fbpx

Primăria Ploieşti vrea un credit de aproape 190 de milioane de lei pentru investiţii. Proiectul ar urma să fie discutat astăzi

Image
Image

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a convocat pentru luni după-amiază o şedinţă a Consiliului Local, care are pe ordinea de zi mai multe proiecte importante legate de investiţiile municipalităţii din 2019. După ce a anunţat că instituţia va avea zero lei pentru lucrări de dezvoltare în acest an, edilul susţine că singura variantă pentru a putea finanţa proiecte proprii este prin contractarea unui împrumut bancar, despre care se tot discută de câteva luni şi care, de fiecare dată până acum, nu a trecut de votul forului legislativ.

Astăzi, de la ora 15.00, este programată o şedinţă extraordinară a CL Ploieşti, iar pe ordinea de zi apare încă o dată proiectul de hotărâre pentru contractarea unui credit în valoare de 188.712.306 lei, pe o perioadă de 13 ani. Iniţiatorul, primarul municipiului, propune o perioadă de graţie de trei ani, suficientă încât instituţia să finalizeze între timp alte credite mai vechi, iar cota de îndatorare a bugetului local să nu crească. Vor urma, conform propunerii, alţi zece ani de returnare.

Proiectul vine la pachet cu o anexă de 19 puncte, conţinând obiectivele de investiţii pentru care Primăria vrea să folosească banii respectivi, printre proiecte regăsindu-se extinderea reţelelor de canalizare (cu o propunere de 13,6 milioane de lei), amenajarea intersecţiei de la ieşirea spre Bucov, în dreptul aşa-zisului giratoriu al ruşinii (cu aproape 5,6 milioane alocate), construirea clădirii pentru un laborator de radioterapie oncologică (pentru care se solicită 10,7 milioane), reabilitarea pasajelor subterane din Bariera Bucureşti (6,9 milioane), continuarea achiziţiei de autobuze diesel noi, pentru cele 40 de bucăţi rămase din contractul început în 2018 (aproape 32 de milioane), modernizarea sistemului de colectare şi epurare a apelor uzate (22 de milioane) sau modernizarea străzilor din Mitică Apostol (peste 38,8 milioane).

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Consiliului Local Ploieşti mai apare un proiect care în trecut a stârnit scandal, cel pentru solicitarea unui teren de puţin peste 7 hectare, la fosta unitate militară de pe strada Torcători, unde Primăria intenţionează să construiască viitorul spital municipal de urgenţă. Proiectul a mai fost blocat, în şedinţele anterioare, după ce aleşii de la PSD şi ALDE, care au o majoritate confortabilă în forul legislativ, au reclamat că aparatul de specialitate al Primăriei lăsase mai multe lucruri nelămurite şi nu a prezentat toate detaliile necesare în discuţiile din comisiile interne ale Consiliului Local.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Adrian Dobre, despre proiectul viitorului Spital Municipal: "Nu înţeleg de ce tergiversaţi adoptarea acestei hotărâri"

VIDEO | Primarii de municipii se plâng din cauza reducerii veniturilor în 2019: "Ne întoarcem la baronizarea ţării"

Tot pe ordinea de zi apare şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi investiţiei propuse de municipalitate pentru crearea unui centru de radioterapie oncologică. Potrivit înţelegerii, aparatura medicală urmează să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii, iar autorităţile locale trebuie doar să construiască imobilul care o va găzdui. Acest lucru a fost anunţat prima dată la dezbaterea publică pentru bugetul pe 2018, când s-a discutat şi despre un parteneriat între Primărie şi Consiliul Judeţean, însă de atunci a trecut mai bine de un an.

CITIŢI ŞI:

Primăria Ploieşti vrea un centru de radioterapie oncologică, dar n-are bani pentru lucrări

N-are bani, dar vrea bazin olimpic de înot! Primăria Ploieşti a lansat selecţia pentru studiul de fezabilitate

Proiecte europene de sute de milioane de euro, puse în pericol de creşterea cheltuielilor din sectorul construcţiilor

Proiectul pentru contractarea unui nou credit, amânat de câteva luni, vine după ce, la finalul lui 2018, Consiliul Local mai aprobase un împrumut bancar, doar pentru asigurarea cofinanţării la proiectele europene propuse de administraţia ploieşteană.

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.