VIDEO 🎦 Roberta Anastase îl acuză pe primarul Volosevici de ratarea a 21 de proiecte europene, în valoare de 86 de milioane de euro

VIDEO 🎦 Roberta Anastase îl acuză pe primarul Volosevici de ratarea a 21 de proiecte europene, în valoare de 86 de milioane de euro
Într-o conferință de presă susținută joi, la sediul PNL Ploiești, de senatorul Roberta Anastase, alături de mai mulți consilieri locali, liberalii au anunțat că, potrivit unei informări oficiale primite de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Primăria Ploiești a dezangajat proiecte de aproximativ 86 de milioane de euro (Foto: captură video)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Senatorul Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești, îl acuză pe primarul municipiului, Andrei Volosevici, de ratarea unor finanțări europene în valoare de aproape 86 de milioane de euro, susținând că edilul a refuzat să implementeze proiectele moștenite de la fostul primar, Adrian Dobre. Cu această ocazie, Anastase îi cere lui Volosevici să returneze sporul de 25% acordat celor care coordonează proiecte europene la nivelul administrației locale.

Într-o conferință de presă susținută joi, la sediul PNL Ploiești, de senatorul Roberta Anastase, alături de mai mulți consilieri locali, liberalii au anunțat că, potrivit unei informări oficiale primite de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Primăria Ploiești a dezangajat proiecte de aproximativ 86 de milioane de euro. Practic, din totalul de 30 de proiecte europene depuse prin ADR în actuala sesiune de finanțare de la Uniunea Europeană, cu termen de finalizare la 31 decembrie 2023, Primăria ar urma să finalizeze șapte, să fazeze alte două, adică să le treacă pe viitoarea sesiune, și să renunțe la restul de 21, arată situația de la ADR Sud Muntenia, prezentată joi de reprezentanții PNL.

„Ploieștiul a dezangajat, adică a renunțat la nu mai puțin de 21 de proiecte, din totalul de 30. Pe alte două le fazează. Fazarea înseamnă că nu ești prost o dată, că ești prost de două ori. Noi am avut niște discuții încă din perioada de campanie, când a fost prima oară când a spus «Eu nu fac proiectele lui Dobre»”
Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești

Anastase susține că reprezentanții Primăriei Ploiești au transmis o adresă oficială către ADR, prin care au anunțat că renunță la cele 21 de proiecte, invocând o serie de obstacole apărute în implementarea lor, de la pandemia COVID până la scumpirea materialelor de construcții. Ea l-a ironizat pe primarul Volosevici, argumentând că alte primării de municipii au reușit să treacă de aceste obstacole și sugerând că adevăratul motiv pentru ratarea fondurilor ar fi faptul că edilul nu a vrut să se ocupe de proiectele fostului primar.

„E o conferință pe care mi-aș fi dorit să n-o țin și mi-aș fi dorit să nu am dreptate. Am avertizat de foarte multe ori în acești trei ani și am avut foarte multe intervenții asupra faptului că Ploieștiul va pierde bani europeni, adică pierde oportunități de dezvoltare. Din păcate, Ploieștiul se degradează pe zi ce trece, în timp ce alte localități se dezvoltă. Și asta pentru că avem de a face cu un primar iresponsabil, căruia nu îi place altceva decât circul ieftin, care nu înțelege responsabilitatea celor 57% de oameni care au votat pentru el, punându-și speranțele în el”, a declarat Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești.

„Nu există un război între PNL și Andrei Volosevici. Și dovada fundamentală este că nu veți găsi un proiect bun pentru ploieșteni și fundamentat legal în care consilierii PNL să fi votat împotrivă. Cu prețul jignirilor, amenințărilor, cuvintelor abjecte pe care le folosește la adresa noastră, am spus că mai importanți sunt oamenii și continuăm să ne luptăm pentru ei. Și o vom face până la anul, când se termină acest coșmar”
Roberta Anastase, președintele PNL Ploiești

„Am constatat că Ploieștiul a dezangajat, adică a renunțat la nu mai puțin de 21 de proiecte, din totalul de 30. La 21 de proiecte a zis «Pas! Nu ne trebuie nouă, la Ploiești, chestia asta». Valoarea totală a celor 21 de proiecte la care a renunțat este de 85 de milioane de euro, care nu numai că ar fi dus la dezvoltarea orașului, dar gândiți-vă că erau bani care intrau în economia acestui oraș. În sine, pe orizontală, vorbeam de o infuzie de capital în economia ploieșteană. Sunt 21 de proiecte la care gradul de realizare este sub 10%. În general, vorbim de consultanță, bani pe care va trebui să-i dăm înapoi, în condițiile în care știm cu toții care este situația financiară a Primăriei Ploiești, cu facturi neplătite la termie din luna martie, aferente lunii februarie. Din celelalte nouă proiecte rămase, doar șapte (n.r. ar urma să fie încheiate până la 31 decembrie), în general eficientizări energetice și schimbarea iluminatului public pe liniile de tramvai 101 și 102. În afară de acestea, pe două dintre proiecte le fazează. Fazarea înseamnă că nu ești prost o dată, că ești prost de două ori. Prost administrator, desigur. De ce? Pentru că, pe de o parte, pe exercițiul bugetar în desfășurare nu ai fost în stare să absorbi fondurile europene și, în loc să depui alte proiecte, te duci și consumi banii din exercițiul bugetar viitor. Deci, de fapt, se pierd bani de două ori”, a adăugat președintele PNL Ploiești.

Roberta Anastase îi cere primarului Volosevici să returneze orice ban primit pentru derularea de proiecte europene

„A preluat mandatul cu proiecte semnate de aproximativ 120 de milioane de euro doar pe Agenția de Dezvoltare Sud Muntenia, iar în trei ani de zile, când nu avea altceva de făcut decât să dea drumul la procedura de licitație și să urmărească lucrările, a reușit performanța să spere că absoarbe până la sfârșitul acestui an 15 milioane de euro, în condițiile în care avea proiectele pe masă, toată hârțogăria era încheiată. Mă întreb dacă măcar domnul primar are bun-simțul - zic eu necesar în momentul în care pierzi 86 de milioane de euro - să dea înapoi banii pe care i-a încasat, acea primă în valoare de 25% în plus la salariu, pe care i-a încasat că cică muncește mult pe fonduri europene. Neperformanța nu trebuie plătită. E cazul să dea acești bani înapoi. Nu vreau să aud lamentări, nici «Mamă, n-a fost în subordinea mea!», că am auzit de mai multe ori. Deci el tună, fulgeră și zice «N-a fost în subordinea mea». Nu, ploieștenii te-au votat astfel încât să conduci Primăria Ploiești și să iei decizii, asta face un manager adevărat, nu încearcă să dea vina pe unul și pe celălalt. Domnul primar, când a venit directorul de Relații Internaționale în funcție, primul lucru pe care i l-a spus a fost «De proiectele lui Dobre nu te ocupi!», ăsta a fost și motivul pentru care domnul director a vrut să părăsească funcția când, doi ani mai târziu, i-a zis «Nu avem absorbție, ce s-a întâmplat?»”, a mai afirmat Roberta Anastase.

„Noi am avut niște discuții încă din perioada de campanie, când a fost prima oară când a spus «Eu nu fac proiectele lui Dobre». Erau mai mulți colegi de față. Eu m-am uitat, m-am blocat. «Nu tai panglici eu la proiectele lui Dobre». Și i-am spus «Nu sunt proiectele lui Dobre și, în general, astea sunt proiecte care durează pe o perioadă care excede mandatul unui primar». E o chestie care e normală, administratorii de oraș, la fel și miniștrii, preiau proiectele făcute, duse până într-un punct, și le duc mai departe. Asta e și responsabilitatea primită de la cetățeni, care te-au votat poate pentru că te-au considerat mai bun, poate își doreau mai mult și atunci tu ai obligația să te ocupi de alea până le faci și să mai depui și altele. Vă reamintesc că domnul Bolojan, în anul Centenarului, a depus 100 de proiecte. Ce să vedeți, Primăria Oradea nu a dezangajat. Oare de ce numai la noi e o problemă? Avem așa o zonă de calamitate, numai la noi a fost problema cu COVID-ul, numai la noi a fost vremea urâtă și cetățenii încruntați”, a mai afirmat Roberta Anastase.

În mai multe ieșiri publice avute pe tema proiectelor europene „moștenite” din vechiul mandat, primarul Andrei Volosevici a declarat că au existat unele probleme, dând exemplul celui de lărgire la patru benzi a străzii Cantacuzino la ieșirea spre Târgoviște, unde pe partea de proiectare a fost impusă o corecție de 100% și unde contractul de finanțare fusese semnat fără ca Primăria să aibă în proprietate tot terenul, în condițiile în care pasarela de cale ferată din zona Podul Înalt a fost primită de la Ministerul Transporturilor abia în iulie 2023. Probleme cu terenurile au fost invocate și la proiectul de creare a unei noi legături rutiere între Gara de Sud și Gara de Vest. Totodată, au fost invocate și probleme generate de creșterea prețurilor materialelor de construcții, care a făcut ca firmele de profil să refuze participarea la licitații și a obligat autoritățile să actualizeze periodic prețurile.

Image