Proiecte europene de sute de milioane de euro, puse în pericol de creşterea cheltuielilor din sectorul construcţiilor

Creşterea salariului minim pe ramura construcţiilor, impusă în 2019 de autorităţile centrale din România ca parte a unui plan de măsuri mai amplu de sprijinire a acestui domeniu, va genera, pe termen scurt, mari probleme pentru autorităţile locale. Pe de o parte, acestea vor rămâne fără o parte din impozitul pe venit, după ce o altă măsură de sprijinire a domeniului construcţiilor a adus scutiri de la plată pentru aceste firme. Pe de altă parte, cresc cheltuielile pentru patroni, ceea ce înseamnă că, automat, cresc şi devizele de lucrări. Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, spune că instituţia a fost deja notificată de către Guvern, impunându-i-se să accepte majorări de costuri totale pentru contractele aflate deja în evaluare, edilul calculând că numai pentru trei obiective de investiţii va fi nevoie de un efort bugetar suplimentar de 10 milioane de lei. Mai departe, primarul reclamă că această creştere a preţurilor pentru contractele de construcţii va afecta, la Ploieşti şi nu numai, toate proiectele europene depuse înainte de 31 decembrie 2018, fundamentate pe costurile care erau atunci valabile şi care între timp s-au majorat.

"Poate o fi o decizie bună pentru sectorul de construcţii, dar eu vă spun care sunt consecinţele pentru autorităţile publice locale. Numai pe trei contracte de investiţii, din cauza deciziilor luate de majorare a salariilor în domeniul construcţiilor, noi vom plăti cu 10 milioane de lei în plus. Dacă eu în buget nu găsesc o sumă pentru investiţii, iar creditul are o valoare limitată, n-am cum să-l măresc peste noapte, de unde scoatem noi 10 milioane în plus? Doar pentru trei contracte. Şi mai sunt şi altele. Nu mai vorbim de contractele pe servicii de utilitate publică, unde s-ar putea să ne trezim cu solicitări de majorări de sume", a declarat primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, vorbind despre obiectivele de investiţii finanţate din creditul contractat în 2016 şi care vizează extinderea reţelelor de canalizare în mai multe cartiere, finalizarea clădirilor de lângă Gara de Vest şi refacerea aşa-zisului pod de lemn.

Adrian Dobre a discutat şi despre proiectele de peste 100 de milioane de euro depuse în ultima parte a lui 2018 de Primăria Ploieşti, spunând că vor fi mari probleme la acest capitol, la nivel naţional, pentru că, potrivit declaraţiilor sale, sumele nu mai pot fi modificate şi există riscul ca, la preţurile de acolo, nicio firmă de construcţii să nu mai fie acum interesată de realizarea respectivelor lucrări.

Citiţi mai multe detalii pe TelegramaPH.ro!

Image
Image
Image