În Ploieşti urmează să apară, din fonduri europene, terminale multimodale în vecinătatea Spitalului Judeţean şi la Podul Înalt şi parcări inteligente la Gara de Vest şi Gara de Sud. Pentru primul obiectiv din această listă, autorităţile au lansat o licitaţie, cu o alocare de puţin peste 21 de milioane de lei cu tot cu TVA, iar deschiderea ofertelor e programată zilele acestea.
Oficial, conform contractului de finanţare de la Uniunea Europeană, semnat în aprilie 2020, proiectul pentru amenajarea terminalului multimodal de lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti are o valoare totală de aproape 96,2 milioane de lei, acesta vizând atât realizarea propriu-zisă a terminalului, cu parcări şi staţii pentru transportul public, o clădire dedicată, amenajări rutiere şi peisagistice aferente, cât şi o componentă ce ţine de managamentul traficului, care include realizarea unui dispecerat, cu dotările hardware şi software aferente, plus instalarea de panouri de afişare electronice în staţiile de aşteptare. Între timp, proiectul european a fost împărţit pe mai multe etape, iar licitaţia derulată acum de Primăria Ploieşti vizează doar "investiţia de bază - componenta 1", cu o valoare totală a investiţiei estimată la 18 milioane de lei fără TVA, respectiv aproximativ 21,5 milioane de lei cu tot cu TVA.
Ce lucrări comandă Primăria
"Contractul de execuţie lucrări prevede realizarea următoarelor categorii de servicii şi lucrări: • întocmire detalii de execuţie (DDE) conform listei de detalii de execuţie din volumul listă de cantităţi; • lucrări de sistematizare verticală; • lucrări de amenajare peisagistică - amenajare dendrologică, floricolă şi de întreţinere a vegetaţiei instalate; • lucrşri de racordare la utilităţi – electrice, alimentare cu apa, canalizare, termoficare; • lucrări de construire clădire staţie capăt de linie din terminalul multimodal; • lucrări de reţele edilitare de incintă, inclusiv iluminat; • lucrări de platforme rutiere şi pietonale în interiorul terminalului multimodal şi pe strada Găgeni, în faţa terminalului. Executarea lucrărilor va fi realizată în conformitate cu prevederile legale, normativele şi standardele aflate în vigoare la momentul depunerii ofertei. În conformitate cu Planul de Achiziţii din cererea de finanţare a proiectului, precum şi cu bugetul proiectului aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 381/ 27.09.2019, valoarea estimativă a contractului de execuţie lucrări este de 18.041.641,09 lei fără TVA, din care: - valoare Construcţii şi instalaţii inclusiv infrastructură rutieră 15.376.798,09 lei fără TVA ; - valoare Utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj/Dotări 2.366.868,00 lei fără TVA; - valoare Cheltuieli conexe organizării şantierului 297.975,00 lei fără TVA", se arată în documentaţia publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Selecţia ofertanţilor se va face pe baza unui algoritm, cu un punctaj de maxim 90 de puncte acordat în funcţie de preţul ofertat şi 10 puncte în funcţie de durata garanţiei propuse.
Veste bună pentru şoferi
Dincolo de terminologia cu influenţe occidentale, terminalul multimodal este, în esenţă, o autogară ceva mai sofisticată, una dintre principalele caracteristice, de unde şi conceptul de "multimodal", fiind că le permite călătorilor să aleagă între mai multe tipuri de mijloace de transport, în cazul de faţă cel din zona de nord reprezentând un nod pentru traseele de autobuz şi tramvai, plus parcări pentru vehicule electrice, motociclete sau biciclete. Conform aceluiaşi concept promovat de UE ca parte din politica de reducere a emisiilor, se presupune că navetiştii care vin în Ploieşti cu maşinile personale ar trebui să îşi lase aici vehiculele şi să continue călătoria spre centrul municipiului cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Dincolo de teorie, viitorul terminal multimodal din zona de nord ar mai trebui să rezolve o problemă, cea legată de numărul mare de accidente care se produc la ieşirea din municipiu spre Păuleşti, la intersecţia dintre DJ 102 şi strada Alba Iulia, intenţia dezbătută de mai mult timp de autorităţi fiind ca, pe viitor, maşinile care vor veni de pe strada secundară să aibă obligatoriu la dreapta pe drumul judeţean, cu posibilitatea de a întoarce în dreptul viitorului terminal, unde a fost propusă amenajarea unui sens giratoriu.