Luni, 09 Septembrie 2019 08:08

Mii de copii încep cursurile în unităţi neautorizate sau plimbați prin alte școli

Scris de  Alex Călinoiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Data de 9 septembrie, prima zi de școală, găseşte nouă unităţi de învăţământ din Prahova fără autorizaţii sanitare de funcţionare, 51 de clădiri fără autorizaţii de securitate la incendiu şi 41 de grădiniţe sau şcoli care au toaletele în curţi. Primarii promit măsuri, dar, până atunci, aduc apă îmbuteliată în unităţile fără alimentare sau mută copiii în clădiri mai bine pregătite.

Prefectura Prahova a organizat, joi, alături de reprezentanţii mai multor direcţii deconcentrate şi structuri din cadrul MAI, o conferinţă de presă cu privire la începerea anului şcolar, discutând despre unităţile neautorizate, lucrările în derulare, starea microbuzelor pentru transportul şcolarilor şi preşcolarilor, pregătirea cadrelor didactice, asigurarea manualelor şi paza în şcoli şi împrejurimi. „Din punctul nostru de vedere, Prahova este pregătită să înceapă anul şcolar 2019-2020 în condiţii bune. Noi, în sistem videoconferinţă, întotdeauna aflăm ce se întâmplă în fiecare judeţ. Prahova stă foarte bine, dar spun «condiţii bune» pentru că şi dacă am fi avut o singură unitate de învăţământ neautorizată sanitar sau o singură clădire neautorizată ISU tot ar fi o problemă”, a precizat prefectul judeţului Prahova, Mădălina Lupea.

În cifre mai mult sau mai puţin seci, situaţia se prezintă în următorul mod: din 769 de clădiri supuse obligaţiei de a obţine autorizaţiile sanitare de funcţionare, nouă nu au primit aceste documente de la Direcţia de Sănătate Publică, în timp ce din 867 de clădiri pentru care trebuia obţinută autorizaţia de securitate la incendiu, de la 644 de unităţi, 51 de imobile încep anul şcolar fără acest document care ar fi trebuit obținut de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În primul caz, vorbim despre şcoli sau grădiniţe din oraşul Comarnic şi comunele Şoimari, Podenii Noi, Măneşti şi Şotrile. Prefectul Mădălina Lupea a prezentat situaţia detaliată a acestor unităţi, în urma vizitelor făcute în teren, declarând că situaţia cea mai dificilă este la Podenii Noi, la şcoala din satul Mehedinţa, unde toaletele sunt în continuare în curte şi nici nu sunt şanse ca acest lucru să se schimbe prea curând. N-ar fi neapărat o noutate, în contextul în care alte 40 de unităţi de învăţământ din judeţ au în continuare grupuri sanitare în exteriorul clădirilor. În cazul de la Mehedinţa, echipa de control a constatat că până şi toaletele exterioare sunt într-o avansată stare de degradare, în timp ce la momentul controlului se efectuau lucrări pentru înlocuirea parchetului mucegăit dintr-o sală de clasă.

Permutări la Comarnic, Măneciu şi Poseşti

O altă problemă mare este la grădiniţa din cartierul Posada al oraşului Comarnic, unde de asemenea nu există grupuri sanitare interioare, toaletele ecologice au fost amplasate în dreptul scării de acces, tencuiala a început să cadă, tâmplăria exterioară şi interioară este veche şi foarte degradată, sala de grupă e subdimensionată, cu mobilier şi materiale didactice foarte uzate şi un puternic miros de mucegai, conform raportului întocmit în urma controlului. A fost interzisă derularea cursurilor aici, iar autorităţile au decis ca preşcolarii înscrişi, oricum puţini, zece la număr, să fie transportaţi zilnic la grădiniţa din Ghioşeşti. În alte două cazuri, la Măneciu şi Poseşti, copiii vor fi de asemenea mutaţi. Deşi respectivele unităţi sunt autorizate, aici nu s-au finalizat lucrările. „Într-adevăr sunt nouă unităţi neautorizate sanitar, însă probleme mai avem doar la o unitate din Podenii Noi. În comuna Şotrile avem o grădiniţă neautorizată pentru că apa furnizată în instalaţie nu corespundea din punct de vedere bacteriologic şi atunci s-a încheiat un contract cu un furnizor de apă îmbuteliată, la Cormanic avem o grădiniţă cu program normal, nu se va mai învăţa, acolo sunt zece copii, s-a discutat cu părinţii lor şi cu microbuzul şcolar copiii vor fi transportaţi în fiecare zi la grădiniţa din Ghioşeşti. La Şorimari avem o şcoală primară şi o grădiniţă în satul Lopatniţa unde încă nu s-au finalizat lucrările de introducere a toaletelor din exteriorul în interiorul clădirilor, dar se lucrează şi se va rezolva, de asemenea o grădiniţă şi o şcoală primară la Măgura, în aceeaşi comună, aici problema este rezolvată integral, doar că nu a fost depusă documentaţia pentru a fi autorizată din punct de vedere sanitar. La Măneşti, o şcoală şi o grădiniţă, ele oferă condiţii foarte bune, doar că apa nu corespunde din punct de vedere bacteriologic, pentru că au o sursă proprie, aşa cum se întâmplă de fapt în întreaga comună, însă şi aici Primăria a încheiat contract cu un furnizor de apă îmbuteliată, urmând ca într-o perioadă de un an - apreciem noi - să se introducă reţeaua de apă prin PNDL, deja se lucrează. Şi ultima şcoală, despre care vă spuneam, Şcoala Gimnazială de la Mehedinţa, are toaletele în zona exterioară unităţii de învăţământ, se depun eforturi pentru construirea unei extensii la clădire, se află în stadiul de proiect tehnic, dar va mai dura rezolvarea acestei situaţii”, a detaliat Mădălina Lupea.

„În privinţa intervenţiilor de igienizare şi modernizare, cea mai mare parte a acestor lucrări a fost deja efectuată. Eu cunosc două situaţii punctuale, două grădiniţe, cea de la Comarnic şi una la Măneciu, unde nu vor începe cursurile în spaţiile respective, ci în alte unităţi de învăţământ, pentru că nu s-au terminat lucrările. De asemenea, la Poseşti se pare că va fi o întârziere de una-două săptămâni până se va putea relua activitatea, însă copiiiâi se vor deplasa către o altă unitate de învăţământ, iar la Podenii Noi mai e o şcoală cu lucrările de modernizare nefinalizate, copiii vor învăţa într-un alt local”, a mai precizat prefectul de Prahova.

Clădiri nesigure la incendii

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că la această oră rămân 51 de clădiri, în scădere de la 52, fără autorizaţie de securitate la incendii. Vorbim despre 21 de grădinițe, 26 de școli, 3 săli de sport și 1 internat. Totuşi, conducerea ISU precizează că în multe cazuri obţinerea autorizaţiilor va fi mai degrabă o formalitate. „Toţi au făcut diverse demersuri pentru a obţine această autorizaţie, am identificat problemele şi unele chiar sunt rezolvabile. Am avut o şedinţă la Sala Europa cu toţi directorii de şcoli şi cu reprezentanţii unităţilor teritorial-administrative, în care i-am întrebat pe fiecare în parte unde s-au blocat. Unii s-au blocat la licitaţii, nu a venit nimeni la proiectare, unii s-au blocat la recepţii. Acolo sunt câteva probleme, ei nu au ştiut că ar fi trebuit să ne invite şi pe noi. Legislaţia spune că la anumite tipuri de clădiri, în speţă la grădiniţă, nu este acceptată recepţia (n.r. fără prezenţa unui reprezentant ISU). Legislaţia s-a schimbat şi în momentul acesta putem să participăm alături de ei sau să facem o recepţie separată şi într-adevăr să autorizăm acele clădiri”, a declarat inspectorul şef al ISU Prahova, Mihai Drăgan, în timpul conferinţei. La o zi distanţă, instituţia a anunţat, într-un comunicat, că în timpul verificărilor făcute în această vară „au fost depistate 163 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, 68 dintre acestea au fost soluționate pe timpul controlului iar 95 nu au fost soluționate”, ca urmare a acestor nereguli personalul Inspecţiei de prevenire aplicând 163 de avertismente.

Citiți și:   Peste 160 de nereguli găsite de inspectorii ISU în câteva zile, în școlile și grădinițele din Prahova

Mădălina Lupea a mai precizat, în timpul conferinţei de joi, că în acest an au fost întocmite planuri de siguranţă în unităţile de învăţământ pentru toate localităţile judeţului, o premieră în Prahova.

Un suplinitor la fiecare 3 titulari

Referitor la situaţia cadrelor didactice, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au amintit că e în curs de finalizare repartizarea candidaţilor în urma concursului judeţean de titularizare, ţinut recent după examenul naţional de titularizare, reluând anunţul că nicio persoană cu note sub 5 nu va mai ajunge la catedră. De altfel, chiar în primele zile din septembrie, un ordin de ministru a modificat metodologia după care se face repartizarea posturilor, cu referire clară la acest aspect.

Înainte de titularizare erau declarate vacante 1.053 de posturi sau fracţii de posturi, în timp ce 5.400 de cadre didactice erau titulare pe post şi încă 1.742 lucrau ca suplinitori, dintre care circa 10% pensionari, majoritatea la discipline deficitare sau în localităţi izolate. În cazul directorilor de unităţi, 75 de persoane din totalul de 356 ocupă aceste posturi prin detaşare, ceilalţi fiind titulari prin concurs, cu mandate până pe 9 ianuarie 2021. Reprezentanţii ISJ Prahova au anunţat şi că în luna august, pe lângă titularizare, s-au concentrat pe completarea stocurilor de manuale, arătându-se încrezători că, după ultimele serii de aprovizionări ale depozitului judeţean, toţi elevii vor avea manualele pe bănci la începutul anului şcolar, inclusiv cei de clasa a VII-a, în cazul cărora se discuta despre unele întârzieri.

Fără autorizaţie sanitară

Autorităţile au prezentat lista celor nouă unităţi de învăţământ care nu au primit până acum autorizaţia sanitară de funcţionare: Şcoala Primară Lopatniţa, Grădiniţa cu program normal Lopatniţa, Şcoala Primară Măgura, Grădiniţa cu program normal Măgura, toate patru din comuna Şoimari, Şcoala Gimnazială Mehedinţa, comuna Podenii Noi, Şcoala Primară Zalhanaua, Grădiniţa cu program normal Zalhanaua, ambele din Măneşti, Grădiniţa cu program normal Posada, Comarnic, Grădiniţa cu program normal Seciuri, Şotrile.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.