Marți, 10 Septembrie 2019 15:50

În plină criză a gunoaielor, tarifele de salubritate din Ploieşti ar urma să se MAJOREZE cu 40%

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ploieştenii ar urma să plătească mai mult pentru ridicarea deşeurilor, conform unui proiect de hotărâre de Consiliu Local propus de mai mulţi consilieri PSD. În mod paradoxal, propunerea e justificată prin obligativitatea de colectare selectivă a deşeurilor. Paradoxul pleacă de la faptul că, în mod normal, acest lucru ar fi trebuit să aducă reduceri, nu majorări, dar şi de la faptul că pe de o parte oamenii nu au cum să facă dovada c-au aruncat selectiv, iar pe de alta că în prezent foarte puţine platforme din oraş mai sunt adaptate pentru depozitarea pe patru fracţii a gunoaielor, în multe cazuri tomberoanele fiind amestecate, iar cele pentru deşeuri selective lipsind în parte sau în totalitate. Dacă ar fi aprobat, proiectul ar duce la o creştere cu aproape 40% a tarifului pentru persoane fizice, respectiv cu aproape 25% a celui pentru societăţi comerciale.

În plin scandal privind frecvenţa de ridicare a deşeurilor din Ploieşti şi munţii de gunoaie, autorităţile locale vin cu o propunere cel puţin bizară. Dacă justificarea s-ar fi legat de problemele contractuale invocate de operator, poate că ar fi fost mai previzibilă măsura, însă nu, ea se leagă de colectarea selectivă, devenită obligatorie din acest an, cu toate că obligaţia pare să conteze doar pentru populaţie, nu şi pentru autorităţi sau operator, care par să fi lăsat de izbelişte platformele, lăsând infrastructura de depozitare a deşeurilor produse de populaţie total inadecvată pentru colectarea selectivă. Proiectul de hotărâre este iniţiat de trei consilieri de la PSD şi urmează să fie discutat miercuri de forul legislativ ploieştean, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local. El vizează aprobarea noilor tarife şi împuternicirea primarului să voteze în concordanţă la viitoarea şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova, structura care coordonează aceste activităţi în numele autorităţilor locale.

Conform documentului, tariful pentru colectarea deşeurilor menajere va fi în continuare de 9,5 lei pentru consumatorii cansnici, dar la el s-ar adăuga şi unul pentru deşeuri reciclabile colectate selectiv, de 3,72 lei de persoană pe lună. În total, asta înseamnă 13,22 lei. Documentul mai spune, atenţie, şi că persoanele care nu fac colectare selectivă vor plăti mai mult decât în prezent, dar şi aici tariful este acelaşi, de 13,22 lei cu tot cu TVA. Asta înseamnă că, indiferent dacă vor colecta sau nu selectiv, ploieştenii vor plăti aceeaşi sumă, cu 40% mai mare decât în prezent, când deja sunt numeroase probleme semnalate în activitatea de salubritate. Paradoxul, cum vă spuneam mai devreme, este că, judecând logic, aruncarea pe patru fracţii a deşeurilor reprezintă un efort suplimentar pentru populaţie, iar un efort ar trebui răsplătit, nu taxat. Mai departe, dacă e să facem apel tot la logică, proiectul generează mai departe incomparabil mai multe probleme decât ar rezolva. Se presupune că, odată introdusă, obligativitatea de colectare selectivă ar trebui şi monitorizată de cineva, lucru care, evident, nu se poate întâmpla în Ploieşti, cel puţin nu în cazul locatarilor de la blocuri, unde relaţia contractuală este între operator şi asociaţiile de proprietari. Cine poate să demonstreze că a aruncat sau nu selectiv? Evident, nu se poate, iar la tarifele propuse, demonstraţia n-ar duce la nimic, în condiţiile în care tariful final ar fi oricum acelaşi. Mai departe, tot pe logică, proiectul nu poate fi privit ca o adaptare la legislaţia din domeniul salubrităţii, ci în totalitate ca o scumpire, în condiţiile în care el nu duce la o încurajare a colectării selective, ci doar la o creştere a tarifului. Şi, pentru că tot vorbim de majorare, pentru persoanele juridice tariful ar urma să crească, potrivit proiectului de CL, de la 296,78 lei pe tonă cu tot cu TVA la 369,46 lei.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.