VIDEO | Planul de mediu din Prahova, contestat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean: "Nu există o strategie unitară, nu există asumare"

VIDEO | Planul de mediu din Prahova, contestat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean: "Nu există o strategie unitară, nu există asumare"

Planul pentru calitatea aerului întocmit în 2019 pentru localităţile din Prahova exceptând Ploieşti şi Brazi este contestat de un oficial din Consiliul Judeţean, care reclamă că documentul e mai degrabă o adunătură de proiecte pe care le aveau primăriile, fără asumare, o viziune unitară sau o sursă certă de finanţare. Vicepreşedintele CJ Cristian Apostol a anunţat că va solicita o serie de întrevederi cu primarii, pentru actualizarea acestui plan. Totodată, el a cerut şi demisia şefului Agenţiei de Protecţia Mediului Prahova.

Reacţia vine după ce, în şedinţa de luni, Consiliul Judeţean Prahova a aprobat raportul privind implementarea până la 31 decembrie 2020 a măsurilor incluse în planul judeţean pentru calitatea aerului. Vorbim despre un raport care, aşa cum nota şi "Telegrama", arată că până acum au fost făcute investiţii totalizând 7% din valoarea financiară totală a proiectelor promise în respectivul plan, în condiţiile în care utilitatea unora dintre respectivele proiecte în perspectiva reducerii poluării era oricum discutabilă.

"I-am solicitat public demisia directorului Agenției pentru Protecția Mediului, Valentin Ștefan. Am vorbit în numele tuturor consilierilor USR PLUS Prahova când am făcut această solicitare, după ce APM Prahova a trimis o adresă oficială prin care comunica CJ Prahova că rezultatele monitorizării calității aerului din județul nostru sunt în limitele legii. În condițiile în care numărul îmbolnăvirilor cu boli respiratorii este în creștere, iar poluarea este unul dintre factorii agravanți și răspunzători pentru acest lucru, cerem măsuri urgente și ferme de combatere a acesteia. Iar un prim pas ar fi recunoașterea acestui fapt si nu încercarea de a le justifica prin intermediul unor comunicări formale. Totodată, am cerut și actualizarea «Planului de menținere a calității aerului în județul Prahova», pentru că acesta are o mare problemă si aici ne referim la faptul că măsurile din acest plan au fost preluate din fiecare unitate administrativ-teritorială în parte, neexistând, practic, o strategie unitară la nivel județean", a afirmat Cristian Apostol, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

În acest context, vicele CJ a declarat pentru "Telegrama" că va propune o revizuire a planului. "Pe lângă valoarea mică a investiţiilor făcute până acum, am fost curios să urmăresc şi stadiul proiectelor şi am observat că sunt 33 de măsuri care au depăşit termenele de implementare. Îmi doresc să avem discuţii cu toţii primarii, pentru actualizarea planului, şi aş vrea să văd o asumare a proiectelor propuse. De asemenea, trebuie să discutăm foarte serios şi despre viitoarea strategie judeţeană pentru schimbări climatice", a adăugat Cristian Apostol.

Image
Image
Image