Proceduri accelerate de avizare și autorizare pentru lucrările de construcții. Cum va funcționa avizarea tacită

procedură avizarea tacită

Ministerul Dezvoltării a publicat, în Monitorul Oficial, ordinul de ministru care definitivează cadrul normativ creat pentru accelerarea proceselor de elaborare și actualizare a planurilor de amenajarea teritoriului și a celor de urbanism, precum și a celor de de avizare și autorizare a lucrărilor de construcții, atât publice, cât și private. Avizarea tacită este principalul element de noutate.

Reprezentanții Ministerului spun că măsurile au fost elaborate în ideea de a veni sprijinul investitorilor publici și privați, stabilind o procedură și pentru avizarea tacită, element de noutate care se referă la „cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz”.

„În termen de 10 zile de la data publicării acestei ordonanțe de urgență, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației adoptă, prin ordin, formularul privind declarația pe propria răspundere, prin care beneficiarul declară că nu a fost primită solicitarea de clarificare, completare sau modificare, nu a fost eliberat aviz cu sau fără condiții ori nu a fost eliberată adresa de respingere, după caz”, a spus ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Oficialii Ministerului menționează că au fost elaborate un model de declarație pe propria răspundere - pe care beneficiarul o depune la aprobarea documentațiilor de amenajarea teritoriului sau a celor de urbanism, în situația în care, pentru o serie de avize, invocă procedura acordării tacite a acestora - și un model de declarație similară, care se depune pentru obținerea autorizației de construire sau desființare.

„Pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, sunt prevăzute sancțiuni. Totodată, respingerea nefondată a documentațiilor constituie contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării. De asemenea, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar”, precizează comunicatul ministerului de resort care reamintește că, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 31/2025, se reduce timpul de avizare, se introduce avizarea simultană, eliminând avizarea în cascadă, nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize, construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, și nu va mai fi nevoie de studii, documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care reprezintă un exces birocratic.

Sursa foto: depositphotos.com