Joi, 07 Iunie 2018 15:26

În 2018, Școala de Vară de la Sinaia este dedicată Regelui Mihai I și anilor petrecuți de Majestatea Sa în exil

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Școala de Vară de la Sinaia, ediția a II-a, este dedicată în Anul Centenar rolului Regelui Mihai în exil. Evenimentul este organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) și Muzeul Național Peleș, propunându-și cunoașterea și înţelegerea fenomenului anticomunist postbelic în rândul tinerilor români din ţară şi străinătate.

"Programul se adresează studenților care urmează studii masterale sau doctorale din unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, ori din diaspora (Europa), vorbitori de limba română, care dezvoltă sau intenționează să realizeze proiecte pe tema exilului românesc postbelic sau a aspectelor adiacente. Obiectivul școlii de vară, de anul acesta, constă în recuperarea istoriei şi valorificarea contribuţiei culturale a exilului şi a dinamicii sale istorice prin prisma personalităţii Regelui Mihai şi a implicării sale în exil până în 1989. Realitățile istorice ale exilului românesc postbelic trebuiesc  înțelese  ca o  legitimitate istorică şi morală de la care diaspora ar putea să se revendice. Căutăm tineri care înțeleg că pentru a putea vorbi în viitor despre românii plecaţi după 1989 e necesară cunoaşterea fenomenului exilului românesc şi toate experiențele de viață ale românilor plecaţi din ţară din motive politice până în 1989", informează organizatorii.

Înscrierile se mai pot face numai până pe 17 iunie, urmnd ca aplicațiile să fie evaluate în intervalul 18 - 20 iunie, iar pe 21 iunie să fie afișate rezultatele.

Înscrierile se fac pe baza unui dosar care trebuie să cuprindă:

  • Fișa de înscriere completată, semnată și scanată
  • CV actualizat
  • Scrisoare de motivație în care se vor detalia interesul pentru exilul românesc postbelic și eventualele intenții de cercetare pe această temă.

Materiale trebuie să fie trimise în limba română, în format PDF, iar denumirea fișierelor va avea următorul format după caz: Fisa de înscriere_NUME_PRENUME, CV_NUME_PRENUME, Scrisoare de motivație_NUME_PRENUME.

Dosarul de înscriere se trimite online la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Numărul maxim de participanți este de 16, adică opt din România, cărora le vor fi acoperite costurile de transport, masă şi cazare, respectiv opt din Europa, cărora le vor fi acoperite costurile de masă şi cazare. Onorariul de 300 euro brut va fi achitat integral de către Institutul Cultural Român (ICR), după finalizarea Școlii de vară, conform condițiilor din regulament.

În urma participării la Școala de Vară, studenții din străinătate (Europa) selectați vor avea obligația de a redacta un eseu (între 2.000-6.000 cuvinte, font Times New Roman 12, spațiere 1.5 rânduri), care va fi transmis organizatorilor spre publicare, la o dată ulterioară, care va fi comunicată, dar nu mai târziu de 1 octombrie 2018. Publicarea materialelor va presupune un alt proces de selecție, care nu face obiectul acestei aplicații.

REGULAMENTULconcursului şi FIŞA DE ÎNSCRIERE sunt disponibile pe site-urile www.iiccmer.ro și www.icr.ro, precum şi în reţeaua institutelor culturale române din statele europene. Prin depunerea dosarului de concurs, candidații acceptă că au citit, înțeles și acceptat condițiile prevăzute în Regulament și Fișă.

Foto arhivă (ediția I)

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.