Joi, 19 Mai 2016 14:36

GALERIE FOTO - S-a redeschis Muzeul Ceasului din Ploiesti

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După o pauză de aproximativ trei ani, Muzeul Ceasului din Ploieşti îşi redeschide porţile pentru vizitatori. Obiectivul cultural, unic în România, a fost inclus într-un amplu proiect de restaurare şi consolidare, în valoare de peste 8 milioane de lei, derulat de Consiliul Judeţean Prahova din fonduri europene. Lucrările s-au încheiat la finele anului trecut, însă a mai fost nevoie să treacă o perioadă de aproximativ jumătate de ani până la readucerea pieselor de valoare.

Astăzi, autorităţile au organizat vernisajul expoziţiei permanente, anunţând că de mâine Muzeul Ceasului va putea reintra în circuitul turistic.

“Expoziția valorifică, într-o manieră modernă, o mare parte a patrimoniului de excepție al muzeului, în baza unui proiect științific și muzeotehnic adecvat noilor concepte și tendințe expoziționale ale muzeografiei europene de profil. Timpul se scurge constant și sigur, dar un scurt popas în lumea fascinantă a orologeriei oferă publicului vizitator prilejul de a admira principalele tipuri de ceasuri”, au anunţat, într-un comunicat, reprezentanţii Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, instituţia care coordonează şi activitatea Muzeului Ceasului din Ploieşti.

Muzeul Ceasului este unic în reţeaua muzeelor din România, fiind deschis în 1963, iniţial într-o sală a Palatului Culturii din Ploieşti, prin grija profesorului Nicolae Simache, iar ulterior s-a mutat în actualul imobil, unul care, la rândul său, are o istorie bogată. Clădirea a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, aparţinând lui Luca Elefterescu, cunoscut politician conservator în primele decenii ale secolului al XX-lea, în mai multe rânduri prefect al judeţului Prahova. Cei care trec pragul acestui muzeu au ocazia să urmărească evoluţia mijloacelor de măsurare a timpului, de la primele "ceasuri" - cadranele solare, ceasurile arzătoare, cu apă sau cu nisip - până la ceasornicele mecanice "antice" şi cele moderne.

Printre exponatele rare găzduite de Muzeul Ceasului din Ploieşti se numără orologii de o valoare inestimabilă, care au aparţinut lui Carol I, poetului Vasile Alecsandri, generalul Averescu, pictorul Theodor Aman, politicianul Nicolae Titulescu sau primei femei avocat din România, Ella Negruzzi. Cel mai vechi ceasornic, datat 1562, atestă, în plus, îmbinarea preocupărilor pentru calcularea timpului cu cele privind astronomia, fiind prevăzut cu cadrane astronomice.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.