Ministerul Dezvoltării a finalizat licitaţia pentru achiziţionarea de troleibuze destinate mai multor localităţi din ţară, cu fonduri de la Uniunea Europeană. În Ploieşti vor ajunge 20 de mijloace de transport în comun, complet electrice, produse de firma Solaris, continuatoarea fostei Neoplan Polonia.
"Municipiul Ploieşti va beneficia de 20 de troleibuze noi, complet electrice, ce vor fi utilizate pe cele două trasee de troleibuze existente, care înregistrează zilnic o frecvenţă ridicată de călători, respectiv ruta 44 (11 troleibuze) şi ruta 202 (9 troleibuze). Noile mijloace de transport public vor asigura funcționalitatea la capacitatea de 100% a liniilor existente de troleibuz și respectarea orarului curselor, inclusiv la orele de vârf", a anunţat Primăria Ploieşti, într-un comunicat de presă.
"Troleibuzele ce vor fi achiziţionate de administraţia locală vor avea o capacitate de minim 70 pasageri, din care 30 de locuri pe scaun şi vor contribui la creșterea calității aerului, asigurarea de condiţii superioare de transport, prin dotările de care vor dispune, respectiv podea joasă, 100% electrice, cu emisii zero, vor fi mai puțin zgomotoase, cu facilități STI – sisteme inteligente de transport, în condițiile în care se estimează și creșterea gradului de utilizare a acestui mijloc de transport la nivel local, în defavoarea transportului auto privat. Totodată, cele 20 de troleibuze achiziţionate în cadrul acestui proiect vor veni dotate cu sistem de informare a pasagerilor, tracking GPS şi anunţarea staţiei următoare, sistem de climatizare, sistem de supraveghere video, sistem automat de taxare, computer gestiune management trafic, display pentru anunţuri şi reclame, validatoare", se mai arată în comunicat.
Valoarea totală a proiectului este de 47.690.600,00 lei, iar perioada de implementare a acestuia se va încheia la 31 decembrie 2022.
“Mă bucură faptul că pot să le aduc ploieştenilor o nouă veste bună privind modernizarea transportului urban în oraşul nostru. Noile troleibuze vor asigura un transport pentru călători confortabil, în condiţii sigure şi nu în ultimul rând nepoluant, încadrat în standardele ecologice. Reuşim astfel să le oferim ploieştenilor o creştere a calităţii acestui serviciu public şi înnoirea parcului auto al operatorului local de profil, dar şi implementarea unor soluţii viabile şi eficiente menite să reducă gradul de poluare atmosferică pe care o resimţim în oraşul nostru, în special în orele cu trafic aglomerat”, a declarat, în acest context, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre.
Administraţia locală a anunţat că noile troleibuze vor fi furnizate de firma Solaris. Potrivit site-ului propriu, societatea a fost fondată în 1996, activând iniţial ca Neoplan Polonia până în 2001, când s-a transformat în Solaris Bus & Coach, şi producând în prezent trei modele de troleibuze, de 12, 18 şi 24 de metri, unul de tramvaie, precum şi autobuze clasice, electrice şi pe hidrogen. Raportat la datele solicitate de autoritatea contractantă, la Ploieşti e de aşteptat să ajungă modelul Trollino 12, cu trei uşi, fără "burduf". Pe site-urile şi forumurile împătimiţilor de mijloace de transport în comun, vestea acestui contract a făcut deja vâlvă, fiind primită cu entuziasm mai ales de angajaţii TCE, care de ani buni aşteptau o achiziţie nouă de troleibuze.