VIDEO | Primăria Ploieşti a comandat o expertiză pentru conducta avariată, să vadă dacă blocurile de pe Republicii sunt în pericol

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autorităţile ploieştene anunţă că au comandat o expertiză tehnică, pentru a stabili dacă firma care a introdus în 2015 magistrala de apă care a "crăpat" pe 9 februarie a respectat proiectul, dar şi dacă apa care s-a pierdut de pe reţea, echivalentul a două bazine olimpice de înot şi jumătate, ar putea afecta blocurile turn situate în zona avariei.

Conducta asigură aducerea apei potabile în Ploieşti de la Movila Vulpii şi este considerată una dintre cele patru magistrale care alimentează localitatea. Ea fusese introdusă în 2015, odată cu săpăturile din cadrul proiectului european pentru modernizarea liniilor de tramvai, şi este în garanţie până în 2020. În noaptea de 8 spre 9 februarie, ea a cedat în zona unei îmbinări cu o ţeavă mai mică, s-au pierdut mii de metri cubi de apă până la izolarea tronsonului afectat, apa a ajuns murdară la robinetele din casele a mii de ploieşteni, iar de aici multă lume cunoaşte povestea care a urmat. Adrian Dobre, primarul municipiului, spune că, în momentul săpăturilor efectuate de constructor pentru a remedia avaria, au existat unele semnale că executantul nu ar fi respectat, în 2015, proiectul. La o primă privire, nu neapărat avizată în domeniul construcţiilor, lipseau, se pare, unele dintre straturile de susţinere care ar fi trebuit aşternute sub stratul final de asfalt, crede primarul, care a declarat marţi că a comandat o expertiză tehnică, tocmai pentru a şti cu siguranţă dacă executantul a lucrat corect, ce a determinat avaria, dar, probabil cel mai important pentru ploieştenii care locuiesc în blocurile de zece etaje de lângă Caraiman, dacă apa scursă - circa 6.600 de metri cubi potrivit Apa Nova - pune cumva în vreun pericol imobilele din vecinătate.

"Expertiza pe care am solicitat-o vine în urma situaţiei create. Chiar astăzi am văzut o adresă din partea proiectantului, care spune că îi trebuie elemente în plus pentru a putea determina cauza apariţiei acestei avarii, iar lucrul acesta nu se poate face decât pe baza unei expertize, care presupune decopertare, săpătură. Am solicitat-o pentru că, atunci când s-a făcut lucrarea pentru repararea conductei, eu nu am observat elementele care ar fi trebuit să reiasă dacă s-ar fi respectat procedura de realizare a conductei respective din punct de vedere tehnic şi, mai mult decât atât, în zona respectivă au apărut, sub asfalt, o serie de caverne. Trebuie să vedem exact care este situaţia în primul rând pentru a nu avea alte incidente pe viitor. În al doilea rând, trebuie să vedem dacă firma Tancrad, cea care a realizat lucrarea, a respectat proiectul. Şi apoi, dacă se constată că nu s-au pus în aplicare condiţiile din proiect, vom vorbi şi noi cu dirigintele de şantier şi cei care s-au ocupat de proiect", a declarat, marţi, Adrian Dobre.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Au început săpăturile la magistrala de apă avariată din centrul Ploieştiului. Vezi cum se lucrează!

Referitor la teoria acumulării unei cantităţi de apă cât pentru a umple mai bine de două bazine olimpice sub structura de rezistenţă a blocurilor turn de pe Republicii, primarul spune că a făcut verificări în zonă şi că primele semne sunt optimiste. "Încă nu se ştie unde s-a dus acea apă. Dacă raportarea Apa Nova este corectă, vorbim despre o cantitate uriaşă. Am fost la blocurile din zonă, am verificat în subsoluri, nu este niciun pic de apă şi nici nu sunt semne că ar exista umezeală lângă fundaţie", a completat edilul.

Image