Marți, 15 Octombrie 2019 14:23

Taxă majorată pentru ploieştenii fără contract de salubritate

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în şedinţa de luni, o nouă taxă de salubritate, aplicabilă persoanelor fizice şi juridice fără contracte cu operatorul specializat. Măsura e menită să determine oamenii să intre cât mai rapid în legalitate, însă are o singură problemă. Ce-i drept, majoră: taxa e mai mică decât tariful lunar cu penalitatea pentru necolectarea selectivă!

Ploieştenii fără contracte de salubritate vor fi nevoiţi să plătească la bugetul local o taxă specială, în valoare de 12 lei pe lună. În contextul în care tariful standard este de 9,5 lei, măsura e menită să îi determine pe aceştia să intre cât mai rapid în legalitate. În egală măsură, ea vine ca o compensaţie pentru operatorul de salubritate, care reclamase în repetate rânduri că, faţă de populaţia estimată în caietul de sarcini, când s-a prezentat la licitaţie, are o lipsă de zeci de mii de plătitori. Totuşi, această taxă, în varianta aprobată luni de forul legislativ local, are o mare problemă, în contextul în care, recent, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova a stabilit pentru Ploieşti şi alte localităţi urbane o penalitate pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, care conduce la situaţia în care tariful real de salubritate ajunge la 13,22 lei pe lună de persoană. Cu alte cuvinte, la un calcul simplu, e mai economic să n-ai contract, în condiţiile în care oricum colectarea selectivă e greu de făcut în municipiu, iar toate indiciile arată că penalitatea respectivă se va aplica aproape din oficiu.

Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Ploieşti, trebuie să plătească această taxă toate persoanele care nu au contract cu operatorul, dar şi cele care locuiesc într-un imobil pentru care există contract, dar a fost declarat un număr mai mic de persoane decât cel real. Din suma totală, 9,5 lei va ajunge la Rosal, iar diferenţa va fi oprită de Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, pentru a-şi acoperi propriile cheltuieli generate de impunerea acestei dări.

În cazul persoanelor juridice, taxa de salubritate va fi de 519,34 lei pe lună, din care mai puţin de 230 de lei va ajunge la operator.

Taxa nu este o noutate în Ploieşti, ea existând, în acte, de vreo patru ani, doar că n-a fost aplicată şi nici nu fusese până acum actualizată după creşterea tarifelor de salubritate.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.