Evaluarea activității directorului Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, Mihaela Rus, a stârnit un scandal în administrația locală, după ce aceasta a primit note sub pragul minim de trecere, 8, de la doi dintre cei trei membri ai comisiei. În baza acestor rezultate, Rus ar trebui să părăsească funcția, cu câteva luni înainte de încheierea mandatului. Angajații instituției reclamă modul în care a fost făcută evaluarea și mulți dintre ei au semnat o scrisoare deschisă, de susținere a actualului director. Aceștia s-au întâlnit, luni, cu conducerea Primăriei Ploiești, exprimându-și îngrijorarea cu privire la efectele pe care le-ar avea schimbarea conducerii teatrului în timpul stagiunii.
Aproximativ 100 de angajații ai Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești au semnat scrisoarea deschisă în care își manifestă „sprijinul în favoarea menținerii în funcție a directorului general Mihaela Rus, până la expirarea contractului său, la sfârșitul anului 2025”.
„Înțelegem că nota obținută de ea la evaluarea anuală a generat îngrijorarea instituției pe care o reprezentanți în legătură cu gestionarea teatrului, însă considerăm că schimbarea abruptă a conducerii în acest moment ar putea afecta stabilitatea instituției și derularea proiectelor artistice în curs.
Directorul Mihaela Rus și-a demonstrat angajamentul față de teatru pe parcursul celor 10 ani în care a fost la conducerea instituției noastre (dovadă stau atât evaluările ei anterioare, cât și proiectele coordonate de ea la cele trei secții ale teatrului și evenimentele culturale inițiate în comunitatea ploieșteană), iar rezultatele finale ale mandatului său ar trebui evaluate integral la terminarea acestuia”, se arată în scrisoarea deschisă adresată primarului Mihai Polițeanu.
Semnatarii documentului cer administrației să aibă în vedere că mandatul de management al Mihaelei Rus este valabil până la sfârșitul anului, dar și că „multe producții și programe culturale sunt în derulare, iar schimbarea conducerii ar putea perturba echilibrul echipei și parteneriatelor”/ De asemenea, consideră aceștia, „permiterea finalizării stagiunii oferă șansa unei evaluări obiective și a unei tranziții ordonate”.
Angajații Teatrului cer conducerii administrației locale să analizeze „posibilitatea menținerii doamnei Mihaela Rus în funcție, până la data prevăzută în contract, în interesul comunității artistice și al publicului”.
Evaluare contestată
Aceste îngrijorări au fost exprimare și de grupul numeros de angajați ai teatrului ploieștean care s-a întâlnit, luni după-amiază, cu primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, administratorul public, Sorin Dumitrașcu, și cei doi viceprimari ai Ploieștiului, Zoia Staicu și Alexandru Săraru. În plus, oamenii au atras atenția cu privire la suspiciuni ce planează asupra modului în care a fost făcută evaluarea anuală a directorului Mihaela Rus.
În replică, primarul Mihai Polițeanu a detaliat procedura după care a fost constituită comisia de evaluare și a punctat că singura pârghie legală este contestarea rezultatului, care va fi analizată de o altă comisie constituită în acest scop.
„Nu am intervenit și nici nu am de gând să intervin, chiar dacă 100% din angajații Teatrului spun că această evaluare a fost prost făcută, pentru simplul fapt că un primar nu trebuie să intervină pe o evaluare. În pasul următor, dacă n-a depus, probabil că doamna Rus va depune o contestație. Este treaba comisiei de contestații, formate din oameni din Primărie, pentru că este o contestație pe procedură. Nu cedez presiunilor dumnevoastră, nu am eu căderea să fac pe procurorul, să fac dreptate sau să spun că un act managerial este bun sau nu pentru că nu mă pricep și, chiar dacă m-aș fi priceput, ca primar, legal, nu ai voie să faci asta”, a declarat Mihai Polițeanu.
IMAGINARIUM. Șase zile despre copilărie, la Festivalul de teatru pentru copii și tineret de la Ploiești