Județele cu cea mai scumpă apă din România. Cel mai mare tarif din țară este de peste 10 lei/mc

Pe 1 ianuarie au intrat în vigoare noile tarife aprobate pentru serviciile de distribuţie a apei potabile şi preţurile pentru serviciile de canalizare-epurare. Pentru al doilea an consecutiv, Compania de Apă Buzău practică, în luna ianuarie, cel mai mare tarif pentru apa potabilă. Operatori din Bacău, Brăila, Prahova și Vaslui completează clasamentul.

Compania de Apă Buzău, operatorul regional al serviciilor de apă şi de canalizare din judeţ, practică, la începutul anului, cel mai mare tarif din România pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită, respectiv 10,06 lei/mc, exclusiv TVA, față de 9,3 lei/mc, în urmă cu un an, potrivit informațiilor publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Este pentru al doilea an la rând când consumatorii din Buzău plătesc cel mai mare tarif din țară.

Începând cu data de 1 ianuarie, compania regională din Bacău are un tarif pentru apa potabilă de 9,88 lei/mc, exclusiv TVA . Compania Națională de Utilități Publice Brăila, Hidro Prahova şi Aquavas Vaslui au, la acest moment, un tarif de 9,66 lei.

Cel mai mic tarif din țară, la apă potabilă, este practicat de Aquatorontal SRL din Timi, de 3,52 lei/mc, exclusiv TVA.

„Diferenţa este dată de sistemele puse în funcţiune, unele spre exemplu pompează o singură dată şi apa ajunge la robinet, în alte situaţii, cum suntem noi, o pompăm de cinci ori. O scoatem din foraje în staţie, din staţie la hidrofor, din hidrofor la blocuri samd. Cheltuielile din spate, acestea ridică preţul. La anul nu ar mai trebui să fie nicio creştere, cât priveşte o scădere, să vedem inflaţia”, a precizat, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.