Miercuri, 21 August 2019 16:04

Taxă auto la Comarnic pentru maşinile din alte judeţe, o propunere interesantă, dar nerealizabilă

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primăria Comarnic dezminte informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o eventuală instituire a unei taxe pentru tranzitarea localităţii. Deşi recunoaşte că e nevoie urgentă de măsuri pentru a reduce ambuteiajele şi poluarea cauzate de numărul mare de maşini din afara localităţii care tranzitează oraşul pe DN 1, primarul Sorin Popa spune că nu are posibilitatea să pună o taxă pe un drum care nu este în administrarea Primăriei.

Informaţia apăruse astăzi pe un site de ştiri din Prahova, presupusa taxă fiind văzută ca un răspuns din partea autorităţilor din Comarnic la vinieta propusă de Primăria Capitalei pentru maşinile din afara Bucureştiului şi judeţului Ilfov. În replică, potrivit ştirii respective, şoferii din Bucureşti şi Ilfov ar fi trebuit, la rândul lor, să plătească o vinietă când trec prin Comarnic, în contextul în care oraşul de pe Valea Prahovei este tranzitat săptămânal de zeci de mii de maşini, foarte multe dintre ele din afară judeţului Prahova. Contactat de reporterii Telegrama, primarul oraşului, Sorin Popa, spune că este vorba despre o neînţelegere şi că administraţia locală, deşi nu ascunde că e în căutarea unor soluţii pentru fluidizarea traficului prin localitate, nu are dreptul să pună o taxă de drum.

"Drumul Naţional 1 ţine de CNAIR, el nu se află în administrarea noastră, aşa că nu avem cum să impunem noi o taxă, chiar dacă un venit suplimentar la buget ne-ar fi prins foarte bine. Cred că a fost vorba despre o neînţelegere. Totuşi, noi căutăm soluţii pentru a evita aglomeraţia din oraş, mai ales că, pe lângă problemele de trafic, numărul mare de maşini care trec pe aici generează şi probleme cu poluarea", ne-a declarat primarul oraşului Comarnic.

Dincolo de problema juridică, impunerea unei taxe auto ar fi generat şi probleme logistice, fiind nevoie, în acest scenariu, de crearea unor puncte pentru taxare şi/sau a unui sistem de plată electronică, plus angajarea de personal care să se ocupe de emiterea respectivelor viniete şi de verificarea autovehiculelor. În momentul de faţă, propunerea, mai mult sau mai puţin oficială, se dovedeşte nesustenabilă, iar autorităţile locale nu şi-o asumă. Totuşi, fie şi doar ca mutare de imagine, ea ar fi putut reprezenta un răspuns inedit la proiectul anunţat de primarul Capitalei, care ar putea duce, din 2020, la interzicerea accesului auto înspre centrul Bucureştiului pentru anumite categorii de maşini şi la taxarea tuturor vehiculelor care vin din alte judeţe. Taxe de drum similare mai există în ţară, cel mai cunoscut exemplu fiind cel de la Mamaia.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.