Primarul Ploieştiului cere amenzi mai mari pentru poluatori, raportate la cifra de afaceri: "Acum tragem cu praştia într-un tanc"

Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a solicitat, miercuri, demisia şefilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, reclamând "o atitudine necorespunzătoare" a acestora privind problemele de poluare şi anunţând că a discutat şi cu ministrul Mediului despre înlocuirea celor doi şi despre posibile modificări legislative în domeniu, care să aducă amenzi mult mai mari pentru poluatori. Edilul propune ca sancţiunile să fie raportate la cifra de afaceri a respectivelor firme, explicând, plastic, că în prezent, cu un cuantum fixat prin lege, amendarea unei mari companii petroliere e ca trasul "cu praştia într-un tanc".

Anunţul, făcut într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei Ploieşti, vine la scurt timp după publicarea unui raport oficial care arată că în Ploieşti şi localităţile din împrejurimi cazurile de cancer şi leucemii s-au înmulţit ameninţător, pe fondul poluării aerului. Adrian Dobre a spus că a avut o lungă corespondenţă cu reprezentanţii celor două instituţii de Mediu, reclamând că, la majoritatea sesizărilor transmise, inspectorii nu au considerat c-au fost depăşite normele de emisii sau nu au identificat sursele de poluare. El a adăugat că a avut o discuţie cu noul ministru al Mediului privind problemele din Prahova şi că l-a invitat săptămâna viitoare în Ploieşti.

„În ultima perioadă avem foarte multe sesizări din parte cetăţenilor, care reclamă, pe bună dreptate, că nivelul suportabilităţii mirosurilor este din ce în ce mai scăzut. Anul trecut, am avut peste 200 de sesizări, iar acum sunt peste 280, neluând în considerare lunile noiembrie şi decembrie. De fiecare dată, ele sunt transmise către Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu şi, bineînţeles, sunt solicitări trimise de Regia de Servicii Publice Ploieşti către cele două instituţii, pentru a vedea ce măsuri s-au luat în vederea diminuării acestei stări pe care noi constant o avem în municipiu. Dacă, până nu demult, poate că nu exista un interes din partea Ministerului, eu cred că trebuie să gândim într-o altă cheie. Am avut inclusiv o discuţie cu domnul ministru, l-am invitat săptămâna viitoare la Ploieşti. Cred că un lucru la fel de important este că am avut chiar astăzi o discuţie, a nu ştiu câta, cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei (n.r. de Protecţia Mediului) şi am constatat că au aceeaşi atitudine, n-am văzut că sunt determinaţi să vină cu măsuri, nu am văzut acţiuni din care să identifice şi să amendeze poluatorul, nu am văzut propuneri concrete prin care să determine poluatorii să diminueze efectele negative pe care le produc. În acelaşi timp, am văzut că toată această poluare are un efect nociv în Ploieşti şi Prahova, pe anumite categorii de boli lucrurile escaladând la proporţii alarmante. Ne-am umplut de adrese în care cele două instituţii vin şi ne spun că nu sunt depăşiri ale normelor de poluare. În acest context, le-am solicitat celor doi directori să îşi dea demisia, este o atitudine total necorespunzătoare. O să-i cer domnului ministru să analizeze consecinţele acestei atitudini total pasive. De asemenea, o să-i solicit să analizeze posibilitatea modificării legislaţiei privind modul în care se acordă amenzile, am văzut că există instituţii care acordă amenzi nu într-un cuantum stabilit, ci în funcţie de cifra de afaceri. Poate că, atunci când va exista această abordare cu privire la un agent economic care poluează iar efectul acestei poluări e extrem de nociv, ar fi mai bine să se aplice aceste amenzi în funcţie de cifra de afaceri, şi nu nişte amenzi de parcă tragem cu praştia într-un tanc. Lăsând la o parte faptul că aceste amenzi sunt date extrem de rar, cuantumul lor este unul care cred că nu înseamnă nici 0,01% din investiţiile pe care ar trebui să le facă în protejarea mediului şi, bineînţeles, a calităţii aerului”, a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

Edilul a propus amenzi mai mari pentru firmele care poluează, dar şi o modificare legislativă în domeniu, în contextul în care, în prezent, pentru o sumedenie de indicatori, calculul se face în funcţie de valoarea medie anuală a emisiilor, ceea ce permite, în teorie, ca agenţii economici să polueze masiv pentru perioade scurte, câtă vreme în restul anului ţin emisiile sub control. Primarul le-a mai reproşat şefilor de la APM şi Gardă că nu au venit, ca specialişti în domeniu, cu propuneri legislative adaptate situaţiei din Prahova. „Cel puţin pentru Ploieşti, era de datoria lor să explice faptul că există o situaţie specifică şi să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei ţinând cont de această situaţie. Nu s-a întreprins niciun demers în sensul acesta. Tot timpul avem explicaţii, dar nu avem măsuri clare”, a reclamat Adrian Dobre.

Image
Image
Image