Vineri, 15 Iunie 2018 12:00

ROMÂNIA CENTENAR - "100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile", la Castelul Cantacuzino din Bușteni (GALERIE FOTO)

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 100 de sculpturi, unele de peste 6 metri înălțime, realizate din aproximativ 80 de tone de material, vor fi prezentate începând din 16 iunie, la Castelul Cantacuzino, în expoziția "100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile", un eveniment dedicat aniversării Centenarului, anunță reprezentanții Domeniului Cantacuzino.

"Expoziția, care se va încheia pe 24 septembrie, aduce în atenția iubitorilor de artă peste 100 de sculpturi realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști. Astfel, vor fi expuse, printre altele, sculpturi realizate de Paul Neagu, Darie Dup, Aurel Vlad, Mircea Roman, Peter Jecza, Marian Zidaru, Nicolae Fleissig, Liviu Mocan și mulți alți foarte importanți artiști. Vizitatorii vor putea vedea lucrări realizate din andezit, lemn, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă. Peste 100 de sculpturi își vor valorifica tridimensionalitatea prin amplasarea lor într-un sit istoric, neoromânesc, celebrând astfel dialogul dintre începutul și contemporaneitatea României. Expoziția invită la cunoaștere, cercetând trecutul și analizând bogăţia de perspective, abordări şi interpretări ce surprind pluridimensionalitatea sculpturii actuale. Cele peste 100 de sculpturi vor fi expuse atât în grădina Castelului, cât și în spațiul interior al Galeriei de Artă a monumentului istoric. Pentru această expoziție, a fost realizată, printr-o intervenție artistică și simbolică, o serie de noi trasee de promenadă. Unele dintre cele mai reprezentative nume ale sculpturii românești postbelice și contemporane vor invita vizitatorii să descopere pe aceste alei atât o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii, cât și noi perspective de asumare a viitorului", explică organizatorii.

Sculpturile provin din întreaga Românie și din Moldova, ideea fiind de a se forma, astfel, o Mare Unire a artiștilor.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, pe 15 iunie, de la ora 16.00, la eveniment participând Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate, companie ce deține domeniul Castelul Cantacuzino, Sorina Jecza, președintele Fundației TRIADE, partener al expoziției, Eugen Petri, sculptor și unul dintre ajutoarele importante ale proiectului, și critici de artă.

Lucrările ce vor fi prezentate în expoziția "100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile" provin atât din colecții publice și private, cât și din selecția realizată în urma concursului de proiecte organizat de Castelul Cantacuzino. Totodată, pentru o reprezentare cât mai vizibilă, va fi editat un catalog ce va cuprinde sculpturile ce fac parte din proiectul inițiat de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino.

Expoziția este organizată sub îndrumarea Fundației Triade în colaborare cu sculptorul Eugen Petri. Aceasta va putea fi vizitată zilnic, între 16 iunie și 24 septembrie, între orele 9.00 și 21.00.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în 2010, iar în 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziție fiind dedicatã pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, dar și expoziții de artă contemporanã cu lucrãri ale artiștilor Andrei Gamarț, Nadine Kseibi, Mirela Iordache și a Societății Artiștilor Figurativi din România.

 Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind, la inaugurarea sa, una dintre cele mai moderne construcții din Europa.

Sursa foto: Facebook / Castelul Cantacuzino

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.