fbpx

Ploieştiul visează la investiţii de peste 3 miliarde de lei în următorii ani

Ploieştiul visează la investiţii de peste 3 miliarde de lei în următorii ani

Image
Image

STRATEGIE DEZVOLTARE PLOIESTI Ploieştiul ar fi în pericol, potrivit unor avertismente ale ADR Sud Muntenia, să piardă fonduri europene deja contractate însumând circa 100 de milioane de euro, însă visează pentru anii viitori la proiecte de peste 600 de milioane de euro. Aprobată recent de autorităţi, Strategia de Dezvoltare a Polului de Creştere Ploieşti pentru perioada 2021-2027 propune proiecte de peste 3 miliarde de lei în municipiu şi zonele învecinate, într-un scenariu considerat conservator, concentrat pe reducerea poluării, dezvoltarea infrastructurii şi reţelelor edilitare, gestionarea eficientă a deşeurilor, digitalizare şi dezvoltarea serviciilor publice.

Strategia, aprobată recent de Consiliul Local, va sta la baza viitoarelor proiecte europene propuse de autorităţi. Documentul, care se întinde pe mai bine de 650 de pagini, prezintă o analiză detaliată privind contextul naţional, regional şi judeţean, structura demografică, situaţia sistemului de învăţământ, mediul de afaceri, serviciile publice, mobilitatea urbană, utilităţile şi calitatea factorilor de mediu.

STRATEGIE DEZVOLTARE PLOIESTI În privinţa proiectelor de dezvoltare, documentul analizează, în primă fază, proiectele finalizate în ultimii ani, aflate acum în implementare sau pregătite pentru a fi derulate în perioada imediat următoare, care, adunate, ajung la o cifră astronomică, de 1,76 miliarde de lei, echivalentul a aproape 360 de milioane de euro.

Dacă vi se pare că Ploieştiul nu arată ca un oraş în care tocmai ce se investesc 360 de milioane de euro, există şi un răspuns: multe dintre obiectivele de investiţii enumerate figurează ca fiind în curs de implementare. Asta înseamnă, în cazul proiectelor europene, că au fost semnate contracte de finanţare, însă la multe dintre ele nu au început lucrările. Aici regăsim, printre altele, proiectul în două etape de realizare a unei legături între Gara de Sud şi Gara de Vest şi de modernizare a spaţiilor din faţa celor două gări, cu o valoare cumulată de 73,5 milioane de lei, cele două proiecte de modernizare a sistemului de iluminat public de-a lungul traseelor 101 şi 102, cu o valoare cumulată de 132 de milioane de lei, cele de regenerare a cartierelor defavorizate, de 49 de milioane, cel de construire a unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean, de 44 de milioane de lei, cel de implementare a sistemului de management al traficului şi de ticketing, de 39 de milioane, sau cel de modernizare a ieşirii spre Târgovişte şi lărgire la patru benzi în zona Podul Înalt, de 107,8 milioane de lei, conform datelor din Strategia Integrată de Dezvoltare.

Ceva mai avansate sunt proiectele pentru achiziţia de mijloace de transport în comun, multe dintre ele fiind deja sosite în municipiu. Pentru 20 de tramvaie, 20 de troleibuze, 9 autobuze electrice şi 28 de autobuze diesel, valoarea investiţiei, din fonduri europene sau surse proprii, e estimată la aproape 255 de milioane de lei, cu planul ca înnoirea parcului de autobuze să ajungă la un moment dat până undeva la 85-90 de bucăţi.

STRATEGIE DEZVOLTARE PLOIESTI Primăria mai are, potrivit strategiei aprobate de CL, cereri de finanţare depuse în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică, prin care se obţin fonduri europene în actuala sesiune de finanţare pentru pregătirea unor proiecte care să fie depuse în cea viitoare, cu intenţia să atragă 127 de milioane de lei pentru creşterea accesibilităţii rutiere în partea de est a municipiului şi construirea unui pasaj peste calea ferată, 49 de milioane pentru modernizarea străzii Ştrandului şi alte 49 de milioane pentru un proiect de pietonizare și trafic controlat în zona centrală, inclusiv amenajare piste pentru biciclete şi reţele wi-fi.

Prin comparaţie, din toată lista de 1,76 miliarde, numărul şi valoarea proiectelor deja finalizate sunt relativ reduse, aici regăsind proiecte precum modernizarea terenurilor de sport de la unităţile de învăţământ sau construirea căminului social de pe strada Cosminele. Un proiect european consistent aflat în lucru vizează construirea unei noi grădiniţe, pe strada Poştei.

STRATEGIE DEZVOLTARE PLOIESTI | Obiective pentru următorii ani

Pentru perioada de programare 2021-2027, documentul aprobat de forul legislativ ploieştean propune o abordare „conservatoare”, cu orientarea eforturilor către rezolvarea problemelor iminente, concentrate pe şase domenii esenţiale, respectiv reducerea poluării și îmbunătățirea factorilor de mediu, dezvoltarea și modernizarea rețelelor tehnico-edilitare, gestionarea eficientă a deșeurilor, eficientizarea energetică a fondului construit, modernizarea și dezvoltarea serviciilor și dotărilor publice, digitalizarea serviciilor publice.

Aici sunt propuse câteva sute de proiecte, din care peste 200 incluse pe lista scurtă, aparţindu-le atât autorităţilor ploieştene, celor din localităţile învecinate şi celor judeţene, cât şi autorităţilor centrale sau Universităţii Petrol-Gaze.

STRATEGIE DEZVOLTARE PLOIESTI Printre investiţiile din portofoliul de proiecte care atrag atenţia se numără crearea unui centru de inovare şi excelență în energie verde la nivelul UPG, estimat la 45 de milioane de lei, „dublată” de înființarea unui parc ştiinţific şi tehnologic în jurul universităţii, pentru 73,5 milioane, creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice şi clădirilor rezidenţiale, estimată la 78,4 milioane, reabilitarea reţelei secundare de termoficare, estimată la 134,8 miliaone de lei, extinderea reţelelor de canalizare în Ploieşti, estimată la 98 de milioane, amenajarea de platforme îngropate pentru colectarea deşeurilor, estimată la 15 milioane, modernizarea cartierului Mitică Apostol, de aproape 60,4 milioane, realizarea drumurilor în cartierul Ghighiu, de 41,6 milioane, modernizarea străzii Mihai Bravu, de 53,9 milioane, lărgirea la patru benzi a DN 72 în zona Parcului Industrial Ploieşti, de 25 de milioane, modernizarea reţelei de străzi din Ploieşti, estimată la 104 milioane pentru toată perioada, şi a trotuarelor, estimată la 49 de milioane, dezvoltarea sistemului de management al traficului, de 29,4 milioane, realizarea de parcări colective, de 49 de milioane, amenajarea de parcări de reşedinţă şi reabilitarea celor existente, de 122,5 milioane, reorganizarea circulației în cartiere și crearea unor areale cu prioritate pentru deplasările nemotorizate, cu o estimare de 112,4 milioane, accesibilizarea spațiilor publice pentru persoanele cu mobilitate redusă, estimată la 24,5 milioane, extinderea iluminatului în Bariera Bucureşti, de 31,8 milioane, refacerea pieţei agroalimentare de lângă Hale, de aproape 59 de milioane, sau modernizarea staţiei de tratare mecano-biologice a deşeurilor, de 49 de milioane.

Pentru localităţile din vecinătatea Ploieştiului, cele mai ample proiecte vizează extinderea reţelelor de canalizare şi epurare a apelor uzate, cu investiţii dorite de 61 de milioane de lei în Târgşoru Vechi sau aproape 86 în Bărcăneşti, spre exemplu.

Dacă 1,76 miliarde păreau o valoare astronomică, atunci ce urmează le depăşeşte lejer. Conform strategiei de dezvoltare, valoarea investiţiilor dorite la nivelul polului de creştere Ploieşti într-un orizont de aşteptare până undeva în 2030 se ridică la peste 3 miliarde de lei. Evident, simpla includere a lor în strategia de dezvoltare nu garantează că vor ajunge toate în implementare, însă oferă o perspectivă asupra viziunii autorităţilor pentru următorii opt ani. Concluzia ar fi că autorităţile visează frumos. Unele visuri se împlinesc, altele, din păcate, nu...

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.