Miercuri, 21 August 2019 15:01

Concedieri sau reduceri de salarii? Directorii din Primăria Ploieşti, puşi să vină cu soluţii pentru scăderea cheltuielilor de personal

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Tensiuni în administraţia ploieşteană, după ce autorităţile au solicitat, într-o şedinţă derulată marţi, ca toţi directorii să vină până în această după-amiază cu propuneri pentru reducerea cheltuielilor de personal. Ca să fie clar pentru toată lumea, în instituţie a fost transmis un document intern, în care se precizează că trebuie luate în calcul reduceri de ale salariilor sau ale schemei de personal. Cu toate acestea, e greu de crezut că se va schimba ceva prea curând.

În urma şedinţei operative de marţi, şefii din aparatul de specialitate şi din structurile subordonate au primit un email în care li se care ca până miercuri să transmită propuneri pentru reducerea cheltuielilor salariale, "respectiv diminuarea salariilor sau reducere de personal". Mesajul n-a fost primit prea bine de destinatari, drept dovadă, până miercuri în jurul orei 14.00, doar trei-patru documente fuseseră transmise, majoritatea fără o propunere concretă, directorii respectivi notând că, în viziunea lor, aceste măsuri ar trebui luate nu de ei, ci de conducerea executivă, alături de direcţiile care se ocupă de finanţele Primăriei şi de politica de personal. Neoficial, unii dintre directori au evitat să transmită un răspuns oficial, considerând cel puţin ironic că au fost puşi să-şi propună singuri reducerea salariilor sau concedierea unor subalterni, mai ales că, începând din acest an, în baza unei dispoziţii a primarului Dobre, nu ei s-au ocupat de evaluarea periodică a angajaţilor, ci direct edilul.

O sugestie vehiculată de către unii dintre angajaţii din Primăria Ploieşti viza, totuşi, renunţarea la salariaţii care deja au atins vârsta de pensionare şi care oricum, fie că ocupă posturi de conducere sau de execuţie, au salarii peste medie, în condiţiile în care acestea se calculează în funcţie de criteriul vechimii.

Totuşi, cu toate mail-urile şi şedinţele, e greu de crezut că vom vedea prea curând o schimbare. Pe de o parte, concedierea unor funcţionari publici este extrem de dificilă, iar o eventuală modificare a organigramei nu mai poate fi făcută în viitorul apropiat, în contextul în care una a fost aprobată recent iar noul Cod administrativ spune că nu se mai poate umbla la ea timp de cel puţin şase luni, potrivit unor surse din administraţia locală. Pe de altă parte, pentru o reducere a nivelului de salarii ar fi nevoie de o decizie a Consiliului Local, una destul de improbabilă, dacă ţinem cont că majoritatea PSD-ALDE din forul legislativ a aprobat la începutul acestui an o majorare.

Apreciată sau nu de angajaţi, măsura de reducere a cheltuielilor de personal e văzută ca o necesitate de către conducerea Primăriei Ploieşti, în contextul în care instituţia traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar, după ce formula de calcul impusă la nivel central a lăsat autorităţile publice locale în 2019 cu venituri reduse faţă de anul trecut şi cu cheltuieli crescute.

Primarul Adrian Dobre nu a fost disponibil pentru comentarii în această privinţă. Totuşi, în declaraţiile făcute în ultimele luni, el a criticat dur majorarea salariilor aprobată la începutul acestui an, spunând că decizia luată de consilierii de la PSD şi ALDE a fost una iresponsabilă, care a crescut cu peste 20 de milioane de lei cheltuielile anuale făcute de administraţia ploieşteană. Reacţiile din societatea civilă sunt în aceeaşi notă, în comentariile primite la redacţie la articolele anterioare despre activitatea Primăriei mulţi ploieşteni reclamând că municipalitatea arată că are bani pentru majorări de salarii, dar nu şi fonduri suficiente pentru servicii de utilitate publică.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.