Joi, 12 Septembrie 2019 13:24

VIDEO | Decizie amânată privind tarifele de salubritate. ADI Deşeuri va propune un nou regulament pentru colectarea selectivă în Prahova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Se amână luarea ubnei decizii privind tarifele de salubritate în Prahova, în contextul unei propuneri de introducere a unei aşa-zise penalităţi pentru cei care nu colectează deşeurile selectiv, care ar fi dus tariful total, în cazul Ploieştiului şi al mai multor oraşe, la 13,22 lei de persoană pe lună cu tot cu TVA. Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova s-au reunit joi în şedinţă, însă conducerea ADI a decis să nu supună la vot modificarea tarifelor, invocând prezenţa redusă.

La şedinţă erau aşteptaţi reprezentanţii localităţilor din sectorul 2-6, deservit de operatorul Rosal. Conform proiectului, aceştia ar fi trebuit să se pronunţe cu privire la propunerea de introducere a unei penalităţi, atât pentru zona urbană cât şi pentru cea rurală, în cazul necolectării selective a deşeurilor. Reclamând problemele cu ridicarea gunoaielor din mai multe localităţi şi faptul că infrastructura actuală nu e pregătită pentru o colectare selectivă adecvată, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi al ADI, Bogdan Toader, a propus amânarea votului, pentru o dată care încă n-a fost stabilită. Totodată, reprezentanţii ADI au cerut şi un nou regulament în acest domeniu, care să stabilească foarte clar atât obligaţiile operatorului, cât şi modul în care se va verifica modul în care oamenii aruncă deşeurile şi, automat, de a se face facturarea. "Există o ordonanţă de Guvern care ne obligă să facem colectare selectivă şi să avem tarife diferenţiate. Nu ne dorim ca oamenii să plătească un tarif mai mare, ci doar să ne sprijine pentru colectarea selectivă, sau mai bine spus să se ajute singuri, pentru că, altfel, dacă o localitate nu îndeplineşte ţinetele impuse privind cantităţile de deşeuri reciclate, primăria va plăti anual o taxă la Administraţia Fondului de Mediu, tot din banii oamenilor", a declarat Bogdan Toader. În funcţie de cantităţile anuale, această taxă variază între 50.000 de lei şi peste 1,3 milioane de lei, cât a plătit ultima dată Ploieştiul din cauza neîndeplinirii procentului impus.

La rândul său, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a reclamat că, ţinând cont de situaţia deşeurilor din oraş, nu se impune o modificare de tarif, explicând că în momentul de faţă nu există o modalitate sigură, mai ales la asociaţiile de proprietari, de a stabili cine colectează selectiv şi cine nu. "Consecinţa directă ar fi că marea majoritate a cetăţenilor vor plăti tariful cu penalizare, atât timp cât operatorul nu va putea să facă o diferenţiere", a mai reclamat edilul, solicitând ca ADI să vină cu un nou regulament în acest domeniu, care să lămurească situaţia.

Vezi mai jos GALERIE VIDEO cu modul în care au decurs discuţiile în şedinţa ADI Deşeuri de joi!

După problemele apărute în Ploieşti, deja ajunse la ordinea zilei, primarii mai multor localităţi au reclamat că şi în localităţile lor există întârzieri la ridicarea deşeurilor.

Preşedintele ADI Deşeuri şi al Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a decis să nu supună la vot proiectul, argumentând că doar în aproximativ o treime din consiliile din localităţile deservite de Rosal s-au dat hotărâri privind noile tarife.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.