Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, în şedinţa de luni, o nouă taxă de salubritate, aplicabilă persoanelor fizice şi juridice fără contracte cu operatorul specializat. Măsura e menită să determine oamenii să intre cât mai rapid în legalitate, însă are o singură problemă. Ce-i drept, majoră: taxa e mai mică decât tariful lunar cu penalitatea pentru necolectarea selectivă!

Ploieştenii fără contracte de salubritate vor fi nevoiţi să plătească la bugetul local o taxă specială, în valoare de 12 lei pe lună. În contextul în care tariful standard este de 9,5 lei, măsura e menită să îi determine pe aceştia să intre cât mai rapid în legalitate. În egală măsură, ea vine ca o compensaţie pentru operatorul de salubritate, care reclamase în repetate rânduri că, faţă de populaţia estimată în caietul de sarcini, când s-a prezentat la licitaţie, are o lipsă de zeci de mii de plătitori. Totuşi, această taxă, în varianta aprobată luni de forul legislativ local, are o mare problemă, în contextul în care, recent, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova a stabilit pentru Ploieşti şi alte localităţi urbane o penalitate pentru necolectarea selectivă a deşeurilor, care conduce la situaţia în care tariful real de salubritate ajunge la 13,22 lei pe lună de persoană. Cu alte cuvinte, la un calcul simplu, e mai economic să n-ai contract, în condiţiile în care oricum colectarea selectivă e greu de făcut în municipiu, iar toate indiciile arată că penalitatea respectivă se va aplica aproape din oficiu.

Conform proiectului de hotărâre aprobat de Consiliul Local Ploieşti, trebuie să plătească această taxă toate persoanele care nu au contract cu operatorul, dar şi cele care locuiesc într-un imobil pentru care există contract, dar a fost declarat un număr mai mic de persoane decât cel real. Din suma totală, 9,5 lei va ajunge la Rosal, iar diferenţa va fi oprită de Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, pentru a-şi acoperi propriile cheltuieli generate de impunerea acestei dări.

În cazul persoanelor juridice, taxa de salubritate va fi de 519,34 lei pe lună, din care mai puţin de 230 de lei va ajunge la operator.

Taxa nu este o noutate în Ploieşti, ea existând, în acte, de vreo patru ani, doar că n-a fost aplicată şi nici nu fusese până acuma ctualizată după creşterea tarifelor de salubritate.

   

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a solicitat, potrivit unor surse din administraţia locală, cercetarea în comisia de disciplină a directorului de la Clubul Sportiv Municipal, Cristian Nica, în urma unui scandal sexual izbucnit la finalul lunii trecute şi care vizează unul dintre angajaţii clubului. Lui Nica i s-ar reproşa, potrivit aceloraşi surse, că n-ar fi gestionat corect situaţia, una extrem de gravă.

Scandalul a izbucnit la finalul lunii septembrie, când mama unei fete în vârstă de 13 ani, care face handbal la CSM Ploieşti, a povestit că aceasta a fost pipăită în vestiar de către un kinetoterapeut. Ulterior au apărut acuze că bărbatul ar fi avut pentru o lungă perioadă un comportament inadecvat, fiind acuzat inclusiv că stătea în vestiarul fetelor când acestea se dezbrăcau sau făceau duş şi că le-ar fi atins în zonele intime. În urma acuzaţiilor, Poliţia Prahova a deschis un dosar penal, iar primarul Dobre a reacţionat rapid, solicitându-i conducerii CSM să elimine orice contact pe care angajatul respectiv l-ar mai putea avea cu sportivele, cel puţin până la finalizarea anchetei penale.

Acum, potrivit unor surse din Primărie, Adrian Dobre ar fi cerut ca directorul clubului sportiv, Cristian Nica, să ajungă în faţa comisiei de disciplină, acestuia reproşându-i-se, din câte se pare, că nu ar fi luat toate măsurile necesare în acest caz. Informaţia nu a fost confirmată oficial de reprezentanţii Primăriei. Totuşi, viceprimarul Cristian Ganea a avut vineri o reacţie, declarând că, din informaţiile pe care le are, Nica a procedat corect. "Conducerea CSM a luat măsurile corecte şi imediate. În ziua în care s-a auzit de acele acuzaţii foarte grave, asistentul respectiv a fost îndepărtat din vestiarul fetelor. Mai departe, având în vedere că există acuzaţii de la un părinte şi cel puţin două fete, mi se pare normal să aşteptăm concluziile anchetei penale", a precizat Cristian Ganea.

   

Moţiunea de cenzură introdusă de partidele de opoziţie a fost adoptată, joi, de Parlament, ceea ce duce la demiterea membrilor cabinetului Dăncilă. Moţiunea a primit 238 de voturi favorabile şi 4 împotrivă, în timp ce parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală însă nu au votat.

Guvernul PSD este demis, dar rămâne deocamdată pe funcție ca interimar, până când Președintele Klaus Iohannis va propune, în urma consultărilor, un nou premier care să vină cu o nouă echipă de miniştri în faţa Parlamentului. Dacă noul Cabinet primește 233 de voturi în Parlament, va fi învestit și poate asigura guvernarea. Dacă, însă, forul legislativ va respinge prin vot două cabinete consecutiv, se declanșează alegeri anticipate pentru Parlament, amintesc analiştii.

Au votat alături de PNL mai mulți deputați ai minorităților, în jur de 7, precum și fostul președinte al organizanizației de tineret a PSD, Gabriel Petrea, relatează Digi 24.

Cristian Lungu și Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, dar și parlamentarii UDMR, au fost apludați când au votat moțiunea de cenzură, mai notează sursa citată.

   

Naţionala de juniori joacă joi seară, la Ploieşti, un meci important cu Ucraina U21, ocazie cu care autorităţile au impus mai multe restricţii de trafic în apropierea stadionului "Ilie Oană". Implicit, toate traseele de transport în comun care treceau prin zonă vor fi şi ele deviate.

În intervalul  18:30 - 23:00, traseele 5, 7, 22/22b, 28, 36, 44b, 104, 106 si 302 vor  circula,  astfel:

Traseul 5: Sp. Judetean – Cart. M. Bravu
- pe  sensul  Sp. Judetean – Cart. Mihai  Bravu,  traseu  normal  pana  pe  str. Stefan  Greceanu,  dupa  care  va  parcurge strazile: N. Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari, stg. Chimiei. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Postei, Tabacarie, Razboieni, Neajlov.
- pe  sensul  Cart. Mihai  Bravu – Sp Judetean  va  parcurge  strazile: Chimiei,  Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul de  Istorie, Stefan  Greceanu,  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Neajlov, Tanin, Stadion, Postei.

Traseul 7: Dorobantu – B Rudului
-pe  sensul  Dorobantul - Centru, traseu  normal  pana  la  intersectia  strazilor Mircea cel Batran cu Armasi, stanga Armasi, Lupeni, Stefan cel  Mare, Nicolae  Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie, dupa care ruta cunoscuta. Nu  se  pot  efectua  statiile: Scoala 9  si  Biserica  Armoniei.
- pe sensul B Rudului – Dorobantu, ruta nu  se  modifica

Traseul 22/22b: Auchan/Selgros– Bariera Unirii
- pe sensul  Auchan/Selgros – B Unirii, ruta nu  se  modifica
- pe  sensul Bariera  Unirii – Auchan/Selgros, va  parcurge  strazile  Lupeni, dupa  care  dr. Stefan  cel  Mare , Nicolae  Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie, dupa care ruta cunoscuta. Nu  se  pot  efectua  statiile: Scoala 9  si  Biserica  Armoniei

Traseele  28, 36, 44b,106: Centru – UZTEL
- pe  sensul  Centru – UZTEL va  parcurge  strazile: Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu,  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.
- pe  sensul  UZTEL – Centru,  traseu  normal  pana  in  statia  FERO,  dupa  care  se  vor  parcurge  strazile: Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul  de  Istorie,. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate, Gradinari si Biserica  Armoniei. Traseul 106 nu este afectat pe acest sens.

Traseul   104: Armoniei – UZTEL
- pe  sensul  Armoniei – UZTEL va  parcurge  strazile: Armoniei, Mihai Bravu, Nicolae  Balcescu, Dr. Bagdazar, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu  dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.
- pe  sensul  UZTEL – Armoniei, traseu  normal  pana  in  statia  FERO,  dupa  care se vor  parcurge  strazile: Gradinari,  Armasi,  Lupeni, Stefan cel Mare, Nicolae  Balcescu, Armoniei. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Gradinari, Maternitate si Biserica Armoniei.

Traseul  302: FERO – P.I.P.
- pe  sensul  FERO – P.I.P.  se  vor  parcurge  strazile: Mihai  Bravu, Gradinari, Armasi,  Lupeni, Stefan cel  Mare, Nicolae Balcescu cu  statie  la  Muzeul de  Istorie, dupa  care  traseu  normal. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate,  Gradinari si Biserica  Armoniei
- pe  sensul  P.I.P.– FERO   traseu  normal  pana  pe  strada Nicolae Balcescu dupa care va parcurge  strazile: Dr Bagdazar cu  statie  la  Muzeul  Petrolului, Buna  Vestire, Mircea  cel Batran, Gradinari,  Mihai  Bravu. Nu  se  pot  utiliza  statiile: Maternitate  si  Gradinari.

"Faţă de cele prezentate, intervalul orar de deviere a circulaţiei mai poate suferi modificări în funcţie de indicaţiile agenţilor de poliţie rutieră a municipiului Ploieşti care vor fi prezenţi în zonă", a mai transmis TCE Ploieşti într-un comunicat de presă.

   

Un autoturism a fost lovit din spate de un TIR şi proiectat în maşina din faţă, în urma impactului două persoane fiind rănite şi necesitând transportul de urgenţă la spital. Accidentul s-a produs miercuri, pe Drumul Naţional 1, pe tronsonul care deserveşte Centura de Vest a municipiului Ploieşti. 

Coliziunea a avut loc în jurul orei 11.15, pe sensul Bucureşti-Braşov, la kilometrul 66+400, aproape de sensul giratoriu recent amenajat de CNAIR în nordul Ploieştiului, în dreptul benzinăriei Lukoil.

Citiţi mai multe detalii pe TelegramaPH.ro!

   

Mai bine de o treime dintre drumurile judeţene din Prahova deschise circulaţiei în sezonul rece sunt "desoperite" în cazul unor eventuale ninsori, în contextul în care Consiliul Judeţean nu a reuşit să găsească firme de deszăpezire pentru patru dintre cele nouă sectoare scoase la licitaţie. Autorităţile dau, totuşi, asigurări că au fost identificate soluţii de urgenţă, în caz că ninge înainte să se finalizeze procedurile de selecţie.

La licitaţia derulată în luna iulie, Consiliul Judeţean a împărţit şoselele în nouă sectoare. Mai corect, sunt opt zone ale judeţului, plus Drumul Judeţean 713, din zona montană, care face legătura cu Dâmboviţa şi are un tronson de 6 kilometri pe teritoriul judeţului nostru. După licitaţie, pentru această şosea şi pentru alte trei sectoare de drumuri judeţene nu a fost găsit un operator dispus să intervină.

Celelalte trei sectoare sunt în zonele Comarnic-Bertea, lotul 7, Chiojdeanca, în estul judeţului, lotul 4, şi Talea-Adunaţi-Breaza, lotul 8, potrivit informaţiilor comunicate marţi de conducerea Consiliului Judeţean Prahova. Autorităţile au reluat procedurile de selecţie pentru loturile rămase neacoperite şi anunţă că deschiderea ofertelor e programată pe 24 octombrie. Cu alte cuvinte, dacă ninge până atunci, circa o treime din drumurile judeţene din Prahova nu ar putea fi deszăpezite. Totuşi, conducerea Consiliului Judeţean dă asigurări că se va putea interveni şi aici, în baza unor proceduri de urgenţă.

"Au rămas patru loturi pentru care nu s-a găsit un operator şi pentru care a fost reluată selecţia. Avem o procedură de urgenţă identificată de Direcţia de Drumuri, care se poate aplica în cazul în care ninge înainte să intre în vigoare noile contracte", ne-a declarat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Noile contracte de deszăpezire scoase la licitaţie vor avea o durată de doi ani. Pentru întregul judeţ, valoarea totală alocată de instituţie depăşeşte 36 de milioane de lei, pentru ambele ierni prinse în contracte.

   

Conducerea Consiliului Judeţean a anunţat că va emite săptămâna viitoare ordinul de începere a lucrărilor în cadrul proiectului european de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean din Ploieşti, cea mai mare unitate medicală din Prahova.

Proiectul, finanţat din fonduri europene, vizează extinderea actualei clădiri a UPU, plus schimbarea circuitelor medicale şi aducerea de aparatură nouă. 

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a declarat că ordinul de începere a lucrărilor va fi semnat săptămâna viitoare, joi. El a mai explicat că executanţii vor lucra mai întâi la noua construcţie, în partea dreaptă a actualei Unităţi de Primiri Urgenţe, ceea ce înseamnă că, pentru moment, nu va fi nevoie de mutări. Abia când extinderea va fi gata, se va trece la demolarea peretelui despărţitor şi la mutarea UPU în cabinetele de ambulatoriu de la parterul Spitalului Judeţean.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Finanţare de la UE la Spitalul Judeţean din Ploieşti, pentru extinderea şi dotarea UPU

Valoarea totală e estimată la aproape 18,6 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată de la Uniunea Europeană depăşeşte 6,7 milioane. Lucrările sunt estimate să dureze 18 luni.

   

Consiliul Judeţean Prahova a primit finanţare europeană pentru un proiect de reducere a birocraţiei şi optimizare a serviciilor oferite cetăţenilor sau primăriilor. Proiectul, derulat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, propune dezvoltarea unei platforme informatice unde vor fi publicate numeroase documente ale instituţiei, mergând până la decizii de expropriere, state de plată sau hotărâri ale fostului Consiliu Popular de la 1960, dar şi crearea unei hărţi interactive unde să fie prezentat stadiul tuturor lucrărilor derulate de administraţia judeţeană pe domeniul public.

Conferinţa de lansare a proiectului, după semnarea contractului de finanţare, s-a derulat marţi, în Palatul Administrativ. Managerul de proiect, Alina Tincă, şeful Direcţiei Juridice din Consiliul Judeţean, a explicat că decizia a venit ca urmare a numărului foarte mare de solicitări din partea persoanelor fizice sau a primăriilor privind furnizarea de documente din arhiva instituţiei, circa 1.200 de cereri primite în perioada 2016-2018. Proiectul vizează îmbunătăţirea fluxurilor de lucru în relaţia dintre instituţia publică şi cetăţeni, prin asigurarea de servicii publice online optimizate, dar şi îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor, urmând ca 30 de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean să fie instruiţi din fonduri europene.

Perioada de implementare va fi de 30 de luni, timp în care, pe lângă instruirea personalului, se va lucra intens la platforma informatică a instituţiei, astfel încât, la final, CJ să lărgească numărul de servicii disponibile online, incluzând documente digitalizate aferente Legii 112/1995, decrete de expropriere, state de plată, hotărâri actuale ale Consiliului Judeţean şi hotărârile vechi ale instituţiei şi ale fostului Consiliu Popular datând din 1960 încoace, plus informaţii despre gestionarea finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţile ONG-urilor conform Legii 350/2005 şi despre activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală, aici fiind vorba de respectarea unei obligaţii impuse printr-o ordonanţă de Guvern. În plus, ca element de noutate, platforma informatică va cuprinde o hartă interactivă cu stadiul la zi al tuturor lucrărilor de modernizare sau reabilitare derulate de Consiliul Judeţean pe domeniul public.

Proiectul, finanţat în cadrul POCA, are o valoare totală de puţin peste 2,7 milioane de lei, din care 2,3 milioane vin din Fondul Social European, 352.000 de la bugetul naţional şi aproape 55.000 de lei de la bugetul CJ Prahova. Reprezentanţii instituţiei au amintit că, anterior, au mai primit fonduri europene, prin acelaşi program, pentru proiecte privind realizarea accesului online la documentele legate de urbanism şi registrul agricol.

   

Clasa a IV-a C din „Școala Gimnazială “I.A.Bassarabescu, Ploieşti ” organizează „Cultivarea competenţelor digitale”, eveniment  de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acesta se adresează elevilor din ciclul primar  și se desfășoară în perioada  5 - 14 octombrie 2019, în incinta școlii, alături de un cadru didactic.

Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5 – 20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Evenimentul „Cultivarea competenţelor digitale” constă într-o serie de activităţi practice desfășurate și coordonate de profesor Crăciun Daniela împreună cu elevii din clasa a IV- a C. Această activitate se desfăşoară pe parcursul a zece zile, începând cu data de 5 octombrie 2019, şi are drept grup țintă cei 32 elevi din clasa respectivă, cu vârste de 10-11 ani. Activitatea vizează dezvoltarea competenţelor digitale, de înțelegere a programării și dezvoltarea de competențe esențiale legate de gândirea computațională, folosind aplicaţii precum WordCloud / Word Art Generator/ Word Cloud Art Creator,Quick, QR Code sau teste de evaluare interactiva folosind aplicatia Kahoot, au transmis reprezentanţii şcolii ploieştene.

„Code Week pentru clasa și şcoala noastră înseamnă un prim pas către dezvoltarea digitală și spre comunitatea europeană. Am iniţiat un astfel de eveniment deoarece consider că smartphone-urile și calculatoarele sunt viitorul, iar copiii au abilități pentru asta! Trebuie să le cultivăm competențele.Cunoaștem interesul învățăceilor noștri în a utiliza tehnologia și trebuie să recunoaștem că una dintre competențele pe care urmărim să o dezvoltăm e cea digitală, deoarece meseriile lor, indiferent care vor fi, vor avea legătură și cu această componentă. Sunt multe studii, păreri Pro și multe Contra în ceea ce privește folosirea tabletelor și a telefoanelor în activitățile noastre școlare. Consider că învăţarea ajutată de calculator nu este doar benefică, dar şi distractivă.Implicarea mea în astfel de evenimente se datorează faptului că îmi doresc să le ofer elevilor mei oportunităţi egale cu ale altor elevi din şcolile europene, fiind pasionată de tehnologie”, a explicat Daniela Crăciun, profesor coordonator.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 de euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

   

Locuitorii comunelor Măneşti şi Cocorăştii Colţ nu mai sunt nevoiţi să umble kilometri întregi pentru a obţine actele de identitate. Serviciul de Evidenţa Populaţiei a fost inaugurat luni, în Măneşti, urmţnd să deservească şi localitatea învecinată.

La inaugurarea de luni au participat primarul comunei Măneşti, Constantin Niţoi, şi directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Prahova, Ornella-Adriana Zecheru.

Locuitorii din Măneşti şi Cocorăştii Colţ nu vor mai veni până la Ploiești pentru solicitarea și eliberarea actelor de identitate. Din 7 octombrie, activitatea de specialitate, prestată până acum de serviciul de profil din municipiu, va fi preluată de nou înființatul Serviciu Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Mănești, care va deservi până la 7.000 de persoane din comunele amintite, potrivit unui anunț făcut de SPCLEP Ploiești.

SPCLEP va deservi, în continuare, după această dată, aproximativ 265.000 de cetățeni, locuitori din Ploiești și din comunele Balta Doamnei, Berceni, Drăgănești, Dumbrava, Gherghița, Gorgota, Poienarii Burchii și Puchenii Mari, potrivit unui anunț transmis în septembrie de administrația din Ploieşti.

   

Pagina 1 din 390