Primăria Ploieşti a semnat un contract european pentru reconfigurarea zonei din faţa Gării de Sud

Primăria Ploieşti a semnat un contract european pentru reconfigurarea zonei din faţa Gării de Sud

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a anunţat vineri că a semnat contractul de finanţare de la Uniunea Europeană pentru unul dintre proiectele care vizează crearea unei noi legături rutiere între Gara de Sud şi Gara de Vest şi reconfigurarea zonelor din faţa celor două gări. Proiectul de acum, considerat etapa I din planul de mobilitate pe ruta Sud-Vest, are o valoare de 42,2 milioane de lei, a anunţat municipalitatea.

"Am semnat contractul de finanțare pentru unul dintre cele mai importante proiecte pentru orașul nostru, cu rol esențial în reconfigurarea esteticii zonei Gării de Sud și reducerea poluării generate de traficul rutier din Municipiul Ploiești - «Asigurarea mobilității traficului prin prelungirea legăturii rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății), inclusiv lucrări de reabilitare a domeniului public al piețelor gărilor - Etapa I». Prin acest proiect, răspundem noilor nevoi de mobilitate ale ploieștenilor, venim cu soluții moderne privind organizarea traficului rutier în zona Gării de Sud și reconfigurăm infrastructura rutieră prin introducerea legăturii cu Gara de Vest. De asemenea, vom avea o nouă stație intermodală la Gara de Sud, iar în zonele Piața 1 Decembrie 1918 și Gara de Vest vor fi amenajate parcări și piste de biciclete. Proiectul implică și construirea a 2 puncte de reîncărcare a autovehiculelor electrice, de tip fast charger, în faţa Gării de Vest, amenajarea spaţiilor verzi aferente, precum şi extinderea sistemelor de management în trafic", a declarat, vineri, Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

Primăria Ploieşti a emis un comunicat detaliat, în care a anunţat că proiectul va avea un termen de 24 de luni. "Se va eficientiza şi îmbunătăți transportul public de călători, prin amenajarea şi reconfigurarea zonelor Piața 1 Decembrie 1918 şi Gara de Vest, în decurs de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Această măsură va implica punerea în practică a următoarelor obiective: Construirea unei clădiri cu rol de stație capăt de linie pentru transport persoane şi a infrastructurii de deservire a acestuia, în Piața 1 Decembrie 1918; Amenajarea de stații de așteptare autobuz/ troleibuz, în cele două zone aferente gărilor; Construcția de platforme park & ride, în zonele Piața 1 Decembrie 1918 şi Gara de Vest; Configurarea/reconfigurarea infrastructurii rutiere pe străzile urbane deservite de transport public de călători; Modernizarea firului de contact pentru troleibuz în zona Piața 1 Decembrie 1918 şi extinderea rețelei de contact în zona Gării de Vest. Un alt segment al proiectului axat pe diminuarea poluării atmosferice a oraşului nostru îl reprezintă crearea unor condiţii adecvate de utilizare în siguranță a modurilor nemotorizate de transport, prin realizarea de piste de biciclete, parcare biciclete, trotuare, marcaje si indicatoare rutiere, în decurs de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Se vor construi, moderniza şi extinde traseele/zonele pentru pietoni, prin realizarea unui pasaj pietonal în perimetrul Gării de Sud şi reconfigurare/refacerea trotuarelor în cele două zone aferente proiectului. Totodată, se vor executa şi lucrări de amenajare parcări (2 parcări cu 40 de locuri) şi piste de biciclete (544 ml), în zonele Piața 1 Decembrie 1918 şi Gara de Vest. O altă măsură utilă şi importantă prevăzută în acest nou proiect o reprezintă extinderea sistemului de management al traficului prin implementarea de sisteme de informare în timp real a pasagerilor şi modernizarea stațiilor de așteptare călători, în Piața 1 Decembrie 1918 şi la Gara de Vest, în decurs de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Sistemele de informare în timp real a pasagerilor vor fi amplasate în stațiile de transport public, iar sistemele de semnalizare şi semaforizare adaptivă şi sincronizată vor asigura prioritizarea mijloacelor de transport în intersecțiile semnalizate/semaforizate ale Ploieştiului", a anunţat Primăria Ploieşti.

Proiectul include amenajarea sau modernizarea a patru staţii pe acest traseu, plus două la Gara de Vest, una pentru debarcare şi una pentru îmbarcare, cu intenţia ca pe artera rutieră nou creată să fie introdus şi un traseu de troleibuz.

"De asemenea, în ceea ce priveşte staţia capăt de linie din Piața 1 Decembrie 1918, această investiţie va implica realizarea unei clădiri cu rol de stație de așteptare, inclusiv cu spaţiile anexe necesare (ex.: vânzare bilete, sisteme de supraveghere video, spaţii administrative şi tehnice, grupuri sanitare, facilităţi pentru persoanele cu dezabilități, etc.). Se va amenaja în incinta clădirii şi o stație de așteptare peroane de îmbarcare/debarcare călători pentru microbuze şi maxi-taxi. În faţa Gării de Sud vor fi realizate zone de staționare cu timp limitat pentru îmbarcarea sau debarcarea persoanelor ce folosesc mijloacele de transport în comun sau trenul, cu o capacitate de 16 de locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi. Finanţarea obţinută prin acest proiect va asigura şi amenajarea de parcări (40 locuri de parcare împărţite în cele două zone prevăzute în proiect – Piaţa 1 Decembrie 1918, Gara de Vest) şi piste de biciclete (544 ml) . Totodată, construirea/modernizarea parcărilor de transfer de tip «park and ride». Prin acest obiectiv, municipalitatea ploieşteană va realiza în total 80 de locuri de parcare de transfer de tip «park and ride» din care 4 locuri pentru persoane cu dizabilități, în zonele amintite, după cum urmează: în Piața 1 Decembrie 1918 se va amenaja o zona de parcare de tip park & ride, cu o capacitate de 26 locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi; în imediata vecinătate a Gării de Vest se va amenaja o parcare pentru autovehiculele proprietate personală, în regim de «24 hours parking», «EZ parking» şi «park & ride», cu o capacitate de 50 locuri şi 2 locuri pentru persoane cu dizabilităţi. Pentru supravegherea video se vor folosi camere video cu IR. Parcările amenajate vor fi dotate cu cabină pază", se mai arată în comunicat.

"Proiectul va mai implica construirea a 2 puncte de reîncărcare a autovehiculelor electrice, de tip fast charger, în faţa Gării de Vest, amenajarea spaţiilor verzi aferente, precum şi extinderea sistemelor de management în trafic, investiţie amintită mai sus. Valoarea totală a proiectului este de 42,255,561.00 lei", a mai anunţat Primăria Ploieşti.

Image
Image
Image
Image