Vineri, 19 Iulie 2019 15:20

Din cauza crizei gunoaielor, Primăria Ploieşti ia în calcul ieşirea din ADI Managementul Deşeurilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În plin scandal privind salubritatea din Ploieşti, cu oraşul aflat sub munţi de gunoaie şi operatorul şi autorităţile acuzându-se reciproc, primarul Adrian Dobre a anunţat vineri că a solicitat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi, în paralel, că ia în calcul ieşirea oraşului din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova, structură care coordonează activităţile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor.

"Sunt peste 3.000 de sesizări primite, de la începutul anului, cu privire la colectarea deşeurilor şi zeci de sesizări cu privire la curăţenia căilor publice. Am făcut o adresă inclusiv către Instituţia Prefectului, pentru că avem o situaţia care, din păcate, se amplifică şi degenerează pe zi ce trece, cea a deşeurilor care sunt neridicate la timp de către operator şi care, din cauza temperaturilor ridicate şi a mirosurilor insuportabile, pot genera situaţii care pot periclita sănătatea cetăţenilor. Am solicitat convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Noi suntem într-un contract încheiat prin Consiliul Judeţean, în care sunt implicate mai multe autorităţi publice locale şi atunci este de competenţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de a lua măsuri. Nu este singura acţiune pe care eu am făcut-o referitoare la situaţia salubrităţii, am făcut şi fac în continuare sesizări către Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu şi agenţia care reglementează serviciile publice", a declarat, vineri, Adrian Dobre, într-o conferinţă de presă pe tema salubrităţii.

Mai departe, primarul a amintit că a cerut rezilierea contractului de ridicare a gunoaielor încheiat cu Rosal de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" şi a declarat că, în momentul în care se va pune problema unei noi licitaţii, va propune ca Ploieştiul să fie inclus într-o zonă de sine stătătoare şi să nu mai fie, cum e în prezent, într-un sector în care mai sunt alte 35 de localităţi din Prahova. El a adăugat că, dacă nu se va ţine cont de această propunere, ia în calcul ieşirea municipiului din ADI.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Plângere la Poliţie privind străzile nemăturate şi cantităţile de deşeuri confirmate în acte de RASP ca fiind ridicate din Ploieşti

Despre o posibilă ieşire s-a mai discutat în ultimele luni, însă răspunsul primit de autorităţile locale a fost că această asociere, din care fac parte Consiliul Judeţean şi 103 primării din Prahova, a fost creată în contextul master-planului pentru managementul deşeurilor şi a stat la baza finanţările primite de la Uniunea Europeană, iar o eventuală "separare" a Ploieştiului ar impune plata unor aşa-zise penalităţi. Exemplul dat a fost al proiectului european pentru ecologizarea fostei gropi de gunoi a oraşului, realizat de Consiliul Judeţean, cu o valoare de circa 7 milioane de euro. Cu alte cuvinte, dacă ar vrea să iasă, Primăria Ploieşti ar trebui să returneze acei bani, însă primarul Dobre vine acum cu altă ipoteză: "Conform regulamentului pe care îl avem la nivel de ADI, este în sarcina ADI-ului să găsească un operator pentru toate cele 36 de autorităţi publice locale din sectorul în care e încadrat şi Ploieştiul. În condiţiile în care această reziliere propusă nu va trece de votul celor 36 de primării, voi solicita Consiliului Local şi voi propune către ADI ca Ploieştiul să fie o regiune de sine stătătoare, pentru că nu este posibil ca un număr foarte mare de cetăţeni, aproape două treimi din populaţia din această regiune, să sufere în condiţiile în care sunt mai multe localităţi mai mici care nu vor această reziliere. În situaţia în care nu se va decide acest lucru, voi solicita ieşirea din ADI la acel moment. Ieşirea, teoretic, va costa exact investiţiile făcute în favoarea municipiului Ploieşti, una dintre cele mai mari «felii» care ne revine e suma alocată pentru ecologizarea rampei, aproape 7 milioane de euro. În altă ordine de idei, ieşirea nu se face de dragul de a ieşi, ci din nişte motive obiective. Atât timp cât municipalitatea suferă din cauza unui operator economic care nu îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale, iar ADI-ul nu este capabil să gestioneze acest lucru, nu cred că este de vină municipalitatea şi, din punctul meu de vedere, nu cred că se poate impune municipalităţii vreo penalitate şi ne vom lupta pentru acest lucru dacă se va ajunge aici".

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.