SALUBRITATE PLOIEȘTI. Hârtiile înaintea gunoaielor. Ridicarea deșeurilor din Ploiești depinde de răspunsurile mai multor instituții

SALUBRITATE PLOIEȘTI precizări prefectura

SALUBRITATE PLOIEȘTI. Prefectura Prahova a anunțat, sâmbătă, că structurile de specialitate din cadrul instituției s-au adresat mai multor „instituții, autorități și operatori, cu solicitarea de a comunica în regim de urgență puncte de vedere și documente care să justifice acordul sau - după caz - refuzul prefectului de aviza starea de alertă”. Cu alte cuvinte, de parcă ieri s-ar fi declanșat criza salubrității, prefectul începe să strângă hârtii, în timp ce la ghene de strâng grămezile de gunoi.

Potrivit informării transmise sâmbătă de Prefectură, ieri și astăzi au fost solicitate puncte de vedere și documente de la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, structurile cu atribuții în domeniu din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, Direcția Juridică din cadrul Primăriei Municipiului Ploiești, Primăria Ariceștii Rahtivani, ADI Deșeuri, precum și operatorii privați implicați în această speță.

„Revenim cu urătoarea precizare: conform O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, Art. 4^4 «La declararea stării de alertă și pe durata acesteia comitetele pentru situații de urgență hotărăsc aplicarea, ÎN CONDIȚIILE LEGII, a uneia sau mai multor măsuri pentru creșterea capacității de răspuns, pentru asigurarea rezilienței comunităților și pentru diminuarea impactului tipului de risc»”, continuă comunicatul Prefecturii.

Vă reamintim că primele semnale clare cu privire la declanșarea acestei crize au apărut la jumătatea lunii decembrie, când Consiliul Local Ploiești a votat pentru ieșirea municipiului din ADI Deșeuri.

Ele s-au acutizat în primele săptămâni ale anului, iar la începutul lui februarie, când primarul Ploieștiului a anunțat că municipiul va avea un nou operator, vestea a venit la pachet și cu acuzații extrem de grave.

De atunci, plângerile și bălăcăreala s-au ținut lanț, iar toată povestea s-a împuțit, la propriu, de luni, 17 februarie, când, legal, nimeni nu a mai putut colecta gunoiul menajer din Ploiești.

Vineri, CLSU Ploiești i-a cerut prefectului să aprobe declararea stării de alertă pentru 30 de zile. Astfel, până la lămurirea situației cu privire la operatorul care are dreptul legal de a presta serviciul de salubritate în municipiu, deșeurile menajere ar putea fi totuși colectate.