VIDEO 🎦 Când va deveni funcțională creșa inaugurată astăzi, la Ploiești, de ministrul Dezvoltării

Prima creșă construită la Ploiești, din 1989 încoace, a fost inaugurată marți după-amiază, în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a președintelui Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, a prefectului Emil Drăgănescu și a primarului Ploieștiului, Mihai Polițeanu. Realizată prin Compania Națională de Investiții, unitatea va putea deveni funcțională abia peste câteva luni, când va avea nu doar dotări, ci și personal.

Creșa cu o capacitate de 40 de locuri, realizată pe Aleea Strungă, în vecinătatea Școlii „I. . Bassarabescu”, este a 7-a inaugurată din seria celor construite de Ministerul Dezvoltării prin programul național „Sfânta Ana” și prima creșă realizată la Ploiești în ultimii 35 de ani. Obiectivul, care a costat aproximativ două milioane de euro, nu poate fi folosit, decoamdată, pentru că mai sunt de parcurs proceduri care țin de Ministerul Educației. Unitatea are nevoie de angajați și, de asemenea, trebuie să facă înscrieri.

„Este prima creșă construită în ultimii 35 de ani. Tot prin Compania Națională de Investiții s-a construit și prima grădiniță de după 1989, pe strada Poștei, și șapte săli de sport. O să începem procedurile necesare construirii celei de-a doua creșe”, a anunțat primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, menționând că noua creșă din cartierul 9 Mai ar putea deveni funcțională în 2-3 luni.

Între timp, și alte astfel de obiective sunt în diferite stadii de realizare, în județ și în restul țării. „Programul național de construire creșe Sfânta Ana l-am conceput în 2021. Este un proiect pornit din faza de proiectare, toate creșele construite în cadrul programului sunt la fel în toată țara, diferă doar mărimea lor. La Ploiești avem o creșă mica, de doar 40 de locuri. Inițial, programul a fost pornit cu finanțare exclusivă de la stat, dar o parte din investiții am reușit să le transferăm pe PNRR. Este o creșă eficientă energetic, împărțită pe trei zone, zona de intrare, zona administrativă, în care copiii vin cu părinții, apoi zona dedicate activităților cu copii. Avem grupe de zece copii, cu locuri de dormit, camera de joacă, commune fiind părțile de toaletă și spațiile exterioare de joacă. Spațiile sunt generoase, proiectul a  fost conceput în așa fel încât copiii să se simtă bine. Este un proiect de zece milioane de lei, adică două milioane de euro. 

În Prahova mai avem încă două astfel de creșe, la Câmpina, acolo unde gradul de execuție este de 85%, și la Breaza, acolo unde ne aflăm în stadiul procedurii de achiziție. În afara acestora, mai sunt alte nouă creșe, în diferite stadii. Important este că, pe aceste 12 creșe din Prahova, la final se vor crea 720 de locuri noi pentru copii”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Despre o a doua creșă construită la Ploiești, prin Ministerul Dezvoltării, acesta spune că instituția este deschisă să asigure finanțarea.

Polițeanu a menționat că obiectivul va fi construit, cel mai probabil, tot în Vest, în zona Cosminele, acolo unde există teren suficient pentru realizare unei unități cu capacitate mai mare, de aproximativ 70 de locuri, conform proiectelor-tip existente în acest program național.