Președintele CJ Prahova, despre acordul pe termoficare: "Primarul municipiului Ploiești a respins varianta de aprobare a unei subvenții pentru prețul de producție"

Contrele pe tema soluțiilor de asigurare a furnizării de agent termic păreau să se fi terminat, odată ce autoritățile locale au anunțat că, împreună cu Consiliul Județean Prahova, au ajuns la un acord cu actualul operator, Veolia Energie Prahova.

Într-un comunicat de presă publicat, marți, de Primăria Ploiești, se vorbește despre un "un acord de principiu cu reprezentanţii operatorului Veolia Energie Prahova privind prelungirea contractului în vigoare, de furnizare a energiei termice şi a apei calde, pe o perioadă de 3 ani şi 14 zile, termenul scadent fiind 15 mai 2022", dar și despre faptul că "Primăria Municipiului Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova îşi arată disponibilitatea de a suporta, prin subvenţie, costurile pentru populaţie, generate de creşterea preţului gigacaloriei în conformitate cu noul contract, astfel încât facturile pentru consumatorii casnici să nu crească. Cuantumul subvenţiilor va fi stabilit în şedinţe succesive de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean, odată cu aprobarea bugetelor pe 2019 ale celor două instituţii".

Citiți și: Autoritățile au ajuns la un acord cu Veolia. CE TARIF este prevăzut în contractul PRELUNGIT până în 2022

Președintele CJ a transmis, însă, la rândul său o informare, în care susține că primarul Ploieștiului a respins varianta de aprobare a unei subvenții pentru prețul de producție și că va propune consilierilor județeni "asigurarea pentru municipiul Ploiești a finanțării necesare acoperirii diferențelor de tarif dintre prețul de producție a gigacaloriei și prețul pe care îl va achita populația, într-un cuantum anual de 10 milioane de lei".

"Negocierile purtate cu reprezentanții operatorului de termoficare din municipiul Ploiești, Veolia Energie Prahova, au ajuns la final, iar ploieștenii trebuie să fie informați corect în legătură cu rezultatele acestora.Deși primarul municipiului Ploiești, Adrian Dobre, a anunțat precipitat, înainte de finalizarea negocierilor cu operatorul de termoficare, «victoria» privind prețul pe care îl vor plăti ploieștenii pentru furnizarea apei calde și a căldurii, vin cu precizări legate de acest subiect. Am parcurs o perioadă deosebit de dificilă, în care am căutat soluții pentru ca locuitorii municipiului Ploiești să nu rămână fără serviciul de furnizare a agentului termic prin sistemul centralizat.  În urma discuțiilor avute de reprezentanții Primăriei Ploiești și Consiliului Județean Prahova cu Veolia Energie Prahova,s-a stabilit prelungirea cu 3 ani și 14 zile, respectiv până la data de 15 mai 2022, a duratei contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din municipiul Ploiești. Termenii privind prelungirea contractului de concesiune vor fi stabiliți prin intermediul unui act adițional, care va cuprinde formula de calcul a prețului energiei termice, a cărei structură finală va fi cea avizată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. Actul adițional – cu termenii contractului ce va fi prelungit – va fi supus aprobării atât în cadrul Consiliului Local al Municipiului Ploiești, cât și în cadrul Consiliului Județean Prahova", a anunțat, marți după-amiază CJ Prahova.

În comunicatul semnat de Bogdan Toader, conducerea CJ precizează că"prețul gigacaloriei va fi de 237,35 lei plus TVA, până la adoptarea, de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a unei noi formule de calcul, care va genera un nou tarif aplicabil pentru producerea și furnizarea agentului termic în municipiul Ploiești".

"Problema care rămâne, însă, este aceea a prețului pe care îl vor plăti locuitorii municipiului Ploiești, în condițiile în care tariful va fi calculat conform unui nou algoritm. Având în vedere faptul că primarul municipiului Ploiești a respins varianta de aprobare a unei subvenții pentru prețul de producție a gigacaloriei, motivând că nu există fonduri la bugetul local, trebuie găsită o soluție în acest sens. Tocmai de aceea, voi propune consilierilor județeni asigurarea pentru municipiul Ploiești a finanțării necesare acoperirii diferențelor de tarif dintre prețul de producție a gigacaloriei și prețul pe care îl va achita populația, într-un cuantum anual de 10 milioane de lei", a mai anunțat președintele CJ Prahova, în comunicatul citat.

 

Image
Image
Image
Image