Primăria Ploieşti estimează cheltuieli de 50 de milioane de lei în 2019 pentru prestaţii sociale, inclusiv vouchere de vacanţă

Ca răspuns la acuzele venite pe tema bugetului din 2019 din partea Asociaţiei Municipiilor din România, care reclamă o reducere a veniturilor încasate din cotele pe impozitul pe venit, Guvernul a anunţat că va acorda o alocare record în acest an, dar va lăsa primăriile să achite singure prestaţiile sociale. La Ploieşti, conducerea Primăriei reclamă că, de unde până acum instituţia achita 10% din aproape 43 de milioane de lei, în acest an va trebui să plătească singură 50 de milioane, în condiţiile în care asistenţii personali sau cei maternali sunt asimilaţi salariaţilor din administraţie şi vor primi în 2019 şi normă de hrană şi vouchere de vacanţă.

Într-o conferinţă de presă organizată marţi la sediul instituţiei, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a reclamat că "formula propusă de Teodorovici şi Vâlcov" va conduce la situaţia în care numeroase primării din ţară nu numai că nu vor mai avea fonduri pentru investiţii, dar nu vor avea nici de unde să susţină cheltuielile de funcţionare proaspăt majorate. "Noi, anul trecut, pe cheltuieli sociale, din cotele defalcate pe TVA am avut o execuţie de 43 de milioane de lei. Sunt aproximativ 1.700 de persoane cu dizabilităţi care primesc netul minimului pe economie, care anul acesta a crescut, plus încă 481 de persoane care sunt însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi şi care, pe lângă salariul pe care noi îl plătim la nivel de brut, mai iau şi vouchere de vacanţă şi normă de hrană. Toate lucrurile acestea vor duce, într-o estimare pe care noi am făcut-o - asta dacă numărul beneficiarilor nu se va modifica - la o sumă de 50 de milioane de lei aferentă anului 2019. Vreau să se înţeleagă foarte clar, nu am o problemă cu aceste persoane, sunt unele situaţii la limită, dar discutăm o chestiune strict de buget şi de modul în care putem finanţa lucrurile acestea, nu discutăm despre necesitatea acordării acestor bani", a declarat Adrian Dobre, primarul Ploieştiului.

"Pe proiectul de buget, autorităţile publice locale vor plăti asistenţa socială din venituri proprii şi din cotele defalcate din TVA. Atenţie, acele cote defalcate, care reprezintă venituri suplimentare, se acordă doar la primăriile care nju îndeplinesc 1.200 de lei pe cetăţean ca venit, dar noi suntem peste această sumă. La consiliile judeţene şi Primăria Capitalei, pe lângă aceste cheltuieli, ei mai plătesc şi personalul neclerical, suplimentar", a mai explicat primarul Ploieştiului.

Declaraţia lui Adrian Dobre vine în contextul în care, de câteva zile, între primarii de municipii şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor există discuţii aprinse legate de cotele care vor ajunge în 2019 la bugetele locale.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primarii de municipii se plâng din cauza reducerii veniturilor în 2019: "Ne întoarcem la baronizarea ţării"

Primarii de municipii se reunesc şi azi în şedinţă şi ameninţă cu proteste în faţa Guvernului

"Problema pe care am ridicat-o şi la întâlnirea cu doamna premier este că noi, autorităţile publice locale, pe lângă faptul că nu ştim de unde vom susţine aceste sume la bugetele care ne sunt date de către Guvern, nu avem nici pârghii de control asupra modului în care se stabilesc aceşti beneficiari, dar, pe de altă parte, trebuie să plătim ce ne spun alţii", a mai afirmat primarul.

Image
Image
Image