soluţii propun autorităţile pentru a curăţa Ploieştiul!

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce primarul a cerut demisia directorilor de la Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti, conducerea RASP a organizat joi o conferinţă de presă, alături de viceprimarii municipiului şi de consilierii din comisia internă de utilităţi publice, în care l-a criticat pe Adrian Dobre pentru problemele de la ridicarea deşeurilor şi pentru atitudinea atât faţă de subalterni şi colaboratori, cât şi faţă de operatorul de salubritate. După o serie de acuze la adresa primarului, care pe alocuri au sunat a văicăreli, autorităţile prezente în conferinţă au discutat şi despre soluţiile de ieşire din actuala situaţie, anunţând că problemele invocate de operator, privind numărul de plătitori şi numărul de platforme de deşeuri, vor fi rezolvate în curând.

Conferinţa a fost deschisă de directorul RASP Ploieşti, Raul Petrescu, acesta anunţând că nu va mai lua parte pe viitor la şedinţele de lucru convocate de primar. Nemulţumirea pleacă de la o şedinţă de marţi, când Adrian Dobre i-a mustrat pe reprezentanţii Regiei, a cerut demisia directorului şi directorului tehnic, iar apoi a publicat filmarea pe pagina oficială de Facebook. Dincolo de problemele interne din administraţia locală, reprezentanţii RASP, ai Primăriei şi ai Consiliului Local au vorbit şi despre problema vizibilă a gunoaielor neridicate, afirmând că se fac paşi concreţi pentru rezolvarea unor probleme care durează de câţiva ani, cum ar fi situaţia celor care nu plătesc serviciul de salubritate sau cea a platformelor de deşeuri din municipiu, rămase, cu mici excepţii, la numericul de acum câteva decenii.

PE ACELAŞI SUBIECT:

VIDEO | Primarul Dobre le-a cerut demisia directorului şi directorului tehnic de la RASP Ploieşti

O soluţie anunţată de autorităţi ţine de simplificarea procedurilor pentru identificarea, amendarea şi taxarea persoanelor fizice sau juridice fără contract de salubritate. Deşi taxa este instituită, iar din 2017 există şi un regulament de aplicare, oficialităţile recunosc că procedurile sunt extrem de greoaie. Noua variantă ar aduce o simplificare a lor, la pachet cu o coroborare a bazelor de date de la Rosal, Evidenţa Populaţiei şi Serviciul de Finanţe Locale, astfel încât cei care produc deşeuri dar nu plătesc pentru ridicarea lor să fie identificaţi. Mai departe, ei vor primi o amendă de la Poliţia Locală şi, dacă nici atunci nu încheie contract de salubritate, vor fi siliţi să achite o taxă către bugetul local. Banii strânşi din această taxă ajung, în final, la firma care ridică deşeurile şi care, fiind mai bine plătită, ar trebui, în teorie, să presteze şi un serviciu de calitate mai bună. Anunţul privind aprobarea unor noi reglementări cu privire la ploieştenii fără contract de salubritate, făcut şi cu alte ocazii de consilierii de la PSD-ALDE, vine în condiţiile în care Rosal reclamă că are contracte pentru 152.000 de persoane dintr-un total de peste 200.000 de ploieşteni. "Am discutat cu reprezentanţii tuturor instituţiilor implicate, inclusiv Evidenţa Populaţiei, încercăm ca în maxim 30 de zile să rezolvăm problema cu crearea bazei de date comună", a precizat directorul tehnic al RASP, Vasile Ionescu.

O altă soluţie propusă ţine de creşterea numărului de platforme de deşeuri din Ploieşti, în prezent undeva la 250-260, ceea ce duce la situaţia ca, în anumite cartiere, aceeaşi platformă având câteva pubele să deservească peste 2.000 de oameni. RASP a anunţat că a propus 60 de amenajarea a platforme noi şi că a înaintat documentaţia către Direcţia Tehnic-Investiţii din Primărie.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

O nouă reacție în criza gunoaielor. Rosal oferă detalii referitoare la contractul cu municipalitatea ploieșteană

Consilierii PSD anunţă c-au găsit o soluţie pentru salubritatea oraşului: taxă specială pentru persoanele fără contract

"Lucrurile, uşor-uşor, vor intra în normalitate. Primii paşi s-au făcut prin constituirea acelei comisii, care a luat taurul de coarne, pentru că domnul primar până acum nu s-a dovedit eficient", a declarat viceprimarul George Pană. "Ar trebui un control mai mare privind cantităţile de deşeuri produse, dar şi în privinţa calităţii selective. De asemenea, ar trebui şi un program pentru ridicarea deşeurilor voluminoase, să existe nişte centre de depozitare şi câte o zi de ridicare pentru fiecare cartier, să ştie ploieştenii de ele, astfel încât să nu se mai aglomereze la fel de tare platformele menajere", a propus şi viceprimarul Cristian Ganea.

"Sunt aproape 50.000 de cetăţeni care nu au contract. Sunt luate gunoaiele şi de la ei. Practic, gunoiul acela de la colţuri de străzi este de la cei fără contract, iar cei care plătesc le plătesc şi lor. Anul trecut, s-au plătit pentru curăţenia în puncte negre între 6 şi 7 milioane, bani din bugetul local. Am găsit o formulă, pe care am început să o punem în practică, de a bate la porţile oamenilor care nu au contract şi a le aplica o taxă. Până acum, cu vorba bună se pare că nu s-a putut", a mai comentat viceprimarul Cristian Ganea. Vezi mai jos declaraţia integrală!

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a anunţat că va organiza vineri o conferinţă de presă pe tema salubrităţii, în care e de aşteptat să răspundă şi acuzaţiilor aduse de RASP şi celor aduse de Rosal.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.