Sâmbătă, 16 Iunie 2018 07:22

FOTO și VIDEO | "Uniți în cuget și-n simțiri". În Anul Centenar, "Doina Prahovei" pune bazele unei frumoase tradiții, pentru promovarea folclorului muntenesc

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Șapte ansambluri folclorice de referință din țară, la nivel de amatori, au luat parte, zilele acestea, la Brazi, la Festivalul "Uniți în cuget și-n simțiri", organizat de Asociația Folclorică "Doina Prahovei", în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură Prahova, Consiliul Județean Prahova, Căminul Cultural Brazi, Primăria și Consiliul Local Brazi. În total, aproximativ 200 de dansatori și șase profesori și maeștri coregrafi, coordonatorii ansamblurilor folclorice, și-au dat întâlnire pentru prima ediție a evenimentului care se dorește a deveni unul de referință în agenda festivalurilor folclorice derulate în România.

"Vrem să organizăm cât mai multe ediții și să atragem cât mai mulți participanți, în anii următori, scopul nostru principal fiind promovarea folclorului muntenesc. Și regiunea Munteniei are multe de arătat, dar, din păcate, din acest punct de vedere, la nivel național nu este reprezentată la fel de bine ca ale zone ale țării. Până acum am participat la festivaluri și turnee în țară și în străinătate, dar am considerat că Anul Centenar este un bun prilej să lansăm și la noi acasă un eveniment care să cinstească și să promoveze folclorul muntenesc", ne-a declarat prof. coregraf. Marinică Marian, coordonatorul ansamblurilor folclorice "Muguri de brazi" și "Doina Prahovei". De altfel, Asociația Folclorică "Doina Prahovei", deși înființată relativ recent, a reușit până acum să adune și o valoroasă colecție de costume populare, specifice diferitelor zone ale țării și puse în valoare, cu prilejul evenimentelor la care a participat, de cei aproximativ 70 de membri, de la elevi de clasă primară până la studenți, din Ploiești, Brazi, Cioceni și Valea Călugărească.

Așa s-a întâmplat și la Brazi, unde, datorită Festivalului Național "Uniți în cuget și-n simțiri", au jucat, pe lângă dansatorii celor două ansambluri folclorice amintite, coordonate de prof. coregraf Marian Marinică, și cei de la "Perinița" (Otopeni - prof. coregraf Liliana Comana), "Bârzava" (Reșița - prof. coregraf Petre Bagiu), "Mărginimea din Sibiu" (prof. coregraf Vasi Stoia), "Florile Ceahlăului" (Ceahlău, jud. Neamț - prof. coregraf Ciprian Boju), "Ceatăra" (Carei, jud. Satu Mare - prof. coregraf Adrian Pașca) și "Mugurașul" (Leșile, jud. Dolj - maestru coregraf Ionel Garoafă).

În total, a fost vorba despre peste 200 de participanți și cinci ore de dansuri folclorice, la Sala Polivalentă din Brazi. Programul, la care a luat parte și Fanfara Consiliului Județean Prahova, a inclus și o paradă a portului popular, pe străzile din localitate, precum și un moment inedit: un flashmob folcloric, la care toți cei prezenți au luat parte încântați, urmărind pașii realizați de coregrafi.

Inițiativei i s-au alăturat partenerii amintiți, dar și numeroși sponsori: OMV Petrom, Conpet, Arigel Impex SRL, Femetalro, Emdep și Petrostar.

"Avem speranțe că, la următoarea ediție, vom avea și mai mult sprijin, dar și mai mulți participanți. Deja am fost contactați de ansambluri folclorice din toată țara care își doresc să participe anul viitor la festivalul de la Brazi, ceea ce ne confirmă că a fost un eveniment reușit și că avem un proiect cu potențial", a mai spus prof. coregraf Marinică Marian.

Până atunci, însă, Asociația Folclorică "Doina Prahovei" are și alte planuri mari. După turneele în țară, dintre care le amintim pe cele la Reșița și Timișoara, dar și în străinătate (Passau - Germania și Linz - Austria), ansamblul folcloric va reveni anul acesta, chiar pe 1 Decembrie, la 100 de ani de la realizarea României Mari, în comunitățile de români din Austria, pentru a celebra alături de aceștia momentul Centenarului. Iar între timp se conturează deja și a doua ediție a Festivalului "Uniți în cuget și-n simțiri".

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.